Σάββατο , 13 Μαΐου 2023
Επικαιρότητα
Αρχική / Πολιτισμός / Αύριο Κυριακή, 1η Απρίλη, στη 13:00 ανταμώνουμε ραδιοφωνικά στη “Μουσική Κερασιά” με ελληνικά τραγούδια και σκοπούς από τη δημοτική μουσική παράδοση. Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων, 98 και 7 – www.dimotikoradiofono.gr. Επιμέλεια-Παρουσίαση: Εβίτα Θεοχάρη

Αύριο Κυριακή, 1η Απρίλη, στη 13:00 ανταμώνουμε ραδιοφωνικά στη “Μουσική Κερασιά” με ελληνικά τραγούδια και σκοπούς από τη δημοτική μουσική παράδοση. Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων, 98 και 7 – www.dimotikoradiofono.gr. Επιμέλεια-Παρουσίαση: Εβίτα Θεοχάρη

Από: Εβίτα Θεοχάρη

 

Κάθε Κυριακή, λίγο μετά τη 13:00 μέχρι και τις 14:00,

σας καλωσορίζω στο εβδομαδιαίο μουσικό μας αντάμωμα…

γύρω από τη «Μουσική Κερασιά»…

Στο χοροστάσι της καρδιάς μας

ταξιδεύουμε όλοι μαζί παρέα στα μονοπάτια της ελληνικής δημοτικής μουσικής παράδοσης

Παλιές μουσικές δημιουργίες,

αλλά και σύγχρονες στα χνάρια των προηγούμενων, λαϊκότροπες,

αλλά και διασκευές ελληνικών δημοτικών τραγουδιών

είναι τα κεράσματα αυτής της εκπομπής!

… μιας εκπομπής μουσικής και λόγου! 

Αντικείμενο συζήτησης οι ελληνικές μουσικές και χορευτικές παραδόσεις

και ο λαϊκός και ο σύγχρονος πολιτισμός!

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι φιλοξενούνται στη «Μουσική Κερασιά», (μουσικοί, τραγουδιστές, χοροδιδάσκαλοι, διοικητικά μέλη Πολιτισμικών φορέων, χορευτές, συγγραφείς, καλλιτέχνες και πολλοί άλλοι), 

οι στυλοβάτες του πολιτισμού

και μιλούν για το έργο τους

 

Συντονιστείτε … 

στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων  στους 98, 7 – 

και διαδικτυακά στο: www.dimotikoradiofono.gr 

 

Αυτήν την Κυριακή, 1η Απριλίου 2018, η “Μουσική Κερασιά” είναι αφιερωμένη στο Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο Μέλπως Μερλιέ, το οποίο διαχειρίζεται το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Το Κ.Μ.Σ. ιδρύθηκε από τη μουσικολόγο Μέλπω Λογοθέτη Μερλιέ και το σύζυγό της Οκτάβιο Μερλιέ και εδρεύει στην Αθήνα από το 1930. Οι ίδιοι παρέα με σημαντικούς άλλους συνεργάτες τους προσανατόλισαν την έρευνα μέσω και της προφορικής παράδοσης στην καταγραφή της ιστορίας και του πολιτισμού του Μικρασιατικού ελληνισμού. Η επιστημονική έρευνα ξεκίνησε με την καταγραφή δημοτικών τραγουδιών σε όλη την Ελλάδα.

Το Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο Μέλπως Μερλιέ, λοιπόν, είναι το πρώτο επιστημονικό ίδρυμα συλλογής, μελέτης και έκδοσης της ελληνικής παραδοσιακής παράδοσης, βυζαντινής, δημοτικής και ρεμπέτικης.

Στο πρώτο μισάωρο της εκπομπής καλεσμένος μου είναι ο υπεύθυνος του Μ.Λ.Α. κ. Μάρκος Φ. Δραγούμης, που από το 1960 έχει ενεργό ρόλο και μεγάλη προσφορά στο Αρχείο. Τιμήθηκε μάλιστα για το σημαντικό και πολύχρονο έργο του, παρακαταθήκη στον ελληνικό μουσικό πολιτισμό, από την Ακαδημία Αθηνών το 1991.

Με τον λιτό και ουσιαστικό του λόγο μεταφέρει στοιχεία από τη γνωριμία του με τη Μέλπω Μερλιέ, τη συνεργασία του με την ίδια, όπως και με τον σπουδαίο μουσικολόγο και ερευνητή της ελληνικής μουσικής παράδοσης Σίμωνα Καρά. Εκτός των άλλων, μιλά για τις μουσικές του σπουδές, τις πάμπολλες επιτόπιες έρευνες που πραγματοποίησε σε διάφορα μέρη ανά την Ελλάδα και τους σύγχρονους μουσικούς. Στο τέλος αναφέρεται και στη νέα έκδοση, το νέο του έργο, τον δεύτερο τόμο με καθιστικά τραγούδια, νανουρίσματα και μοιρολόγια από την Εύβοια.

Και επειδή η εκπομπή αυτή συνοδεύεται πάντοτε με μουσική, στην αυριανή εκπομπή θα ακούσουμε κομμάτια από τρεις διαφορετικές συλλογές, που ανήκουν στο Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο. “Τραγούδια από τα Γιάννινα“, “Τραγούδια του Πόντου” και “Κατακημένε Σκόπελε…” είναι οι τίτλοι των συλλογών αυτών.

 

Σας περιμένω και αυτή την Κυριακή

στο μεσημεριανό μουσικό μας αντάμωμα… 

στη 13:00

 

Αναζητήστε τη σελίδα της εκπομπής στο facebook

Μουσική Κερασιά-Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων-98, 7

Με χαρά περιμένω τα γραπτά σας μηνύματα 

Από εκεί ενημερώνεστε για όλα τα νέα της εκπομπής, τα πολιτιστικά γεγονότα σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα – εκδηλώσεις, σεμινάρια, γλέντια – …  διαβάζετε άρθρα αναφορικά με την ελληνική δημοτική μουσική και χορευτική παράδοση, τον πολιτισμό και φυσικά… ακούτε πολύ ελληνική δημοτική μουσική… 

 

Υ.Γ. Στην εικόνα είναι αριστερά η φωτογραφία του κ. Μάρκου Φ. Δραγούμη και δεξιά το εξώφυλλο της συλλογής “Κατακαημένε Σκόπελε…”.

 

Δείτε Επίσης

Προβολές από τις Νύχτες Πρεμιέρας, σήμερα στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments