Παρασκευή , 10 Νοεμβρίου 2023
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Βαρυσήμαντες δηλώσεις Σταθάκη: «Εάν δεν αλλάξουν στάση οι εταίροι η χώρα θα χρεοκοπήσει για 5 δισ. ευρώ» -Πρόβλημα ρευστότητας από τον Μάρτιο

Βαρυσήμαντες δηλώσεις Σταθάκη: «Εάν δεν αλλάξουν στάση οι εταίροι η χώρα θα χρεοκοπήσει για 5 δισ. ευρώ» -Πρόβλημα ρευστότητας από τον Μάρτιο

1a1Δυσκολεύουν τα πράγματα για τη χώρα όσο οι δανειστές τηρούν τη γνωστή τους αδιάλλακτη στάση, κάτι που αποδεικνύεται και από δηλώσεις ελλήνων αξιωματούχων, που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires.

Όπως αναφέρει το capital.gr έλληνας αξιωματούχοι αναφέρουν πως η χώρα θα μπορούσε να ξεμείνει από χρήματα στις αρχές του Μαρτίου εάν οι διεθνείς πιστωτές δεν επεκτείνουν περισσότερα κεφάλαια για τη χώρα.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε πως θα έχουμε πρόβλημα ρευστότητας τον Μάρτιο εάν δεν βελτιωθούν οι φόροι, καθώς έχουν μειωθεί 7% ή περίπου 1,5 δισ. τον Δεκέμβριο κάτι που πιθανότατα να συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο.

Το ίδιο πρακτορείο αναφέρει πως άλλοι αξιωματούχοι προειδοποιούν πως η χώρα θα έχει δυσκολία στο να πληρώσει συντάξεις και άλλες υποχρεώσεις του δημοσίου μετά τον Φεβρουάριο.

Μάλιστα, το πρακτορείο επικαλείται δηλώσεις του κ. Σταθάκη, σύμφωνα με τις οποίες ο υπουργός Οικονομίας αναφέρει πως εάν δεν μαλακώσουν τη στάση τους τόσο η Γερμανία όσο και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης τότε η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα χρεοκοπήσει για 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια ώρα, η αμερικανική οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal σε δημοσίευμά της με τίτλο «Greece Could Run out of cash in week» είναι στην ίδια γραμμή, καθώς ουσιαστικά αναφέρει πως η Ελλάδα θα μπορούσε να μείνει από ρευστό εντός εβδομάδων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά τη διάρκεια συνάντησης αξιωματούχων κρατών μελών της ευρωζώνης, την Πέμπτη, η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα αύξησης του ανωτάτου επιτρεπομένου ορίου έκδοσης βραχυπρόθεσμου χρέους (πλαφόν εντόκων γραμματίων) κατά 4,5 δισ. ευρώ, (σ.σ. σήμερα στέκει στα 15 δισ. ευρώ) το οποίο απερρίφθη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τέσσερις αξιωματούχους που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα.

Όπως επισημαίνεται το ποσό αυτό θα μπορούσε να συνδράμει την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης κατά τους επόμενους 4-6 μήνες, διάστημα που κρίνει ως απαραίτητο για τη διαπραγμάτευση ενός νέου πακέτου στήριξης, σύμφωνα με δυο εκ των αξιωματούχων που επικαλείται η εφημερίδα.

ΠΗΓΗ: capital.gr, ΑΠΕ ΜΠΕ

 

 

 

Δείτε Επίσης

Επίδομα θέρμανσης: Μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου θα έχουν πιστωθεί τα πρώτα χρήματα

Μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου θα έχουν πιστωθεί τα πρώτα χρήματα για όλους εκείνους τους δικαιούχους ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments