Παρασκευή , 30 Ιουλίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / Δήλωση Σταύρου Καλογιάννη σχετικά με την ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών για εκπόνηση Master Plan για τον παραλίμνιο χώρο

Δήλωση Σταύρου Καλογιάννη σχετικά με την ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών για εκπόνηση Master Plan για τον παραλίμνιο χώρο

kalogiannhsΑπό:Γιώργος Γκόντζος–Δήλωση Σταύρου Καλογιάννη σχετικά με την ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών για εκπόνηση Master Plan για τον παραλίμνιο χώρο:

“Ο Δήμος Ιωαννίνων ανακοίνωσε ότι συζητάει με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, την ανάθεση μελέτης για την ανάδειξη του παραλίμνιου χώρου, από το Πέραμα μέχρι την Κατσικά.

Δεν χρειάζεται ο Δήμος μας να εκπονήσει και νέα μελέτη για αυτή την περιοχή. Υπενθυμίζω αρχικώς ότι αντίστοιχη μελέτη (Master Plan) για τη λίμνη έχει πολύ πρόσφατα ολοκληρωθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Ο παραλίμνιος χώρος, όπως άλλωστε ολόκληρο το λεκανοπέδιο, έχει μελετηθεί σε βάθος στο πλαίσιο του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων, το οποίο περιλαμβάνει ουσιαστικές και καινοτόμες προτάσεις, προσαρμοσμένες στο λιμναίο οικοσύστημα.

Ενδεικτικά αναφέρω την πρόταση δημιουργίας:

  1. Μητροπολιτικού Πάρκου πρασίνου, τουρισμού και αναψυχής, έκτασης 1400 στρεμμάτων, στα όρια των πρώην Δήμων Ιωαννίνων και Ανατολής, με ήπιες χρήσεις, μετά από πρόταση πολεοδομικής οργάνωσης, αρχιτεκτονικής σύνθεσης και διαμόρφωσης τοπίου, και
  2. Οικολογικού Πάρκου περιμετρικά της λίμνης, στο οποίο δεν επιτρέπεται καμία οικιστική χρήση, και
  3. Οργάνωσης του χώρου στον «Μάτσικα», με καθορισμό των όρων δόμησης (χαμηλά ύψη, υποχρεωτική στέγη, κλπ), ώστε να αποκατασταθούν οι κάτοικοι της περιοχής, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στο παραλίμνιο μέτωπο της πόλης.

Δεν υπάρχει λόγος, συνεπώς, για νέο Master Plan.

Το κλειδί βρίσκεται στην θεσμοθέτηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου, το οποίο αγνοείται εδώ και επτά χρόνια!

Εάν χρειάζεται ειδικότερη επεξεργασία τοπικών θεμάτων, αυτή μπορεί να γίνει στο πλαίσιο των (υποκείμενων στο Ρυθμιστικό) Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΓΠΣ) των πρώην Καποδιστριακών Δήμων Ιωαννίνων, Ανατολής Παμβώτιδας και Περάματος, τα οποία ενώ έχουν επίσης ολοκληρωθεί από το 2009, παραμένουν στα συρτάρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και ουδείς ενδιαφέρεται για την θεσμοθέτησή τους.

Στην περίπτωση αυτή, και εφόσον υπάρξει ανάγκη εμπλουτισμού των ΓΠΣ με νέες ιδέες, ο Δήμος Ιωαννιτών πρέπει να απευθυνθεί στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.”

 

 

Δείτε Επίσης

ΗΧΗΡΟ «ΠΑΡΩΝ» ΑΠΟ ΠΛΗΘΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

Το καταπράσινο Ζαγόρι φαίνεται ότι στάθηκε πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για περισσότερους από 50 νέους ...

Συμμετάσχετε στη συζήτηση

  Subscribe  
Notify of