Σάββατο , 16 Οκτωβρίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / Δήλωση του Γ.Στέφου (ΣΥΡΙΖΑ) για την πορεία των εργασιών στον οδικό άξονα της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ και τις απαιτούμενες απαλλοτριώσεις

Δήλωση του Γ.Στέφου (ΣΥΡΙΖΑ) για την πορεία των εργασιών στον οδικό άξονα της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ και τις απαιτούμενες απαλλοτριώσεις

foto stefosΑπό:Γιώργος Γκόντζος– Σε ανακοίνωση του Γραφείου του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Ιωαννίνων Γιάννη Στέφου σχετικά με την πορεία των εργασιών στον οδικό άξονα της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ και ειδικά με τις απαιτούμενες απαλλοτριώσεις σε συγκεκριμένα τμήματά του ,αναφέρονται τα εξής:

“Με αφορμή δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο σχετικά με την πορεία των εργασιών στον οδικό άξονα της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ και ειδικά με τις απαιτούμενες απαλλοτριώσεις σε συγκεκριμένα τμήματά του, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Στέφος, θέλοντας να συμβάλει στην ενημέρωση των πολιτών της Ηπείρου, επικοινώνησε με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, και ύστερα από λεπτομερή και διεξοδική ενημέρωση, επισημαίνει τα εξής:

  1. Με την πράξη 4/2016 Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α’ 23/23-02-16 το έργο παραχώρησης της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ στο οποίο αφορούν οι απαλλοτριώσεις χαρακτηρίσθηκε ως έργο γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας και εξουσιοδοτήθηκε ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων να υπαγάγει τις συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις αυτού στις προβλεπόμενες διαδικασίες του άρθρου 7Α του Ν. 2882/01, κατά την κήρυξη αυτών (άρθρο τρίτο).
  2. Οι υπολειπόμενες συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις του έργου έχουν υπαχθεί στις προβλεπόμενες διαδικασίες του άρθρου 7Α του Ν. 2882/01.
  3. Με την ανωτέρω διαδικασία έχει επιτευχθεί να εξασφαλισθούν οι απαραίτητοι χώροι για το έργο σε ποσοστό 94%.
  4. Η διαδικασία της επίταξης εφαρμόζεται κυρίως όταν έχεις να αντιμετωπίσεις περιορισμένο αριθμό ιδιοκτητών. Στο έργο της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ ο αριθμός των ιδιοκτητών ήταν πολύ μεγάλος και για να επιτευχθεί ο στόχος παράδοσης του έργου στις 31-03-2017 ψηφίστηκε η τροπολογία για το άρθρο 7Α του Ν. 2882/01 με την οποία επισπεύδεται η έκδοση των αποφάσεων των δικαστηρίων που αφορούν τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις.
  5. Η αποχή των δικηγόρων από τα δικαστήρια τους τελευταίους μήνες είχε ως αποτέλεσμα τις αναβολές των υποθέσεων των απαλλοτριώσεων. Παρά την αρνητική συγκυρία της αποχής εκδικάστηκαν 18 υποθέσεις που αφορούν το εν θέματι έργο στο Μονομελές Εφετείο Ιωαννίνων και Αγρινίου. Στις 18-05-2016 στο Μονομελές Εφετείο Ιωαννίνων δικάστηκαν 9 υποθέσεις συμπληρωματικών απαλλοτριώσεων και εκκρεμεί η έκδοση των αποφάσεων η οποία αναμένεται εντός του μήνα σύμφωνα την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 7Α του Ν. 2882/01) (Μέσα σε αυτές τις υποθέσεις είναι και η απαλλοτρίωση που αφορά την περιοχή στο Αυγό). Στις 14-06-2016 στο Μονομελές Εφετείο Αγρινίου δικάστηκαν 9 υποθέσεις συμπληρωματικών απαλλοτριώσεων και εκκρεμεί η έκδοση των αποφάσεων η οποία αναμένεται στα μέσα του Ιουλίου σύμφωνα την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 7Α του Ν. 2882/01).

Έχει υποβληθεί αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 7Α του Ν. 2882/01 στο ΝΣΚ Ιωαννίνων και εκκρεμεί ο ορισμός δικασίμου (Εφετείο Ιωαννίνων) για :

  • ΥΑ 4334/24-8-2015 ΦΕΚ 191/ΑΠ-ΠΘ

(Αφορά την περιοχή του Μενιδίου στην οποία η γη έχει εξασφαλισθεί εκτός από έκταση 500μ. για την οποία μέχρι την άνοιξη του 2015 δεν είχαν εγκριθεί τα περιβαλλοντικά)

  • ΥΑ 5425/25-9-2014 ΦΕΚ 319/ΑΠ-ΠΘ

(περιοχή Επισκοπικού)

  • ΥΑ 6144/30-11-2015ΦΕΚ 258/ΑΠ-ΠΘ

(Στην περιοχή του Αμμότοπου έχουν εξασφαλισθεί οι χώροι που επηρεάζουν την αρτηρία πλην δύο ιδιοκτησιών που καταλαμβάνουν 150μ.)

Για τις ανωτέρω απαλλοτριώσεις έχει ζητηθεί εμβόλιμη δικάσιμος για την θερινή περίοδο συνεδριάσεων των δικαστηρίων.

Σε κάθε περίπτωση η διαβεβαίωση για την περαίωση του έργου το Μάρτιο του 2017 είναι κατηγορηματική, αυτό είναι που ενδιαφέρει τους πολίτες και σ’ αυτό όλοι ενώνουμε τις δυνάμεις μας.”

 

Δείτε Επίσης

Ενημέρωση για πανδημία, απορρίμματα και σχολεία του Δημάρχου Μ. Ελισάφ στο Δημοτικό Συμβούλιο

Η πορεία της πανδημίας στην περιοχή των Ιωαννίνων, οι εξελίξεις στον Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων και ...

Συμμετάσχετε στη συζήτηση

  Subscribe  
Notify of