Παρασκευή , 22 Μαρτίου 2024
Αρχική / Εκδηλώσεις Ιωάννινα / Μάθημα Ανακύκλωσης από τους μαθητές του Δήμου Ιωαννιτών-Εκδήλωση απονομής βραβείων σήμερα στο δημαρχείο

Μάθημα Ανακύκλωσης από τους μαθητές του Δήμου Ιωαννιτών-Εκδήλωση απονομής βραβείων σήμερα στο δημαρχείο

ολοιΑπό:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Ένα ισχυρό μήνυμα ενεργούς συμμετοχής στην προστασία του αστικού περιβάλλοντος έστειλαν οι μαθητές του Δήμου Ιωαννιτών που συμμετείχαν στη «Μεγάλη Γιορτή της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης», καθώς ο Δήμος Ιωαννιτών είναι ο πρώτος σε πανελλαδικό επίπεδο  Δήμος με τις περισσότερες συμμετοχές και το τμήμα Γ1 του 10ου Γυμνασίου Ιωαννίνων, είναι το πρώτο των πρώτων σε όλη την Ελλάδα.

Σήμερα το μεσημέρι στο Δημαρχείο πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των επάθλων στους νικητές, στα σχολικά τμήματα που ανακύκλωσαν τον μεγαλύτερο αριθμό συσκευασιών.  “Στην προσπάθεια που κάνουμε ως Δήμος για ένα καθαρό περιβάλλον είστε οι καλύτεροι σύμμαχοι μας. Σας ευχαριστώ γιατί μας δίνεται μαθήματα συνείδησης κι αποτελείται το παράδειγμα για όλους εμάς τους μεγαλύτερους”, είπε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, απευθυνόμενος στους μαθητές.

Η «Μεγάλη Γιορτή Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» για τους μαθητές του Δήμου Ιωαννιτών,  επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια με συνεργασία του Εθνικού Συλλογικού Συστήματος  “ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ” και του Δήμου Ιωαννιτών,  τελεί υπό την Αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων και  έχει ένα στόχο: Αυτόν της ευαισθητοποίησης των μαθητών και κατ’ επέκταση όλων των πολιτών στην έννοια της ανακύκλωσης, της προστασίας και του σεβασμού του περιβάλλοντος.

Αποτελεί εξαιρετικά ενθαρρυντικό γεγονός το ότι χρόνο με το χρόνο αυξάνεται η συμμετοχή των μαθητών σε αυτή τη δράση κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη φετινή διπλή «πρωτιά» για τα σχολεία του Δήμου Ιωαννιτών.

Τα σχολικά τμήματα του Δήμου Ιωαννιτών  που ανακύκλωσαν τις περισσότερες συσκευασίες και στα οποία απονεμήθηκαν σήμερα  τα έπαθλα του μεγάλου διαγωνισμού, είναι τέσσερα κι όχι τρία όπως άλλες χρονιές. Το τέταρτο σχολικό τμήμα προστέθηκε ως επιβράβευση της μεγάλης συμμετοχής που είχαν οι μαθητές των σχολείων του Δήμου Ιωαννιτών, καθιστώντας τον το Δήμο με τη μεγαλύτερη συμμετοχή πανελλαδικά.

Πρώτο όχι μόνο στα Γιάννενα αλλά σε όλη την Ελλάδα, ανακηρύχτηκε το τμήμα Γ1 του 10ου Γυμνασίου Ιωαννίνων, ανακυκλώνοντας 366.893. συσκευασίες κι αυτό σημαίνει πως ο κάθε μαθητής κέρδισε εκτός από ένα tablet κι ένα  ταξίδι τεσσάρων ημερών στην Αράχωβα.  

Δεύτερο ανακηρύχτηκε το τμήμα Α4 του 1ου Γυμνασίου Ανατολής, ανακυκλώνοντας 101.462 συσκευασίες κι έτσι ο κάθε μαθητής κέρδισε από μία Action Camera.

Τρίτη ανακηρύχτηκε η τάξη  Γ Γυμνασίου από τα «Δωδωναία Εκπαιδευτήρια» ανακυκλώνοντας 26.178 συσκευασίες κι έτσι ο κάθε μαθητής κέρδισε ένα MP3.

Τέταρτο ανακηρύχθηκε το τμήμα  Β1 του 9ου Γυμνασίου Ιωαννίνων ανακυκλώνοντας  10.495 συσκευασίες και ο κάθε μαθητής κέρδισε ένα MP3.

Οι μαθητές έδωσαν το παράδειγμα

Ένα δίδαγμα συμπεριφοράς απέναντι στο περιβάλλον αποτελούν τα λόγια του προέδρου του μαθητικού συμβουλίου του 10ου Γυμνασίου Ιωαννίνων: «μέσα από τη συμμετοχή μας στην γιορτή της ανακύκλωσης πήραμε ένα μάθημα που θα μας μείνει και θα συνεχίσουμε  μέχρι να μεγαλώσουμε και να το περάσουμε και στα παιδιά μας γιατί θέλουμε να φτιάξουμε καλύτερο τον κόσμο που ζούμε», είπε ο Αντρέας Γιαννής.

Ένα «ευχαριστώ» προς όλα τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς τους ήταν η «απάντηση» του Δημάρχου, Θωμά Μπέγκα και μια προτροπή. «Συνεχίστε να σκέφτεστε και να λειτουργείτε έτσι. Συνεχίστε να μας δίνετε τέτοια μαθήματα. Για να ζήσουμε σε ένα ποιοτικό περιβάλλον χρειάζεται προσπάθεια από όλους μας κι εσείς μας δίνετε το παράδειγμα», είπε ο Δήμαρχος.

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Δημήτρης Κατηρτσίδης δήλωσε εντυπωσιασμένος και συγκινημένος από τη συμμετοχή των μαθητών του Δήμου Ιωννιτών. «Είστε το στήριγμα μας σε όλες τις δράσεις που κάνουμε και όλα όσα προγραμματίζουμε για την καθαριότητα και την ανακύκλωση», είπε ο κ. Κατηρτσίδης.

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Παντελής Κολόκας συνεχάρη  μαθητές και εκπαιδευτικούς για την προσπάθεια τους που – όπως παρατήρησε – «έχει διάρκεια και αποτέλεσμα».

Εκ μέρους των εκπαιδευτικών, ο κ. Καμπέρης, διευθυντής του 10ου Γυμνασίου που αναδεικνύεται για δεύτερη χρονιά πρώτο πανελλαδικά στην ανακύκλωση συσκευασιών, αποκάλυψε το … μυστικό της επιτυχίας : «κάθε χρόνο συμμετέχουν όλο και περισσότεροι μαθητές από το σχολείο μας, κάθε χρόνο οι εκπαιδευτικοί παροτρύνουν και στηρίζουν την προσπάθεια των παιδιών», είπε. Υπογράμμισε πως στα Γιάννενα έγιναν πολλά βήματα στην υπόθεση της ανακύκλωσης και πρόσθεσε πως «χρειάζεται όμως όλοι μας να κάνουμε ακόμη περισσότερα για να κάνουμε την πόλη μας κόσμημα».

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments