Πέμπτη , 30 Ιουνίου 2022
Αρχική / Διεθνή Νέα / Δεκάδες συλλήψεις για διακίνηση ακατάλληλου προς κατανάλωση αλογίσιου κρέατος

Δεκάδες συλλήψεις για διακίνηση ακατάλληλου προς κατανάλωση αλογίσιου κρέατος

Τι ανακοίνωσε η Eurojust

europe policemen

Είκοσι έξι άνθρωποι συνελήφθησαν στην Ευρώπη στο πλαίσιο μιας επιχείρησης εναντίον ενός τεράστιου κυκλώματος διακίνησης ακατάλληλου προς κατανάλωση αλογίσιου κρέατος, κυρίως στη Γαλλία και το Βέλγιο, ανακοίνωσε σήμερα η Eurojust, η Ευρωπαϊκή Μονάδας Δικαστικής Συνεργασίας, δύο χρόνια και πλέον αφότου ξέσπασε ένα από τα μεγαλύτερα διατροφικά σκάνδαλα στη Γηραιά Ήπειρο.

Αυτό «το οργανωμένο εγκληματικό δίκτυο» πλαστογραφούσε τα πιστοποιητικά των αλόγων και «προωθούσε, με δόλια μέσα, ακατάλληλο προς κατανάλωση κρέας στην διατροφική αλυσίδα της Ευρώπης» επισήμανε η Eurojust σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Οι γαλλικές αρχές «υπολογίζουν ότι το διάστημα μεταξύ του 2010 και του 2013, 4.700 άλογα το κρέας των οποίων ήταν ακατάλληλο προς κατανάλωση θανατώθηκαν και εισήχθησαν στη νόμιμη διατροφική αλυσίδα» σημείωσε η ευρωπαϊκή υπηρεσία.

Αν και η Eurojust δε διευκρίνισε σε ποιες ακριβώς χώρες πραγματοποιήθηκαν οι συλλήψεις, η ολλανδική εισαγγελία επιβεβαίωσε ότι συνέλαβε 3 ανθρώπους στην Ολλανδία αφού διεξήγαγε έρευνες σε 15 διαφορετικά σημεία. Σύμφωνα με την Eurojust, ο βασικός ύποπτος είναι ένας Βέλγος που δραστηριοποιούνταν στο Βέλγιο απ’ όπου ξεκίνησε η έρευνα, την οποία ανέλαβε το 2012 το δικαστήριο της Αρλόν, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Βελγικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για 4 Βέλγους, περιλαμβανομένου του αρχηγού του κυκλώματος που συνελήφθησαν στη Γαλλία. Τα ζώα θανατώνονταν στη Μασσαλία, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο RTBF. Στη Γαλλία «400 διαβατήρια αλόγων με ψευδή στοιχεία έχουν εντοπιστεί» προσέθεσε η Eurojust που υπογράμμισε ότι μια έρευνα ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2013 από το δικαστήριο της Μασσαλίας.

Καμία δικαστική αρχή δε συνδέει προς το παρόν τις συλλήψεις με το σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας του 2013. Το σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας είχε ξεσπάσει το 2013 στην Ιρλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία έπειτα από τον εντοπισμό κατεψυγμένων μπιφτεκιών σε πολλά σούπερ μάρκετ που περιείχαν το DNA αλόγου.

1

SHARES

FacebookTwitter

Δείτε Επίσης

Α.Ιωαννίδου(Εντεταλμένη διδάσκουσα Université Paris II, Panthéon – Assas, και δικηγόρος Παρισίων)-Δυστυχώς οι «υποσχέσεις» του Ισλαμικού κράτους γίνονται πράξη.

Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— «Για όλους τους εκπαιδευτικούς , συζήτησα και με φίλους, ήταν τεράστιο το ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments