Κυριακή , 19 Ιουνίου 2022
Αρχική / Επικαιρότητα / Δικαστική δικαίωση του Δήμου Ζαγορίου για το έργο «Πάρκα Χωρίς Σύνορα»

Δικαστική δικαίωση του Δήμου Ζαγορίου για το έργο «Πάρκα Χωρίς Σύνορα»

Τα προ ημερησίας διάταξης θέματα, όπως η δικαστική δικαίωση του Δήμου Ζαγορίου για τη στάση του στο έργο «Πάρκα Χωρίς Σύνορα», η έναρξη διαχείρισης των αδέσποτων με ιδιώτη κτηνίατρο, η τηλεοπτική κάλυψη των χωριών, το κτηματολόγιο και προβλήματα που προκύπτουν, ενώ ελήφθησαν αποφάσεις, κυριάρχησαν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζαγορίου την Τετάρτη 20 Μαρτίου, ενώ στα θέματα ημερήσιας διάταξης ελήφθησαν, πλην μιας, ομόφωνες αποφάσεις.

Δεδομένου ότι σε δυο περίπου μήνες θα στηθούν κάλπες, στην παρέμβαση του ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου εξέφρασε την ελπίδα να  οδηγηθεί ο Δήμος Ζαγορίου στις αυτοδιοικητικές εκλογές με πολιτισμένο τρόπο,  χωρίς εντάσεις, προσωπικές επιθέσεις αλλά με αντιπαράθεση ιδεών και προγραμμάτων. Θετική ήταν η ανταπόκριση τόσο του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γαβριήλ Παπαναστασίου (ο ίδιος μετά από μακρά θητεία στα αυτοδιοικητικά του Ζαγορίου θα είναι υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος) σημειώνοντας ότι στο Ζαγόρι οι εκλογές γίνονταν πάντα σε πολιτισμένο κλίμα, όσο και της ελάσσονος μειοψηφίας Λεωνίδα Τσουμάνη ο οποίος ζήτησε να προκύψει και στην πράξη γιατί είναι κακό, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, να διχαστούν οι πολίτες.

Αίσιο τέλος στη διαμάχη για τα «Πάρκα»

Το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων με την 29/2019 απόφασή του δικαίωσε το Δήμο Ζαγορίου στην διαμάχη του με το Ελληνικό Δημόσιο και ειδικότερα για την ακύρωση αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου από τον Συντονιστή  Αποκεντρωμένης Διοίκηση Ηπείρου- Δυτ. Μακεδονίας, σχετικά με το έργο «ΠΑΡΚΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ» (PARKS WITHOUT BORDERS), που είχε ενταχθεί και υλοποιηθεί στα πλαίσια του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα – Ιταλία 2007 – 2013». Το έργο ανατέθηκε στις 13-3-2013 στην «Κοινοπραξία Πάρκα Χωρίς Σύνορα», μετά από διεθνή διαγωνισμό και με συνολικό προϋπολογισμό 421.910 ευρώ (με ΦΠΑ). Στην πορεία, όμως, το Δημοτικό Συμβούλιο με την απόφαση 257/3-11-2014 παρέλαβε μέρος των παραδοτέων δεδομένου ότι «η υλοποίηση των δράσεων του έργου δεν ανταποκρίνονται στο σύνολο των προδιαγραφών που είχαν ορισθεί», όπως εισηγήθηκε η Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου. Ουσιαστικά ο Δήμος αρνήθηκε να πληρώσει τον ανάδοχο για παραδοτέα που κρίθηκε ότι δεν υλοποιήθηκαν και αναγνώρισε ποσό προς πληρωμή περίπου 70.000 ευρώ (έχει καταβληθεί μέρος αυτών), ενώ η απαίτηση του αναδόχου ήταν για περίπου 390.000 ευρώ.

Η Κοινοπραξία προσέφυγε κατά των αποφάσεων του Δήμου στην τότε Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτ. Μακεδονίας η οποία και την δικαίωσε ακυρώνοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ξεκίνησε έτσι η δικαστική διαμάχη του Δήμου κατά των αποφάσεων της Αποκεντρωμένης, με την Κοινοπραξία πάντα παρεμβαίνουσα υπέρ των αποφάσεων της δεύτερης.

Η διαδικασία διήρκεσε περί τα τέσσερα χρόνια πέρασε από διάφορα, διοικητικά και  δικαστικά στάδια δεδομένου ότι μεσολάβησαν αποφάσεις του σημερινού Συντονιστή της Αποκεντρωμένης με τις οποίες δικαιώνονταν η Κοινοπραξία στη διαμάχη με το Δήμο, για να καταλήξει  στην 29/2019 απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων και στην  δικαίωση του Δήμου Ζαγορίου.

Με την παραπάνω απόφαση το  Εφετείο Ιωαννίνων δέχτηκε την προσφυγή του Δήμου και ακύρωσε  την  αριθ. 37355/37203/17-3-2016 απόφαση του Γεν. Γραμματέα (Συντονιστή) Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας  που δικαίωνε την ανάδοχο Κοινοπραξία του έργου «Πάρκα Χωρίς Σύνορα».

Το δικαστήριο  δικαίωσε τον Δήμο Ζαγορίου  καθιστώντας, πλέον, ισχυρή την αριθ. 257/2014 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. με την οποία ο Δήμος δεν δέχτηκε να παραλάβει όλα τα παραδοτέα του έργου.

Το όφελος για το Δήμο και συνολικά για το δημόσιο χρήμα, είτε είναι εθνικοί πόροι, είτε Κοινοτικά κονδύλια, είναι σημαντικό.

Την πολύ καλή δουλειά που έκαναν και την στάση που τήρησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου στην υπόθεση αυτή, εξήραν τόσο ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου ο οποίος ενημέρωσε το Σώμα για την επιτυχή έκβαση, όσο και ο πρώην Δήμαρχος Γαβριήλ Παπαναστασίου.

Σύμβαση με κτηνίατρο για διαχείριση αδέσποτων

Μια σημαντική εξέλιξη υπήρξε το τελευταίο διάστημα στο θέμα διαχείρισης των αδέσποτων σκυλιών που είναι αρκετά και στο Ζαγόρι.

Ο Δήμος ανέθεσε ήδη σε ιδιώτη κτηνίατρο από τα Γιάννινα (πρόσφατα υπογράφτηκε η σύμβαση ποσού 5.000 ευρώ για το 2019) τις υπηρεσίες που απαιτούνται για την στείρωση, αντιλυσσικό εμβολιασμό και τοποθέτηση μικροτσίπ  στα ζώα.

Όπως έκανε γνωστό ο αντιδήμαρχος Άγγελος Αρμένης, περισσότερα από  15 αδέσποτα σκυλιά από χωριά του Ζαγορίου έχουν στειρωθεί μέχρι τώρα, εμβολιάστηκαν και τους τοποθετήθηκε μικροτσίπ με την ένδειξη «Αδέσποτο Δήμος Ζαγορίου». Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ο Δήμος, παρόλο που όπως επισημάνθηκε κατά την ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο η πολιτεία οφείλει να βρει άλλες λύσεις και να μην επωμίζονται οι Δήμοι που δεν διαθέτουν υποδομές και προσωπικό αυτή την υποχρέωση και φυσικά οι ίδιοι οι πολίτες να μην εγκαταλείπουν τα σκυλιά τους στο δρόμο.

Αιτήσεις για δωρεάν τηλεοπτική κάλυψη

Σε ότι αφορά την δωρεάν τηλεοπτική κάλυψη των λεγομένων «λευκών» περιοχών του Δήμου και ειδικότερα για τους μονίμους κατοίκους 32 Τοπικών Κοινοτήτων ή οικισμών, το Σώμα ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο Βασίλη Σπύρου και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Άγγελο Αρμένη για την πεντάμηνη παράταση που δόθηκε μέχρι τις 19 Αυγούστου 2019. Οι δικαιούχοι  καλούνται να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέσω των ΚΕΠ του Δήμου για να τύχουν αυτής της συνδρομής, επιλέγοντας και τους δυο παρόχους εναλλακτικά, αφού ο ένας (Digea με προσφορά για επτά χρόνια) για να εγκαταστήσει επίγεια εκπομπή σήματος ζητά τουλάχιστον 200 δικαιούχους σε κάθε Τοπική Κοινότητα, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί στο Ζαγόρι, ενώ ο δεύτερος πάροχος (COSMOTE  προσφέρει δυο χρόνια με δορυφορική λήψη). Στις αιτήσεις οι δικαιούχοι θα πρέπει να αναγράφουν εναλλακτικά και τον δεύτερο πάροχο.

Για το κτηματολόγιο

Για την υποβολή αιτήσεων στο Κτηματολόγιο που έχει παραταθεί μέχρι 24 Απριλίου ο Δήμαρχος επισήμανε το πρόβλημα που προκύπτει με τα διοικητικά όρια των προ Καποδιστριακών ΟΤΑ, των παλιών κοινοτήτων, αφού υπάρχουν περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες κλήθηκαν να καταβάλουν διπλό τέλος δικαιώματος δηλαδή η ιδιοκτησία τους εμφανίζεται σε δυο όμορες πρώην κοινότητες. Ήδη έχει ζητηθεί από την ανάδοχο Κοινοπραξία να βρει λύση με τα συναρμόδια υπουργεία. Για το Ζαγόρι κάθε Τρίτη στους Κήπους και Πέμπτη-Παρασκευή στους Μηλιωτάδες μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις οι ιδιοκτήτες, όπως και στο Γραφείο Κτηματογράφησης στα Γιάννινα, στο Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου οι απόδημοι στην Αττική και ηλεκτρονικά στο www.ktimatologio.gr.

Θέματα ημερήσιας διάταξης

Στα θέματα ημερήσιας διάταξης το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την αποστολή αιτήματος στο Υπουργείο Εσωτερικών για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και τη στελέχωση οργανικών μονάδων του Δήμο στο πλαίσιο του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με  συνολικά εννέα θέσεις, προχώρησε στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού, παρέτεινε την μίσθωση από τον Δήμο κτιρίου στους Μηλιωτάδες για την στέγαση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου, την απευθείας εκμίσθωση του δημοτικού καταστήματος στην Τ.Κ. Πέτρας και την κατανομή λειτουργικών δαπανών για τα σχολεία.

Δείτε Επίσης

Στα Γιάννενα το 11ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τα Φυτοφάρμακα

Το «11ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο με θέμα τα Φυτοφάρμακα και τους συναφείς οργανικούς μικρορύπους στο περιβάλλον» ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments