Πέμπτη , 20 Ιανουαρίου 2022
Επικαιρότητα
Αρχική / Εκδηλώσεις Ιωάννινα / Εκδηλώσεις μνήμης προς τιμή των 90 χρόνων, από την Φυγή των Καππαδοκών.

Εκδηλώσεις μνήμης προς τιμή των 90 χρόνων, από την Φυγή των Καππαδοκών.

 

Ο Μικρασιατικός Σύλλογος Νεοκαισάρειας Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων, τα Αρχεία του  κράτους, και την Ομάδα Τέχνης  Α.Δ.Ω ( Το Ανατολικό της Δωδώνης), διοργανώνει  μία σειρά εκδηλώσεων μνήμης προς τιμή των 90 χρόνων, από την Φυγή των Καππαδοκών.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:

Α) «Στο Γαλατά ψιλή βροχή»: θεατρική μουσική παράσταση την Παρασκευή στις 24 Απριλίου και ώρα 20.30, (Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Αρμενίων), στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών.

Είναι μια παράσταση σαν  βαρκάδα στα νερά της Πόλης, της Σμύρνης, της καθ’ ημάς ανατολής με συνταξιδιώτες στο τραγούδι και τα όργανα,  την   Θεοδοσία  Στίγκα,  στο τραγούδι, τον   Χάικ Γιαζιτζιάν, ούτι, τον Μάνο Κουτσαγγελίδη  κανονάκι, τον  Φώτη Τσορανίδη, κιθάρα  και τον Πάνο Σκουρολιάκο, στο θεατρικό μέρος, σε κείμενα των Νικηφόρου Ρωμανού, Νικήτα Χωνιάτη, Μιλτιάδη Χουρμούζη, Θέμη Πάνου και αφηγήσεις απλών ανθρώπων.

Τραγούδια και κείμενα,   ακούγονται διαφορετικά σ αυτήν την παράσταση.  Στην Κωνσταντινούπολη των πολλών και διαφορετικών πολιτισμών,  στην κοσμοπολίτισσα  Σμύρνη,  αλλά και στη Συρία και τον Λίβανο  συναντώνται   ήχοι και λέξεις ελληνικές, αρμένικες, αραβικές, τούρκικες  δημιουργούν  μια μεγάλη παρέα όπου όλοι οι καλοί χωράνε. Μια  ωραία  βόλτα  σε ένα παρελθόν που είναι ταυτόχρονα και το παρόν όλων αυτών των τόπων και των ανθρώπων. Η Θεοδοσία, ο Χάικ,  ο Μάνος και ο Φώτης  μοιράζονται τραγούδια σε διαφορετικές γλώσσες συνθέτοντας ένα γοητευτικό και  αρμονικό μουσικό  μωσαϊκό.

Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του Πάνου Σκουρολιάκου, η εικαστική  επιμέλεια της Πηνελόπης Συρογιάννη  και της Νότας Μπενετάτου .

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Β)  Έκθεση στο Σουφαρί Σαράι με θέμα:: «Οι δυο όχθες της Νοσταλγίας» με Ιστορίες Προσφυγικών Οικογενειών. Τα εκθέματα φιλοξενούνται από το Ίδρυμα Ανταλλαγέντων Λοζάνης της Κωνσταντινούπολης.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 30 Απριλίου 2015 και ώρα 18.30.

 

Γ) Χορωδιακή συνάντηση με θέμα «Μελωδίες χωρίς σύνορα» που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος της Ακαδημίας, την Παρασκευή 1 Μαΐου και ώρα 20.00.

Συμμετέχουν: Xoρωδία των Ανταλλαγέντων Λοζάνης της Κωνσταντινούπολης, Χορωδία Μικρασιατών Βέροιας και Χορωδία Λυκείου Ελληνίδων  Ιωαννίνων.

Δ) Θεατρικά Δρώμενα από την ομάδα Α.ΔΩ (Το Ανατολικό της Δωδώνης).

 

Δείτε Επίσης

Τηλε-εκδηλώσεων συνέχεια από την Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών το ερχόμενο Σάββατο (13/3), στις 9:30 μ.μ., με ΝoisyΠ

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών στο πλαίσιο του τρίτου κύκλου των εκδηλώσεων λόγου και τέχνης (μουσική, ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments