Παρασκευή , 17 Μαΐου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Ενδιαφέρον από την Αν. Υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου για τις δράσεις του Εργαστηρίου Γνώσης και Ευφυούς Πληροφορικής

Ενδιαφέρον από την Αν. Υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου για τις δράσεις του Εργαστηρίου Γνώσης και Ευφυούς Πληροφορικής

PatrasIQ2016_16-4Από:Γιώργος Γκόντζος– Το σημαντικό ερευνητικό έργο και τα τεχνολογικά αποτελέσματα που έχει επιτύχει το Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. του ΤΕΙ Ηπείρου προσέλκυσαν το ενδιαφέρον της κας Σίας Αναγνωστοπούλου, Αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας, η οποία επισκέφθηκε το Περίπτερο του Εργαστηρίου στην Έκθεση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας – Patras InnovationQuest (PatrasIQ) και ενημερώθηκε αναλυτικά για όλες τις δράσεις του Εργαστηρίου, και έδειξε ιδιαίτερη διάθεση και προθυμία να ανταποκριθεί στην πρόσκληση που της απευθύνθηκε για επίσκεψη στο Εργαστήριο κατά τη διάρκεια επικείμενης επίσκεψής της στο ΤΕΙ Ηπείρου.

Η σημαντική αυτή Έκθεση Καινοτομίας διοργανώθηκε φέτος υπό την αιγίδα επτά φορέων:του Υπουργείου Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Πανεπιστημίου Πατρών,του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Δυτικής Ελλάδας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Επιμελητηρίου Αχαΐας.

Στην Έκθεση αυτή, όπου η έρευνα συνάντησε την επιχειρηματικότητα, το Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής παρουσίασε στους επισκέπτες, μέλη της ερευνητικής κοινότητας και εκπροσώπους του παραγωγικού τομέα και επενδυτές, τα απτά αποτελέσματα της έρευνας και άμεσα αξιοποιήσιμες εφαρμογές που έχουν αναπτυχτεί στο Εργαστήριο.

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών κέντρισε κυρίως η διαδικτυακή πιλοτική εφαρμογή SatWeather για την παρακολούθηση καιρικών φαινομένων με αποκλειστική χρήση των πολυφασματικών δορυφορικών εικόνων του πλέον σύγχρονου μετεωρολογικού δορυφόρου για την ευρωπαϊκή ήπειρο, τον Meteosat-10. Η οπτικοποίηση της πληροφορίας και η ενημέρωση των τελικών χρηστών γίνεται μέσω διαδραστικών χαρτών και σε διαφορετικά επίπεδα, αναδεικνύοντας την εφαρμογή σε ένα σύγχρονο διαδικτυακό Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα (WebGIS). Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή επιτρέπει τον έγκυρο εντοπισμό δυνητικά επικίνδυνων καιρικών καταστάσεων και την απεικόνισή τους που μπορεί να αξιοποιηθεί για την προστασία εγκαταστάσεων, υποδομών και καλλιεργειών. Η εφαρμογή “SatWeather” επιτρέπει βραχείες προγνώσεις πάντα με γνώμονα την εγκυρότητα και την εγκαιρότητα της πληροφορίας με τη χρήση σύγχρονων υπολογιστικών εργαλείων και μεθοδολογιών ανάλυσης, διαχείρισης και οπτικοποίησης του πληροφοριακού υλικού.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρονυπήρξε και για τη σχεδιαζόμενη onlineυπηρεσίαυποστήριξης αποφάσεων για την ανίχνευση και αποκατάστασηπροβλημάτων στη λογοθεραπείαγια άτομα με πολλαπλές ανάγκες πουυλοποιεί το Εργαστήριο σεσυνεργασία με το Εργαστήριο ΤεχνολογίαςΟμιλίας,Φωνής &ΕπαυξητικήςΕναλλακτικής Επικοινωνίας του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος. Η εφαρμογή βασίζεταισε ένα ευφυές εργαλείο διαφοροδιάγνωσηςπου αποτελεί το σύστημαυποστήριξης αποφάσεωνκαι τοοποίο προτείνει κατάλληλες παρεμβάσεις και τη θέση στόχων και μεθόδων αποκατάστασης μέσω σεναρίων.

Επίσης, παρουσιάστηκε καιδιανεμήθηκε το εγχειρίδιο με τίτλο «Πληροφοριακά Συστήματα Λιμένων: Σύγχρονες τάσεις και προοπτικές» πουπαρουσιάζει διεξοδικά τα αποτελέσματα της έρευνας και εργασίας του συγχρηματοδοτούμενου Έργου «APC – TheAdriaticPortCommunity», κατά την υλοποίηση του οποίου προέκυψε ένα σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών για τα λιμάνια: η Ενιαία Ηλεκτρονική Θυρίδα Επικοινωνίας Λιμένων, μια σουίτα λογισμικού που βοηθά τα ενδιαφερόμενα μέρη των τοπικών λιμενικών κοινοτήτων να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα των πλοίων και των λιμενικών Αρχών εντός της περιοχής της Αδριατικής Θάλασσας.

Τέλος, ο Αν. Καθηγητής Χρυσόστομος Στύλιος, Διευθυντής του Εργαστηρίου και Διευθυντής του ΜεταπτυχιακούΠρογράμματοςΣπουδών«Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Δικτύων» του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. του ΤΕΙ Ηπείρου,παρουσίασε και προώθησετο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος, το οποίο προσέλκυσε το ενδιαφέρον φοιτητών, εκπαιδευτικών και γονέων.

Σύνταξη – Επιμέλεια:

Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments