Κυριακή , 30 Ιουνίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / Υπόμνημα στον Αντιδήμαρχο Παιδείας Ιωάννη Αϊβατίδη κατέθεσε η Επιτροπή Αγώνα Σχολικών Καθαριστριών Νομού Ιωαννίνων

Υπόμνημα στον Αντιδήμαρχο Παιδείας Ιωάννη Αϊβατίδη κατέθεσε η Επιτροπή Αγώνα Σχολικών Καθαριστριών Νομού Ιωαννίνων

Συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Ιωαννιτών και εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων και του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, πραγματοποίησε η επιτροπή αγώνα σχολικών καθαριστριών την Τρίτη 6 Ιουλίου 2021

Στην συνάντηση η επιτροπή αγώνα υπέβαλε υπόμνημα με τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων μπροστά στη νέα σχολική χρονιά 2021-22 και ανέδειξε τα τεράστια προβλήματα της υγείας και της ασφάλειας των εργαζόμενων των σχολικών μονάδων εν μέσω πανδημίας, τονίζοντας τα εξής:

«Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης της υγείας των μαθητών των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους. Το προσωπικό καθαριότητας ήταν δυσανάλογο των αναγκών που προέκυψαν. Ακόμη και οι 22 νέες προσλήψεις έγιναν μετά τον κοινό και επίμονο αγώνα της επιτροπής αγώνα σχολικών καθαριστριών, της ένωσης γονέων ,του ΕΚΙ και του συλλόγου ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων.

Παρά όμως τη δέσμευση του δημοτικού συμβουλίου για 22 προσλήψεις ΙΔΟΧ, η δημοτική αρχή υπέγραψε ισάριθμες συμβάσεις έργου, επαναφέροντας το παλιότερο απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς και στερώντας οποιοδήποτε εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα από τις νέες καθαρίστριες. 

Από τη συνάντηση που έγινε με την επιτροπή αγώνα προέκυψε ότι η Δημοτική Αρχή δεν προχώρησε τη δέσμευσή της να αναλάβει πρωτοβουλίες για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με βάση τις ανάγκες, γιατί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να κάνει επιπλέον προσλήψεις.

Αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά ότι η δημοτική αρχή αναγνωρίζει ευθέως και στηρίζει το κυβερνητικό έργο. Τις χειρότερες μορφές απασχόλησης που προϋπήρχαν και ψηφίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στη Βουλή. Τον κατακερματισμό των εργασιακών σχέσεων που ήδη έκανε πράξη τη φετινή σχολική χρονιά. Με τις πράξεις τους αποδεικνύουν ότι δεν θέλουν τα παιδιά μας να μορφώνονται μέσα σε καθαρά και ασφαλή σχολεία. Ενώ την ίδια στιγμή δίνουν” γη και ύδωρ” στους μεγαλοεργολάβους καθαριότητας στην περιοχή μας.

Σήμερα το μόνο δίκαιο και αναγκαίο αίτημα που μπορεί να στηρίξει την υγεία και ασφάλεια των μαθητών εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους είναι ” μόνιμη και σταθερή δουλειά με εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα” για όλες τις καθαρίστριες. Με κατάλληλη εκπαίδευση-εξειδικευμένο καθηκοντολόγιο και ύπαρξη ενός καθημερινού και εβδομαδιαίου χρονοδιαγράμματος καθαριότητας. Παράλληλα με ένα πρόγραμμα λεπτομερούς γενικού καθαρισμού κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών θα συμβάλουν καθοριστικά στη συνεχή και ουσιαστική διατήρηση κατάλληλων συνθηκών υγιεινής στους χώρους των εγκαταστάσεων των σχολικών μονάδων.

Απέναντι στο δίκαιο αίτημα να επαναπροσληφθούν τη νέα σχολική χρονιά οι σχολικές καθαρίστριες που εργάστηκαν και την προηγούμενη δύσκολη χρονιά  ο Αντιδήμαρχος Παιδείας στηρίζοντας το κυβερνητικό έργο, δήλωσε ότι θα εξαρτηθεί από τη μοριοδότηση-κριτήρια που θα θέσει το υπουργείο εσωτερικών.  Μία προκήρυξη – μοριοδότηση που το σχολικό έτος 2020-21 συνέβαλε στον ανταγωνισμό και στην απόλυση καθαριστριών.

Στο ερώτημα ακόμη και αν δεν διασφαλιστούν οι ίδιες θέσεις εργασίας με τη φετινή σχολική χρονιά δεν δεσμεύτηκε ούτε για τους όρους εργασίας ούτε για τον τελικό αριθμό. Η απάντηση ήταν και πάλι ότι θα ακολουθήσουν πιστά το κυβερνητικό έργο.

Οι καθαρίστριες έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για το ποιοι είναι δίπλα τους  και ποιοι είναι απέναντί τους.

Δεν θα επιτρέψουμε να μείνει εκτός δουλειάς το Σεπτέμβριο καμία καθαρίστρια. Μην τολμήσουν να διαλύσουν το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας μας.

Καλούμε τους γονείς, εκπαιδευτικούς, εργατικά σωματεία να παλέψουμε από κοινού για ασφαλή σχολεία.»

Δείτε Επίσης

Ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ Ιωαννίνων αναδεικνύουν ζητήματα των ΑμεΑ, θετικές πρωτοβουλίες και τονίζουν : Θέμα παιδείας η στάση των συμπολιτών μας

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—- Θέματα που αφορούν τα Άτομα με Αναπηρία, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσον ...