Κυριακή , 15 Μαΐου 2022
Αρχική / Πολιτισμός / Επιστολή του Λυκείου Ανατολής για την συμμετοχή στη εκδήλωση για τον Π.Βούλγαρη

Επιστολή του Λυκείου Ανατολής για την συμμετοχή στη εκδήλωση για τον Π.Βούλγαρη

Επιστολή από το Λύκειο Ανατολής στην διευθύντρια του Πνευματικού Κέντρου
Αγαπητή    
κ.   Μ.Στρατσάνη
Εκπροσωπώντας το Λύκειο Ανατολής θέλω να πω πως όλοι μας, η Διευθύντρια του σχολείου, ο σύλλογος των διδασκόντων και βέβαια οι μαθητές μας, αισθανόμαστε πολύ χαρούμενοι και πολύ περήφανοι για τη συμμετοχή μας στη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης. Για ένα περιφερειακό σχολείο όπως το δικό μας που εκ των πραγμάτων υστερεί σε σχέση με τα σχολεία της πρωτεύουσας  ως προς τη δυνατότητά του να φέρνει τους μαθητές σε επαφή με κορυφαίες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, θεωρούμε πως αυτό αποτελεί μεγάλο επίτευγμα!
Κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς μαθητές της Β΄ Λυκείου του σχολείου μας συμμετείχαν στο πολιτιστικό πρόγραμμα η λογοτεχνία στον κινηματογράφο. Ο στόχος του προγράμματος ήταν να γνωρίσουμε λογοτεχνικά έργα και να ερευνήσουμε τον τρόπο μεταφοράς τους στον κινηματογράφο και τη σχέση που συνδέει τις δύο τέχνες. Οι μαθητές θα είχαν έτσι τη δυνατότητα να εξοικειωθούν  με τη λογοτεχνική παραγωγή συγκεκριμένων συγγραφέων, την εφαρμογή των αφηγηματικών τεχνικών, τη μελέτη των λογοτεχνικών ρευμάτων και την επιρροή των ιστορικών συγκυριών στη διαμόρφωση των έργων. Παράλληλα, με την παρακολούθηση των κινηματογραφικών ταινιών θα έρχονταν σε επαφή με τις τεχνικές του κινηματογράφου, τη σεναριακή τροποποίηση του λογοτεχνικού κειμένου και τη σημασία της υποκριτικής της μουσικής επένδυσης και των άλλων όπλων που  διαθέτει ένας σκηνοθέτης.
Το  γεγονός πως τα προγράμματα αυτά  είναι προαιρετικά και υλοποιούνται εκτός σχολικού και διδακτικού ωραρίου έκανε ακόμα μεγαλύτερη την έκπληξή μας όταν διαπιστώσαμε τον ενθουσιασμό με  τον οποίο τα παιδιά υποδέχτηκαν  την ιδέα μας και τον ζήλο με τον οποίο εργάστηκαν. Αποδεικνύει αυτό περίτρανα τη δίψα τους να βιώσουν μια διαφορετική σχολική πραγματικότητα. Αφού χωριστήκαμε σε ομάδες, συγκεντρώσαμε το πλούσιο πραγματικά υλικό και επιλέξαμε πέντε έργα-τρία από την ελληνική και δύο από την ξένη λογοτεχνία. Οι μαθητές με τη βοήθεια και την καθοδήγησή μας διάβασαν τα βιβλία, ανέλυσαν τις ταινίες και προέβησαν στη σύγκριση λογοτεχνικού έργου και κινηματογραφικής ταινίας.
Ο δυναμικός χαρακτήρας που είχε όλη η διαδικασία είχε ως αποτέλεσμα να προκύπτουν συνεχώς ιδέες και να γεννιούνται στους μαθητές πολλές επιθυμίες. Μια από αυτές ήταν να γνωρίσουν το μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη καθώς η Μικρά Αγγλία- ήταν στις επιλογές των έργων με τα οποία ασχολήθηκαν. Παρόλο που κάτι τέτοιο θεωρούνταν αρχικά ανέφικτο, πολύ γρήγορα έκανε πραγματική «έφοδο» στο μυαλό όλων μας, και κυρίεψε τη σκέψη μας . Ο αγώνας λοιπόν να το κατακτήσουμε αποτελούσε πλέον μονόδρομο για μας. Η αίσθηση αδυναμίας μας οδήγησε πολύ νωρίς στο Πνευματικό Κέντρο και συγκεκριμένα στην κ. Στρατσάνη, η οποία  αβίαστα και με ενθουσιασμό στήριξε την προσπάθεια μας και δέχτηκε την πρότασή μας για την από κοινού διοργάνωση μιας τιμητικής εκδήλωσης για τον Παντελή Βούλγαρη. Την ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό. Περισσότερο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον ίδιο τον κ. Βούλγαρη. Η επίσκεψή του στο σχολείο μας,  η γνωριμία και η συνομιλία του με τους μαθητές αποτέλεσε εμπειρία ζωής για όλους μας. Ήταν ένα μάθημα ζωής από έναν κορυφαίο σκηνοθέτη, έναν εντυπωσιακά απλό άνθρωπο, μια γοητευτική προσωπικότητα.. Έδωσε νέα πνοή και ώθηση στην καθημερινή μας προσπάθεια να προσφέρουμε στους μαθητές ένα πιο ενδιαφέρον και ελκυστικό εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Γεωργία Τρίμπου,

φιλόλογος του Λυκείου Ανατολής.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ:

ΤΡΙΜΠΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΡΙΖΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΝΟΥΤΣΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Αναστασίου Παναγιώτα, Βάρφη Χριστίνα, Γιαννοπούλου Ειρήνη,  Ζάραγκας Θωμάς, Θεοδωρίδου Γεωργία,  Θεοδωρίδου  Πηνελόπη,  Κακοσίμου  Αλεξάνδρα,  Καλαντζή
Βιργινία, Καρασταμάτη  Λαμπρινή, Κικέ – Καλαμπόκη Σεβαστή,  Κοέν Τζένη – Μύριαμ,

Κοντοδήμου Αλεξία,  Λαόσογλου Ευγενία, Μαντέλλου Παναγιώτα, Μάτσικα  Μαρίνα,

Μεϊντή  Θεοδώρα,  Μέμου  Ελβίρα, Μπαϊκούση Αγγελική, Μπαλακέρα  Ευαγγελία,  Μπάρδα  Θεοδώρα, Μπόμπορη  Ελπινίκη, Μπόττης Νικόλαος, Νότη Δέσποινα,  Παπαδοπούλου Ευθυμία, Παπαδοπούλου Περιστέρα, Πασχαλίδης Μιχαήλ, Πολύζος
Δημήτριος, Ρήνας Βασίλειος, Σδράνης Ιάσων Στέφανος,  Σιάρκα Νικολέτα,  Σκουτελιά  Έλλη
Σουκοβέλου Κυριακή, Τριανταφυλλίδη Φωτεινή – Ντανιέλλα,  Τσέκα Δήμητρα,  Τσουμάνη Στεφανία,  Φίλιου Δήμητρα, Φώτη Νεφέλη,  Χάιδου Βασιλική,  Χατζηνικολάου Δημήτριος,

Χριστοδούλου Αλεξάνδρα.

Στην παρουσίαση στη σκηνή έλαβαν μέρος οι μαθητές:

Νότη Δέσποινα, Σκουτελιά Έλλη, Μπόττης Νικόλαος, Τριανταφυλλίδη Ντανιέλα και Μπόμπορη Ελπινίκη.

Δείτε Επίσης

Συζήτηση για την παρουσίαση του βιβλίου “Ωδίνες Ωδές” της Λαμπρινής Π. Θεοχάρη στον Πολιτιστικό Πολυχώρο “Δ. Χατζής”_Στη “Μουσική Κερασιά”

Από: ΕΒΙΤΑ ΘΕΟΧΑΡΗ/ EVITA THEOCHARI Η εκπομπή “Μουσική Κερασιά” είναι σήμερα, 1/10/2021 και ώρα 16.00 – 17.00, ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments