Παρασκευή , 31 Μαρτίου 2023
Αρχική / Τεχνολογία / Η μυωπία έχει και μια διάσταση… ταξική

Η μυωπία έχει και μια διάσταση… ταξική


Οι νέοι που προέρχονται από εργατικά και γενικώς από μη προνομιούχα κοινωνικά στρώματα έχουν καλύτερη όραση και πάσχουν σπανιότερα από μυωπία, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους της μεσαίας τάξης, σύμφωνα με μια νέα κινεζοαμερικανική…

 

επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη -μία από τις μεγαλύτερες του είδους της μέχρι σήμερα – δείχνει ότι η μυωπία έχει και… μια ταξική διάσταση, κάτι που ίσως οφείλεται στο ότι τα παιδιά της μεσαίας τάξης μένουν κλεισμένα στο σπίτι και διαβάζουν περισσότερο από ό,τι της εργατικής – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την όρασή τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Νάθαν Κόνγκντον του Πανεπιστημίου Σουν Γιατ-Σεν της Γκουανγκτσού, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Ophthalmology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, μελέτησαν περίπου 20.000 νέους (μαθητές και φοιτητές) και διαπίστωσαν ότι η μυωπία εμφανίζεται με σχεδόν διπλάσια συχνότητα στις περιοχές μεσαίου εισοδήματος (23%) από ό,τι στις περιοχές χαμηλού εισοδήματος (13%).

Η μυωπία εμφανίζει ανοδική τάση σε πολλά μέρη του κόσμου. Υπάρχουν περιοχές στην Ανατολική Ασία όπου έως το 90% του πληθυσμού έχει μυωπία. Στις φτωχές χώρες συχνά οι οικογένειες δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν γυαλιά για τα μυωπικά παιδιά τους, με συνέπεια τα τελευταία να αντιμετωπίζουν σοβαρό μειονέκτημα στο σχολείο και γενικά στη ζωή τους, καθώς δυσκολεύονται να σπουδάσουν και να εργαστούν. Διεθνώς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 13 εκατομμύρια παιδιά -σχεδόν τα μισά στην Κίνα- έχουν μειωμένη όραση που δεν αποκαθίσταται με γυαλιά ή άλλα μέσα.

Η νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ζωή σε μια περιοχή μεσαίας τάξης αυξάνει σχεδόν κατά 70% τον κίνδυνο εμφάνισης μυωπίας. Αν ένα παιδί διαβάζει πολύ και οι γονείς του φοράνε γυαλιά, τότε αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα να φορέσει και το ίδιο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι όσο αυξάνουν οι ικανότητες ενός νέου ειδικά στα μαθηματικά, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα μυωπίας. Η πάθηση είναι λιγότερο συχνή στα αγόρια από ό,τι στα κορίτσια.

Ακόμη διαπιστώθηκε ότι η χρήση πίνακα στην τάξη λειτουργεί προστατευτικά έναντι της μυωπίας, καθώς ο νέος δεν χρειάζεται να εστιάζει τα μάτια του σε κοντινή απόσταση, κάτι που μπορεί να αυξήσει την μυωπία. Από την άλλη, η απουσία δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο και γενικά σε ανοικτούς χώρους (όπου η ματιά μπορεί να «ανοίγεται» σε μεγάλη απόσταση) αυξάνει τον κίνδυνο μυωπίας.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι με ανώτερο μορφωτικό επίπεδο έχουν συχνότερα μυωπία. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι ρόλο στην εμφάνιση της μυωπίας παίζει και η έκθεση σε ορισμένα είδη φωτός σε κλειστούς χώρους. Γενικά, όσο πιο πολύ χρόνο περνάει ένα παιδί στο φυσικό φως και σε ανοικτό χώρο, αντί να μένει κλεισμένο σε ένα δωμάτιο με τεχνητό φως, τόσο μειώνεται η πιθανότητα μυωπίας.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δείτε Επίσης

Δημοτική αρχή Ιωαννίνων: Άδικη και ακατανόητη απόφαση εκ μέρους του υπουργού Περιβάλλοντος

Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Σε ανακοίνωση της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων για την απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος που αφορά ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments