Παρασκευή , 22 Οκτωβρίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Ενδιαφέρουσες Ιστορίες / Η συμμετοχή του Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου στις Ευρωπαϊκές Μέρες Χειροτεχνίας

Η συμμετοχή του Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου στις Ευρωπαϊκές Μέρες Χειροτεχνίας

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙΑπό:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo.gr)–Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου σε συνεργασία με το Δήμο Ζαγορίου, το Ριζάρειο Χειροτεχνικό Κέντρο και το Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς συμμετείχε στη διοργάνωση ενός ιδιαίτερου τριημέρου,31 Μαρτίου 1 & 2 Απριλίου, που είχε ως σκοπό την ανάδειξη των χειροτεχνικών επαγγελμάτων της περιοχής και την προβολή των επαγγελματιών και των εργαστηρίων στο ευρύ κοινό, συμμετέχοντας έτσι για δεύτερη χρονιά στις Ευρωπαϊκές Μέρες Χειροτεχνίας,που υλοποιούνται με την καθοδήγηση του Εθνικού Ινστιτούτου Τεχνών του Παρισιού (ΙΝΜΑ) σε πολλές Ευρωπαϊκές Χώρες.

Ο Φορέας Διαχείρισης συμμετείχε ενεργά στις εκδηλώσεις με την υλοποίηση του Προγράμματος Ευαισθητοποίησης μαθητών με θέμα τα «Παραδοσιακά επαγγέλματα στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου»το οποίο παρακολούθησαν συνολικά 122 μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων, του 3ου Λυκείου Χίου και του 1ου Λυκείου Κομοτηνής.

Το Πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη και προβολή σχετικής παρουσίασης στο Κέντρο Πληροφόρησης Ασπραγγέλων, περιήγηση και ξενάγηση των μαθητών στον οικισμό του Ελαφοτόπου, επίσκεψη στοΛαογραφικό – Ιστορικό Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων,όπου ενημερώθηκαν από το δημιουργότουκ. Μιχάλη Οικονομίδη, για τα εργαλεία και τα χρηστικά αντικείμενα που ήταν απαραίτητα τους επαγγελματίες παλαιότερων εποχών, επίσκεψη στο Εργαστήριο Επεξεργασίας Πρόβειου Μαλλιού «Σαΐτα»ενώ στο τέλος του Προγράμματοςσυμμετείχαν με ενθουσιασμό στο εργαστήρι κατασκευής λιθογλύπτων στην πλατεία του οικισμού, όπου σκαλίζοντας την πέτρα δημιουργούσε ο κάθε μαθητής το δικό του λιθόγλυπτο έργο.

Το τριήμερο ολοκληρώθηκε με την ημερίδα με θέμα «Σχέσεις, δεσμοί και συνεργασίες για την ανάπτυξη και την απασχόληση» που πραγματοποιήθηκε το πρωί τηςΚυριακήςστο Ριζάρειο Χειροτεχνικό Κέντρο Μονοδενδρίουμε παράλληλη έκθεση τοπικών χειροτεχνών.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Δρ. Γεώργιος Μαλλίνης τόνισε, κατά την διάρκεια της εισήγησής του με θέμα «Χειροτέχνες και Φυσικό Περιβάλλον», ότι το μοναδικό φυσικό περιβάλλον του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου λειτούργησε ως γενεσιουργός αιτία, πηγή πρώτων υλών και αφετηρία έμπνευσης για όλες τις τέχνες που άνθισαν στην περιοχή ενώ υπογράμμισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι νέοι τεχνίτες συνδυάζουν με αξιοσημείωτο τρόπο τις παραδοσιακές με σύγχρονες καινοτόμες πρακτικές.

Εκ μέρους του Ριζαρείου Ιδρύματος ο κ. Χρήστος Μασσαλάς, π. Πρύτανης του Παν/μιου Ιωαννίνων επισήμανε την μεγάλη συνεισφορά του Ιδρύματος στο χώρο των χειροτεχνικών επαγγελμάτων ενώ πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις παρουσιάστηκαν από την Καθηγήτρια του Παν/μίου Ιωαννίνων κα. Κωνσταντίνα Μπάδα και τονΟμ. Καθηγητή του Παν/μίου Ιωαννίνων κ. Απόστολο Κατσίκη καθώς και την κα Ράνια Πιτένη από το εργαστήριο «ΤΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ». Ολοκληρώνοντας την ημερίδα η υπεύθυνη συντονισμού της διοργάνωσης κα. Ελένη Παγκρατίου τόνισε την ανάγκη στήριξης του συγκεκριμένου θεσμού και επέκτασής του και σε άλλες περιοχές της Ηπείρου και ευρύτερα της χώρας μας.

Ο Φορέας Διαχείρισης ευχαριστεί θερμά τους συνδιοργανωτέςκαθώς και τους συμμετέχοντες δημιουργούς και ανανεώνει το ραντεβού μαζί τους για την επόμενη χρονιά.

 

 

Δείτε Επίσης

Ο.Βλαχονικολός-Όταν σωπαίνουμε μεγαλώνει στα Πανεπιστήμια το τέρας του αυταρχισμού

Από:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo.gr)—- Τις στιγμές της επίθεσης εναντίον του εντός του Πανεπιστημίου,τις απόψεις του για αρνητικά ...

Συμμετάσχετε στη συζήτηση

  Subscribe  
Notify of