Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Στην συνοπτική έκθεση πεπραγμένων θεματικού Αντιπεριφερειάρχη, ο Βασίλειος Γιολδάσης ( τομέας αλιείας και ειδικών θεμάτων ανάπτυξης, βελτίωσης και προστασίας του Αμβρακικού κόλπου) ανέφερε τα εξής:
“Κύριοι,
θα μπορούσα να πω ότι αισθάνομαι ευτυχής διότι αφενός από την ανάληψη των καθηκόντων μου και ένθεν δεν κληθήκαμε ως περιφερειακή αρχή να αντιμετωπίσουμε κανένα καταστροφικό φυσικό φαινόμενο (π.χ. φαινόμενο ανοξίας με τις καταστροφικές συνέπειες που αυτό επέφερε στους ιχθυοκαλλιεργητές του Μενιδίου πριν μερικά χρόνια) και αφετέρου η αίσθηση που αποκόμισα για τα τμήματα αλιείας των επιμέρους περιφερειακών ενοτήτων που πράγματι στελεχώνονται από υψηλό επίπεδο επιστημονικού προσωπικού.
Παρ’ όλα αυτά με την έναρξη της θητείας μου ήρθα αμέσως σε επαφή τόσο με τους συλλόγους αλιέων και τους αλιευτικούς συνεταιρισμούς Πρέβεζας, Κορωννησίας, Θεσπρωτίας για άμεση καταγραφή των δυσκολιών και προβλημάτων που καθημερινά αντιμετωπίζουν κατά την άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητάς.
Ενδεικτικά αναφέρω: Ο ερασιτεχνικός στόλος που δραστηριοποιείται στον αμβρακικό κόλπο αγγίζει περίπου τα 1500 σκάφη με το 35% αυτών να μη διαθέτουν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα, χρήση τράτας για την αλίευση της γαρίδας, μη ύπαρξη ενός κεντρικού μηχανισμού αποζημίωσης για την ανακούφιση των αλιέων από ζημιές που προξενούνται στα αλιευτικά εργαλεία και στα αλιεύματα από προστατευόμενα είδη (δελφίνια, χελώνες), όσο και με τον φορέα διαχείρισης αμβρακικού κόλπου και την εταιρεία ανάπτυξης αμβρακικού (ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε.) με τους οποίους αναπτύξαμε στενή συνεργασία.
- Με το φορέα διαχείρισης αμβρακικού κόλπου συμμετείχα δια ζώσης στη συλλογή στοιχείων για το φαινόμενο της ανοξικής ζώνης του αμβρακικού κόλπου με επικεφαλής τον καθηγητή του τμήματος βιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών Κο Κουτσικόπουλο και άλλους επιστήμονες ερευνητές.
- Είχα ενεργό συμμετοχή στις ημερίδες που οργανώθηκαν σε Άρτα και Πρέβεζα τον Απρίλιο του 2017 με θέμα «Ανοξική Ζώνη του Αμβρακικού κόλπου: αποτύπωση, επιπτώσεις και διαχείριση».
- Οκτώβριος 2017 σε συνεργασία με τα τμήματα αλιείας των περιφερειακών ενοτήτων ενημερώσαμε όλους τους εμπλεκόμενους για την πρόσκληση του επιχειρησιακού προγράμματος αλιείας (2014-2020) και σε επαφή με την ειδική υπηρεσία διαχείρισης Ε.Π. Αλιείας και Θάλασσας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οργανώσαμε στη Θεσπρωτία ενημερωτική ημερίδα με στόχο την άμεση και εστιασμένη πληροφόρηση των δυνητικών δικαιούχων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον αλιευτικό τομέα και σ’ αυτούς της υδατοκαλλιέργειας και της μεταποίησης των αλιευτικών προϊόντων.
- Συμμετοχή στις εργασίες της εναρκτήριας ημερίδας των εταίρων του έργου «ECOPORTIL» στο πλαίσιο του προγράμματος «Interreg Βαλκανική – Μεσόγειος 2014-2020». Διοργάνωση ΤΕΙ Ηπείρου – Άρτα Δεκέμβριος 2017.
Τέλος πιστεύω ότι ως περιφερειακή Αρχή πρέπει το 2018 να εστιάσουμε στο να πειστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τομέα της αλιείας και των ιχθυοκαλλιεργειών ότι για να κερδηθεί το στοίχημα για έξοδο από την οικονομική κρίση με ταυτόχρονη ανάπτυξη των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων θα πρέπει οι ίδιοι να αποτελέσουν τους πραίτορες των θαλάσσιων περιοχών που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά και ιδιαίτερα του Αμβρακικού κόλπου.”