Διπλό είναι το κέρδος που προκύπτει για τον Δήμο Βόρειων Τζουμέρκων από τη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Πολιτισμός», καθώς μέσω της δράσης «Πεζοπορία για τον Πολιτισμό» που υλοποιήθηκε με εταίρους το Γραφείο Περιβάλλοντος της Κορσικής και το Νησιωτικό Συμβούλιο της Μαγιόρκα, επιτυγχάνει αφενός τη σύνδεση μνημείων και πολιτιστικών δράσεων με τον τουρισμό, αφετέρου απέκτησε πολύτιμη τεχνογνωσία για να επεκτείνει τη δράση αυτή στο σύνολο του Δήμου.
Η δράση “Πεζοπορία για τον Πολιτισμό” περιελάμβανε το σχεδιασμό από κάθε εταίρο περιπατητικών διαδρομών, οι οποίες θα έπρεπε να συνδυάζουν τη φύση με τον πολιτισμό. Επί της ουσίας κάποιος ο οποίος θα περπατήσει αυτές τις διαδρομές θα συναντήσει κατά μήκος τους διάφορα πολιτιστικά κέντρα ή διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Μέσω του προγράμματος, τα αποτελέσματα του οποίου παρουσιάστηκαν σήμερα στο ισόγειο του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου, σχεδιάστηκαν τέσσερις πολιτιστικές διαδρομές, οι οποίες καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Συγκεκριμένα, Ελληνικό – Μονή Τσούκας, Μουσείο Βυζαντινών Εικόνων Μονής Βύλιζας Ματσουκίου – Μονή Βύλιζας, Μονή Κηπίνας – Καλαρρύτες – Συρράκο, και Σπήλαιο «Ανεμότρυπα» Πραμάντων – Οικία Γιώργου Πολύζου (Τσόπελα Πραμάντων).
«Μέσα από αυτή τη δράση αποκτήσαμε μια πολύ μεγάλη εμπειρία από τις επισκέψεις που κάναμε στους χώρους των εταίρων μας στην Ευρώπη, οι οποίοι είναι αρκετά πιο μπροστά από εμάς στο να αξιοποιούν κάθε τι το οποίο έχουν και να το συνδυάζουν με την ιστορία τους, με την παράδοσή τους, με τον πολιτισμό τους. Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε το πρόγραμμα αυτό και πέρα από τη λήξη της δράσης, μόνοι μας πια, μέσα από την εμπειρία που αποκτήσαμε», δήλωσε ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές.
Ειδικότερα, στις διαδρομές που δημιουργήθηκαν, αναφέρθηκε η Αρχιτέκτων Γεωγράφος, Σύμβουλος του Δήμου στο έργο Ελένη Παγκρατίου, τονίζοντας ότι περιλαμβάνουν αυτό που στο πρόγραμμα ονομάζεται Ευρωπαϊκά Σημεία Πολιτιστικών και Δημιουργικών Ανταλλαγών.
« Έχουμε εντοπίσει σε κάθε μια διαδρομή ένα ή δύο σημεία στα οποία μπορεί ο επισκέπτης να έχει μια εμπειρία επί τόπου. Για παράδειγμα από το Μουσείο Παπαγιάννη στο Ελληνικό μέχρι τη Μονή Τσούκας έχουμε δύο τέτοια σημεία. Το ένα είναι το Μουσείο, όπου έχει προβλεφθεί και ένα παιδικό kit για να μπορούν να κάνουν δραστηριότητες τα παιδιά με τις οικογένειες ή με τα σχολεία, και επίσης μπορεί ο επισκέπτης να συμμετάσχει σε γεγονότα θρησκευτικού χαρακτήρα στο μοναστήρι.
Στη διαδρομή από το Σπήλαιο «Ανεμότρυπας» στο Εργαστήρι του Γιώργου Πολύζου, το ένα σημείο είναι το ίδιο το Σπήλαιο, όπου έχει μία εμπειρία από την ξενάγηση γεωλογικού τύπου, και το δεύτερο το εργαστήρι του Πολύζου, όπου εκεί μπορεί να παρακολουθήσει πώς κατασκευάζει τα μουσικά όργανα ή τα κοσμήματά του και αν θέλει μπορεί και να συμμετάσχει σε αυτό.
Στη διαδρομή Συρράκο – Καλαρρύτες έχουμε μία έκθεση αργυροτεχνίας και εργαστήρι, ενώ υπάρχει επίσης στα Πράμαντα η θεατρική ομάδα «Βορείως» όπου στην καλοκαιρινή περίοδο μπορούν να παρακολουθήσουν θεατρικά δρώμενα. Με αυτή τη λογική έχουν σχεδιαστεί όλες αυτές οι διαδρομές», ανέφερε η κα Ε. Παγκρατίου.
Αρχική / Ενδιαφέρουσες Ιστορίες / Η ΦΥΣΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Tags Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Πολιτισμός»
Δείτε Επίσης
Με μεγάλη επιτυχία η β’ συνάντηση εταίρων του έργου “MOBILITIES FOR EU” στα Γιάννενα
Το έργο MOBILITIES FOR EU γιορτάζει την ολοκλήρωση του πρώτου έτους με μια σημαντική συνάντηση ...
Subscribe
Login
0 Comments