Κυριακή , 19 Ιουνίου 2022
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Κέφι, χορός και τραγούδια από τους Κωδωνοφόρους στη Θεσσαλονίκη

Κέφι, χορός και τραγούδια από τους Κωδωνοφόρους στη Θεσσαλονίκη

1a1Ντυμένοι με δέρματα ζώων, φορώντας προσωπίδες, κρατώντας μαγκούρες και σπαθιά και ζωσμένοι με τεράστια κουδούνια στη μέση, εκατοντάδες νέοι και νέες συμμετέχουν στην πομπή που γίνεται ενόψει της αποκριάς.

Στο πανάρχαιο αυτό διονυσιακό δρώμενο, που εξελίσσεται από την πλατεία Αριστοτέλους, μέχρι το Λευκό Πύργο, μαζί με τους μεταμφιεσμένους κωδωνοφόρους, συμμετέχουν μουσικοί, χορευτές, αλλά και χιλιάδες Θεσσαλονικείς, που παρακολουθούν έκπληκτοι,φωτογραφίζουν και χειροκροτούν.

Άλλοι, διασκεδάζουν τραγουδώντας και χορεύοντας, μαζί με τους μεταμφιεσμένους, με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων, αλλά και των εκκωφαντικών – μεταλλικών ήχων που σκορπίζουν τα τεράστια κουδούνια.

Ανάμεσά τους, οι κωδωνοφόροι του Σοχού – που θεωρούνται οι πρωτεργάτες του εθίμου – τραγουδούν αυτή την ώρα παραδοσιακά τραγούδια και χορεύουν στους ρυθμούς της μουσικής, ενώ τα δικά τους έθιμα θα παρουσιάσουν στη συνέχεια ομάδες κωδωνοφόρων από Γόννους Λάρισας, Καλή Βρύση, Βώλακα, Πετρούσα, Πύργοι, Παγονέρι, Μοναστηράκι και Ξηροπόταμο Δράμας, Δίστομο Βοιωτίας, Βιτάνοβτσι, Καρλόβο και Ντόλνα Σεκίρνα Βουλγαρίας, Βαμβακόφυτο και Ανθή Σερρών, Σαρανταπόρο Λάρισας, Παλαμά Καρδίτσας, Σκύρο, Εφταχώρι Καστοριάς, Λότσοβικ Σερβίας, Νικησιανή Καβάλας και Λιβάδι Ολύμπου.

Στο δρώμενο συμμετέχουν συνολικά 22 ομάδες, δηλαδή περίπου 1500 άτομα, από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Σερβία.

Πηγή: thestival.gr, ΑΠΕ

Δείτε Επίσης

Ο Γιώργος Λιγνός αναλύει το κείμενο “για τη Φιλοπατρία ” που υπογράφουν άτομα από όλη την χώρα

  Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])—-  “Το κείμενο έχει μια πολύ απλή στόχευση .Να επαναπροσδιορίσουμε  την έννοια ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments