Ντυμένοι με δέρματα ζώων, φορώντας προσωπίδες, κρατώντας μαγκούρες και σπαθιά και ζωσμένοι με τεράστια κουδούνια στη μέση, εκατοντάδες νέοι και νέες συμμετέχουν στην πομπή που γίνεται ενόψει της αποκριάς.
Στο πανάρχαιο αυτό διονυσιακό δρώμενο, που εξελίσσεται από την πλατεία Αριστοτέλους, μέχρι το Λευκό Πύργο, μαζί με τους μεταμφιεσμένους κωδωνοφόρους, συμμετέχουν μουσικοί, χορευτές, αλλά και χιλιάδες Θεσσαλονικείς, που παρακολουθούν έκπληκτοι,φωτογραφίζουν και χειροκροτούν.
Άλλοι, διασκεδάζουν τραγουδώντας και χορεύοντας, μαζί με τους μεταμφιεσμένους, με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων, αλλά και των εκκωφαντικών – μεταλλικών ήχων που σκορπίζουν τα τεράστια κουδούνια.
Ανάμεσά τους, οι κωδωνοφόροι του Σοχού – που θεωρούνται οι πρωτεργάτες του εθίμου – τραγουδούν αυτή την ώρα παραδοσιακά τραγούδια και χορεύουν στους ρυθμούς της μουσικής, ενώ τα δικά τους έθιμα θα παρουσιάσουν στη συνέχεια ομάδες κωδωνοφόρων από Γόννους Λάρισας, Καλή Βρύση, Βώλακα, Πετρούσα, Πύργοι, Παγονέρι, Μοναστηράκι και Ξηροπόταμο Δράμας, Δίστομο Βοιωτίας, Βιτάνοβτσι, Καρλόβο και Ντόλνα Σεκίρνα Βουλγαρίας, Βαμβακόφυτο και Ανθή Σερρών, Σαρανταπόρο Λάρισας, Παλαμά Καρδίτσας, Σκύρο, Εφταχώρι Καστοριάς, Λότσοβικ Σερβίας, Νικησιανή Καβάλας και Λιβάδι Ολύμπου.
[youtube httpsss://www.youtube.com/watch?v=69m2K5yukDA]Στο δρώμενο συμμετέχουν συνολικά 22 ομάδες, δηλαδή περίπου 1500 άτομα, από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Σερβία.
[youtube httpsss://www.youtube.com/watch?v=zxYjVAQ0rUY]Πηγή: thestival.gr, ΑΠΕ