Τετάρτη , 19 Ιουνίου 2024
Αρχική / Εκδηλώσεις Ιωάννινα / “Μπίζνες” στο Καμπέρειο Θέατρο

“Μπίζνες” στο Καμπέρειο Θέατρο

μπιζνεςΑπό: Γιώργος Γκόντζος– Η κωμωδία “ΜΠΙΖΝΕΣ” ,βασισμένη στο μονόπρακτο “Το τάβλι” του Δημήτρη Κεχαΐδη,  ,σε σκηνοθεσία Β.Αθανασίου ,παρουσιάζεται από σήμερα ,4-5 -2016 έως  8-5-2016 στο θέατρο Καμπέρειο ,με είσοδο ελεύθερη. Ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Αθανασίου σε σημείωμά του για το έργο τονίζει τα εξής:

Το μονόπρακτο «Το τάβλι»  γράφτηκε το 1972 για το θέατρο Κουν. Στο κείμενο οι ήρωες  σχεδιάζουν το αδιανόητο για την εποχή εκείνη « να φέρουν νέγρους στην Ελλάδα να δουλεύουν γι αυτούς». Έχουν    μοναδική  τους έννοια την εξεύρεση χρημάτων, χωρίς κόπο, χωρίς  δισταγμούς,  με οποιοδήποτε κόστος.

Στην ελεύθερη απόδοση του κειμένου τους   δύο νεοέλληνες ,  περιθωριακούς  τύπους για το 1972,  τους αναγνωρίζουμε ως  τους  «αεριτζήδες»  της τελευταίας  δεκαετίας  που έχουν πάντα ένα καλό σχέδιο για μια μεγάλη «μπίζνα»,  ζουν το κλίμα της περιόδου  της  «ευημερίας» της χώρας,   αναζητούν να υπάρξουν ως «μεγάλοι» στην κοινωνία  και είναι έτοιμοι για κάθε εκβιασμό προκειμένου να βρουν  το κεφάλαιο για τη δουλειά.

Την πενταετία 2005-2010 βλέπουμε  «το σχέδιο» να εξελίσσεται   στην χώρα μας.  Το φαινόμενο να έρχονται οργανωμένα  αλλοδαποί  εργάτες γης και  να εργάζονται σε άθλιες συνθήκες για πολύ λίγα χρήματα σε θερμοκήπια και άλλες γεωργικές  εργασίες παίρνει διαστάσεις.

Ο Δημήτρης Κεχαΐδης το 1972 ίσως δεν φαντάζονταν ότι  κάποιοι  μετά από 40 χρόνια   θα έβαζαν σε εφαρμογή το «απίθανο» σχέδιο του.

Αποδεικνύεται για ακόμη φορά  πως τίποτε μπροστά  στα χρήματα δεν είναι αδύνατο.

Οι χαρακτήρες  κινούνται  ανάμεσα στη λογική και το παράλογο  με κωμική και συνάμα τραγική διάθεση.

Βαγγέλης Αθανασίου

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments