Δευτέρα , 15 Μαΐου 2023
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Νέα συνάντηση εργασίας για Γεωπάρκο Βίκου Αώου- Φυσικό Πάρκο Βεστφαλίας

Νέα συνάντηση εργασίας για Γεωπάρκο Βίκου Αώου- Φυσικό Πάρκο Βεστφαλίας

Κατά το χρονικό διάστημα 14-17 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας μεταξύ εκπροσώπων του φορέα διαχείρισης του Φυσικού Πάρκου Sauerland-Rothaargebirge της Βεστφαλίας και της Αναπτυξιακής Ηπείρου ΑΕ (ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ), ως φορέας διαχείρισης του Γεωπάρκου Βίκου Αώου. Σκοπός της συνάντησης ήταν ο τελικός καθορισμός του πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των φορέων των δύο περιοχών (Γεωπάρκου- Φυσικού Πάρκου) σύμφωνα με καθορισμένη ατζέντα θεμάτων  και με τη χρήση συγκεκριμένων χρηματοδοτικών μέσων.

Η άφιξη των εκπροσώπων του Φυσικού Πάρκου και η συνεπακόλουθη συνάντηση έρχεται ως συνέχεια δύο προηγούμενων επισκέψεων εργασίας, οι οποίες έλαβαν χώρα κατά τον Ιούνιο  2018 και τον Ιούνιο 2019 στην Ελλάδα και στη Γερμανία αντίστοιχα.

Στη συνάντηση αυτή από πλευράς Γερμανίας συμμετείχαν ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής του Φυσικού Πάρκου Sauerland-Rothaargebirge κκ  DetlefLins και GeorgSchmitz και ο διευθυντής της ΟΤΔ LEADER της περιοχής Sorpesee κ. Morgenbrod Lars. Από πλευράς Ελλάδας συμμετείχαν ο διευθυντής και στελέχη της ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ: κ. Γεράσιμος Παπαηλίας, διευθυντής, κ. Χαρητάκης Παπαϊωάννου Υπεύθυνος Δομής Γεωπάρκου Βίκου-Αώου, κ. Αριστοτέλης Σταγκίκας και κα Γεωργία Κιτσάκη Μέλη Δομής Γεωπάρκου Βίκου-Αώου/ Ομάδα Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και Ηλίας Μώκος Συντονιστής προγράμματος CLLDLEADER. Επίσης στη συνάντηση συμμετείχε και η κα Gabriela Scheiner εκ μέρους της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, η οποία ενθαρρύνει και υποστηρίζει από την αρχή την διαμόρφωση του πλαισίου αυτής της συνεργασίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας μεταξύ των δύο περιοχών όσον αφορά την διαχειριστική δομή των δύο περιοχών ως φυσικό πάρκο/ γεωπάρκο, την περαιτέρω ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, την βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών και πληροφοριών προς τους επισκέπτες (πχ, Κέντρα ενημέρωσης, διαδρομές κά), την εφαρμογή συστημάτων καταμέτρησης επισκεπτών, την προώθηση τοπικών προϊόντων, τον τρόπο λειτουργίας και εφαρμογής του προγράμματος LEADER στις δύο περιοχές κ.α.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε η υποβολή προτάσεων σε διακρατικά προγράμματα και συγκεκριμένα στο CLLDLEADER με θέμα τον ποδηλατικό και πεζοπορικό τουρισμό στις δύο περιοχές και στο ERASMUS με θέμα την ανταλλαγή ειδικών, όπως επαγγελματιών στο χώρο του εναλλακτικού τουρισμού (π.χ. οικο-ξεναγοί) καθώς και νέων (π.χ. μαθητές) από και προς τις δύο χώρες με σκοπό την βελτίωση των γνώσεων και δεξιοτήτων αυτών. Επίσης αποφασίστηκε να διερευνηθεί περαιτέρω η δυνατότητα υποβολής προτάσεων και σε άλλα χρηματοδοτικά μέσα, πέρα από τα δύο που προαναφέρθηκαν.

Ταυτόχρονα, και με τη συμμετοχή της κας Σοφίας Φούκη, Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου, συζητήθηκε το θέμα της προώθησης των τοπικών προϊόντων του Γεωπάρκου και της ευρύτερης περιοχής προς τους Δήμους του Φυσικού Πάρκου Sauerland- Rothaargebirge μέσα από γνωστή αλυσίδα πολυκαταστημάτων (supermarkets) της Γερμανίας με την οποία το Φυσικό Πάρκο διατηρεί άριστη συνεργασία.

Οι φιλοξενούμενοι, συνοδεία στελεχών της ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ/ Γεωπάρκου Βίκου- Αώου επισκέφθηκαν τους δύο Δήμους του Γεωπάρκου, Ζαγορίου και Κόνιτσας και συναντήθηκαν με τους Δημάρχους και μέλη των ΔΣ των Δήμων καθώς και με παραγωγούς τοπικών προϊόντων.

Η συνάντηση εργασίας έγινε στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης συνεργασίας του Γεωπάρκου Βίκου- Αώου με άλλες περιοχές με παρόμοια χαρακτηριστικά στην Ευρώπη.

Δείτε Επίσης

Σήμερα ένα “ανοιξιάτικο  μουσικό γιορντάνι”. “Πρόσκληση” από τον Βασίλη Ζήνδρο, Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Πολυφωνικής Μουσικής

  Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])===Ραδιοφωνική  πρόσκληση  για  συμμετοχή συμπολιτών στο “ανοιξιάτικο  μουσικό γιορντάνι” ,απηύθυνε ο Βασίλης ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments