Τετάρτη , 27 Μαρτίου 2024
Αρχική / Πολιτισμός / Νέος δίσκος ακτίνας “ala Rum”, παρέα με τον δεξιοτέχνη του βιολιού Σωτήρη Κατσούρα. Συντονιστείτε Κυριακή 15/12 & 22/12/19 στη 13:00. “Μουσική Κερασιά” – Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων

Νέος δίσκος ακτίνας “ala Rum”, παρέα με τον δεξιοτέχνη του βιολιού Σωτήρη Κατσούρα. Συντονιστείτε Κυριακή 15/12 & 22/12/19 στη 13:00. “Μουσική Κερασιά” – Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων

Από: Εβίτα Θεοχάρη

 

Η «Μουσική Κερασιά» 

μία εκπομπή μουσικής και λόγου,

για τη δημοτική μουσική της Ελλάδας,

τη μουσικοχορευτική της παράδοση

και τον πολιτισμό,

σας προσφέρει κάθε Κυριακή,

13.00 – 14.00,

μουσικά κεράσματα

παρέα με εκλεκτούς καλεσμένους.

Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων

98,7 & dimotikoradiofono.gr 

 

Τις επόμενες δύο Κυριακές (15/12 & 22/12/2019) προσκεκλημένος στην εκπομπή είναι ο δεξιοτέχνης του βιολιού, ερευνητής και εκπαιδευτικός κύριος Σωτήρης Κατσούρας. Η αγάπη του για τη μουσική, τα νεανικά βιώματα στη μουσική και χορευτική παράδοση της Ηπείρου και η ωδειακή σπουδή στο βιολί τον οδήγησαν να ακολουθήσει μουσικές σπουδές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Αποφοίτησε από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου ολοκλήρωσε και το πρώτο μεταπτυχιακό με έρευνα για την τεχνική παιξίματος του βιολιού στην Ήπειρο. Ακολούθως, παρακολούθησε ένα δεύτερο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Αγγλία, στη διάρκεια του οποίου κατέθεσε μελέτη με αντικείμενο έρευνας το βιολί στο Ιράν.

Ο Σωτήρης Κατσούρας ασχολείται σήμερα επαγγελματικά με τη μουσική μέσα από την εκπαίδευση και ως μουσικός σε συγκροτήματα. Δίδασκε επί σειρά ετών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, νυν Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Σήμερα είναι εκπαιδευτικός στο μάθημα της Μουσικής στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στα Ιωάννινα. Ακόμη, δραστηριοποιείται ως μουσικός παραδοσιακής μουσικής, αλλά άλλων ειδών, σε πολλές περιστάσεις (εκδηλώσεις, γιορτές, γάμοι) και χώρους (συναυλίες, γλέντια, πανηγύρια).

Μόλις πριν ένα μήνα κυκλοφόρησε ο πρώτος ψηφιακός δίσκος του μουσικού συγκροτήματος “ala Rum“, που φέρει ως τίτλο το ίδιο όνομα. Ο κος Κατσούρας ως εμπνευστής της ηχογράφησης αυτής δημιούργησε το συγκρότημα. Έκανε, έτσι, πραγματικότητα ένα όνειρο χρόνων.

Ο όρος “ala Rum” σημαίνει, κατά τον κο. Κατσούρα, “ο τρόπος παιξίματος της μουσικής απ’ τους Ελληνορθόδοξους κατοίκους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.”. Ο σκοπός της ηχογράφησης “ήταν να δώσει στον κόσμο κάτι διαφορετικό […]”, όπως λέει ο ίδιος, “[…] και το διαφορετικό έγκειται στο ύφος του.”. Ορισμένα κομμάτια αποτελούν “μια διαφορετική πρόταση, πιο συναυλιακή, πιο έντεχνη, σε πολλά εισαγωγικά.” με σκοπό να ακούσουν οι ακροατές τη μουσική αυτή “με άλλο αυτί.”. Οι στόχοι ήταν δύο, ο ένας καλλιτεχνικός και ο άλλος παιδαγωγικός. Επιδίωξη ήταν να δοθούν στον κόσμο “κάποια πράγματα τα οποία μπορεί να υπήρξαν στο παρελθόν με αυτό το ηχόχρωμα και […] αν μπορούμε να μεταδώσουμε μια μουσική την οποία κάποιος θα μπορεί να μελετήσει.”.

Ο δίσκος ακτίνας περιλαμβάνει 7 μουσικά κομμάτια και συνοδεύεται από ένα ένθετο με κείμενο του ιδίου στα ελληνικά και μεταφρασμένο στα αγγλικά. Τα κομμάτια προέρχονται από τη μουσική της Ηπείρου, από τη Ρωμέϊκη μουσική και αναδεικνύουν το ύφος και το διαφορετικό ηχόχρωμα της μουσικής της Ηπείρου, προτού το κλαρίνο κυριαρχήσει και εκτοπιστούν μερικώς ή αλλάξουν ρόλο μουσικά όργανα, όπως το βιολί, ο ταμπουράς και η φλογέρα (τζαμάρα). Τα μουσικά κομμάτια είναι ενδεικτικά για το βιολιστικό ρεπερτόριο της Ηπείρου. Επίσης, υπάρχουν σκοποί, όπου έγινε προσπάθεια να εισαχθούν ορισμένα “καινούρια στοιχεία” προκειμένου να πάρουν μια “άλλη μορφή και φόρμα.”, (Σ. Κατσούρας).

Η μουσική αυτή έχει γεννηθεί εδώ, έχει δημιουργηθεί εδώ, έχει αφήσει […] δημιουργήματα

από εξαιρετικούς μουσικούς και είναι κρίμα να τα χάσουμε […].“, Σ. Κ.

Η συζήτηση μαζί του περιλαμβάνει αυτά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα, όπως τη δημοτική μουσική χθες και σήμερα,  την ιστορία του βιολιού στην Ελλάδα και στην Ήπειρο, τον ρόλο του βιολιού στη μουσική της Ηπείρου, τη σύνδεση της μουσικής αυτής με τις μουσικές γειτονικών χωρών κ.λπ..

 

Ελάτε στο χοροστάσι της καρδιάς μας…

να ταξιδέψουμε

με σκοπούς της μουσικής της Ηπείρου!

Κ υ ρ ι α κ ή στη 13.00 

Μουσική Κερασιά, με την Εβίτα Θεοχάρη 

 

Επιμέλεια & Παρουσίαση: Εβίτα Θεοχάρη 

Υ.Γ. Η φωτογραφία στο πάνω μέρος του κειμένου είναι το εξώφυλλο του δίσκου.

Δείτε Επίσης

Π.Μπαλοπούλου(“επέκεινα χώρα”)- “Πρόσκληση” για την ταινία ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ στη Βίτσα .Η ιστορία και οι στόχοι του Οργανισμού “επέκεινα χώρα”

Από:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo,gr)—Πρόσκληση για  να παρακολουθήσουν  την ταινία ” Αναπαράσταση”  του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στην Βίτσα Ζαγορίου, ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments