Κυριακή , 30 Ιουνίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Ο Σ.Χιωτάκης (υπεύθυνος ΜΜΕ της εταιρείας Energean Oil&Gas) προσδιορίζει την πρώτη γεώτρηση στην Ήπειρο το 2019.Η πρώτη ελληνική παρουσία στις μεγάλες ανακαλύψεις κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου από την Energean Oil&Gas.

Ο Σ.Χιωτάκης (υπεύθυνος ΜΜΕ της εταιρείας Energean Oil&Gas) προσδιορίζει την πρώτη γεώτρηση στην Ήπειρο το 2019.Η πρώτη ελληνική παρουσία στις μεγάλες ανακαλύψεις κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου από την Energean Oil&Gas.

%ce%ba%ce%bf%ce%b9%cf%84%ce%ac%cf%83%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-karish-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-tanin-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b9%cf%83%cf%81%ce%b1%ce%ae%ce%bbΑπό:Γιώργος Γκόντζος–Τις επόμενες ενέργειες στην Ήπειρο για τον προσδιορισμό  ,μέσω σεισμικών- γεωλογικών ερευνών ,τοποθεσιών στις οποίες θα πραγματοποιηθούν γεωτρήσεις για εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου ,ανέφερε ο Σωτήρης Χιωτάκης υπεύθυνος Επικοινωνίας με τα Μέσα Ενημέρωσης ,μιλώντας στην εκπομπή  “ό,τι πεις εσύ” (ΓιώργοςΓκόντζος), στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων.Οι έρευνες πρόκειται να πραγματοποιηθούν στους τρεις δήμους  της  Θεσπρωτίας και  στους δήμους Ιωαννιτών, Πωγωνίου , Ζίτσας και Δωδώνης, με στόχο να προσδιοριστεί ο τόπος της πρώτης γεώτρησης που  προβλέπεται να γίνει το 2019.

Ο Σωτήρης Χιωτάκης μίλησε αναλυτικά για την  πρώτη ελληνική παρουσία στις μεγάλες ανακαλύψεις κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου καθώς το Υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ, έπειτα από εισήγηση του Συμβουλίου Πετρελαίου, έδωσε την έγκρισή του για την ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Karish και Tanin από τις DelekDrilling και Avner στην Energean Oil&Gas.

Η συμφωνία για την αγορά του 100% των δυναμικότητας 2,4 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου κοιτασμάτων προβλέπει τίμημα 148 εκατ. δολαρίων καθώς και δικαιώματα επί των εσόδων από την εκμετάλλευση. Τα κοιτάσματα Karishκαι Tanin, στα οποία έχει εντοπιστεί και ελαφρύ πετρέλαιο της τάξης των 25 εκατ. βαρελιών, βρίσκονται σε βάθος περίπου 1.600 μέτρων στην ΑΟΖ του Ισραήλ.

Με αφορμή την έγκριση από τις αρμόδιες ισραηλινές αρχές, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου EnergeanOil&Gas κ. Μαθιός Ρήγας δήλωσε τα εξής:

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για αυτήν την εξέλιξη και προχωρούμε άμεσα στην ολοκλήρωση του deal καθώς και στην εκπόνηση και υποβολή προς έγκριση από την ισραηλινή κυβέρνηση ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Ανάπτυξης Κοιτάσματος, με στόχο να υπάρξει παραγωγή φυσικού αερίου από τα δύο κοιτάσματα εντός του 2020. Παράλληλα, η Energean προχωρεί σε διαπραγματεύσεις με πιθανούς αγοραστές του αερίου που θα παραχθεί από τα κοιτάσματα και είναι έτοιμη να προσφέρει ανταγωνιστικές τιμές και υπηρεσίες προς όφελος του ανταγωνισμού και των καταναλωτών της ισραηλινής αγοράς.»

Πρόκειται για το τρίτο Σχέδιο Ανάπτυξης Κοιτάσματος που προχωρεί αυτήν την περίοδο η εταιρεία, παράλληλα με τα σχέδια για τα διαπιστωμένα υπεράκτια πετρελαϊκά κοιτάσματα Έψιλον, στο Βόρειο Αιγαίο, και Δυτικού Κατακόλου, στη Δυτική Ελλάδα, συνολικής αποληψιμότητας 25 εκατ. βαρελιών πετρελαίου.

Συνολικά, το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας σε έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων φτάνει τα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ελλάδα, στην Αίγυπτο, στο Μαυροβούνιο και στο Ισραήλ για την επόμενη 5ετία.

Ακούστε την συνέντευξη

Δείτε Επίσης

Ο τερματοφύλακας Γ.Αλευράς ,θυμάται εικόνες από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στα Γιάννενα και άλλες ιστορίες….

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])— “Εγώ  ξεκίνησα να πηγαίνω γήπεδο  το 1953….Ήμουν 7 χρόνων και μια μέρα ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x