Πέμπτη , 21 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Μ. Τζούφη (ΣΥΡΙΖΑ): «Δεδομένη η στράτευσή μας στη στήριξη του Κοινωνικού Κράτους και την προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων»

Μ. Τζούφη (ΣΥΡΙΖΑ): «Δεδομένη η στράτευσή μας στη στήριξη του Κοινωνικού Κράτους και την προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων»

tzoyfhΑπό:Γιώργος Γκόντζος–Άρχισε με τη διαδικασία του επείγοντος στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και με τους εισηγητές των κομμάτων, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που αφορά στη συγκρότηση του Εθνικού Μηχανισμού Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής και την επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης σε όλους του Δήμους. Επίσης περιλαμβάνονται μια σειρά απόεφαρμοστικές διατάξεις που αφορούν στην συγκρότηση και λειτουργία του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Την Τρίτη ακολουθούν συνεδριάσεις με τους αρμόδιους φορείς και συζήτηση επί των άρθρων, ενώ την Τετάρτη και την Πέμπτη το νομοσχέδιο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια.

Η Μερόπη Τζούφη, ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως το Κράτος θα έπρεπε να είχε λύσει το ζήτημα της κοινωνικής πρόνοιας και των κοινωνικών δομών και να είχε συγκροτήσει μια σχεδιασμένη κοινωνική πολιτική αλληλεγγύης. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια εφαρμόζονται πολιτικές που κατακρημνίζουν τα συστήματα κοινωνικής προστασίας, οδηγώντας μεγάλα στρώματα του πληθυσμού στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Το φαινόμενο καταγράφεται με ασύμμετρες επιθέσεις προς τον κόσμο της εργασίας, όπως επίσης και περικοπές δαπανών που αφορούν μια σειρά από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Παράλληλα οι πολιτικές αυτές εκχωρούν τις αρμοδιότητες του Κράτους στη φιλανθρωπία – ιδιωτική ή κρατική, στις ΜΚΟ ή και στην εκκλησία.­

Στη συνέχεια η βουλευτής αναφέρθηκε στην εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα από τον Ιανουάριο του 2017, η χρηματοδότηση του οποίου προέρχεται από το κρατικό Προϋπολογισμό (760 εκ. ευρώ), δίχως να περικόπτονται προνοιακά επιδόματα. Τόνισε επίσης πως στο πρόγραμμα προβλέπεται η απορρόφηση του 10% των ωφελούμενων σε θέσεις εργασίας, στην προσπάθεια να «σπάσει ο κύκλος της φτώχειας».

Τέλος, έκανε λόγο για τη διανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων του 2016στους συνταξιούχους που έχουν πραγματικά ανάγκη και αντέκρουσε τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.Πιο συγκεκριμένα υπερτόνισε πως η δαπάνη αυτή δεν προέρχεται από το πρωτογενές πλεόνασμα και δεν διακινδυνεύεται η συμφωνία με τους Θεσμούς για το 2016, σε αντίθεση με τις κινήσεις της Κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, η οποία ανακοίνωσε το Μάρτιο 2014 κοινωνικό μέρισμα ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο αντλήθηκε δήθεν από μέρους του πλεονάσματος του 2013, ωστόσο στην πραγματικότητα, εγγράφηκε στον Προϋπολογισμό του 2014. Η Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ έριξε στα βράχια το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 ύψους 1,5% και ο λογαριασμός έγγραψε πλεόνασμα μόνο 0,4% δημιουργώντας δημοσιονομικό κενό περίπου1 δισ. ευρώ.

Δείτε Επίσης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: “ΣΤΗΣ ΤΖΑΜΑΛΑΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΡΙΞΕ ΚΑΘΕ «ΜΑΣΚΑΡΑ»”

Στη φωτιά της Τζαμάλας με μουσική, χορό και μπόλικο τσίπουρο, κρασί και φασολάδα οι εργαζόμενοι ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments