Δευτέρα , 1 Ιουλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Παρέμβαση Βασίλη Τσίρκα, βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά “με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η Κυβέρνηση για τη στήριξη και την ανακούφιση των αδύναμων κοινωνικών ομάδων”

Παρέμβαση Βασίλη Τσίρκα, βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά “με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η Κυβέρνηση για τη στήριξη και την ανακούφιση των αδύναμων κοινωνικών ομάδων”

v.tsirkas2Από:Γιώργος Γκόντζος–Παρέμβαση Βασίλη Τσίρκα, βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά “με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η Κυβέρνηση για τη στήριξη και την ανακούφιση των αδύναμων κοινωνικών ομάδων”

“Η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται μεγάλη μερίδα των πολιτών, συνεχίζει να λαμβάνει πρωτοβουλίες για τη στήριξη και την ανακούφιση των αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Τις επόμενες εβδομάδες θα τεθεί σε εφαρμογή το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, αρχικά σε 30 Δήμους, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Αρταίων. Αναμένεται ότι οι δικαιούχοι της πρώτης φάσης, που θα διαρκέσει από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο, θα είναι περίπου 40.000 νοικοκυριά.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ενιαίο, διαφανές και αξιοκρατικό, στο οποίο οι  άνθρωποι σε ανάγκη θα έχουν άμεση πρόσβαση χωρίς μεσάζοντες και πολιτικούς πάτρωνες, ενώ θα περιλαμβάνει παροχές σε χρήμα και υπηρεσίες καθώς και βοήθεια για την ένταξη των ωφελούμενων στην εργασιακή και κοινωνική ζωή. Στόχος είναι το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης να μην αποτελέσει παγίδα φτώχειας, αλλά πραγματικό δίχτυ ασφαλείας για το ποσοστό του ενεργού πληθυσμού που βρέθηκε σε δύσκολες συνθήκες.

Στους υπόλοιπους δήμους, οι οποίοι θα ενταχθούν σε δεύτερη φάση στο πρόγραμμα, θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε ισχύ το πρόγραμμα Καταπολέμησης της Ανθρωπιστικής Κρίσης με όλες τις παροχές (κάρτα σίτισης, επίδομα ενοικίου, δωρεάν ρεύμα) μέχρι 31/12/2016. Σημαντική πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης ελάφρυνσης των νοικοκυριών και στήριξης της επιχειρηματικότητας, αποτελεί και η μείωση 15% στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους συνεπείς καταναλωτές.

Επιπλέον, το αμέσως επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων που θα απορροφήσουν περίπου 12.000 ανέργους στα νέα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας τόσο στα Κέντρα Φιλοξενίας και τα hotspotsόσο και στους δήμους που έχουν επιλεγεί με κριτήριο τα μεγαλύτερα ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Αρταίων με 334 θέσεις εργασίας.Να σημειωθεί ότι οι ωφελούμενοι θα έχουν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και θα αμείβονται επιπλέον για τη νυχτερινή τους εργασία, όπου αυτή είναι απαραίτητη.

Ο σχεδιασμός, εξάλλου, του Υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την ένταξη δράσεων στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, κινείται σε δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά στον επανασχεδιασμό προηγούμενων προγραμμάτων για επανεξέταση, προκειμένου να μην υποβαθμιστούν παρεχόμενες υπηρεσίες στους έχοντες ανάγκη αλλά και να μην χαθούν θέσεις εργασίας. Ο δεύτερος άξονας σχετίζεται με τον έξυπνο σχεδιασμό νέων προγραμμάτων για την υποστήριξη του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Σε αυτό το πλαίσιο επιδιώκεται η δημιουργία των εξής δομών:

  • Με τα κέντρα κοινότητας στα οποία θα εργαστούν περισσότερα από 700 άτομα, επιδιώκεται η ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην κάθε περιοχή παρέμβασης.
  • Κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας.
  • Δομές σίτισης και βασικών αγαθών (κοινωνικά παντοπωλεία και συσσίτια). Πρόκειται για εξέλιξη και συλλειτουργία των δομών των κοινωνικών παντοπωλείων και των δομών που παρείχαν συσσίτια. Στόχος είναι να λειτουργήσουν σε συνέργεια με το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους, με ελάχιστο αριθμό ωφελούμενων τα 100 νοικοκυριά ανά δομή. Στις δομές σίτισης προβλέπονται περίπου 450 θέσεις εργασίας.
  • Προγραμματίζεται η εκ νέου συγχρηματοδότηση των κοινωνικών φαρμακείων.
  • Δομές για αστέγους (υπνωτήρια και κέντρα ημέρας).
  • Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ). Η δράση αφορά στους χώρους μόνιμης κατοικίας ατόμων με νοητική υστέρηση ή και με κινητικές – αισθητηριακές αναπηρίες ή ψυχικές παθήσεις, που αδυνατούν να διαβιώσουν αυτόνομα, λόγω έλλειψης κατάλληλης υποστήριξης από το άμεσο οικογενειακό τους περιβάλλον ή της πλήρους απουσίας του.

Σε αυτήντην εξαιρετικά δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία, προσπαθούμε, παράλληλα με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχουμε αναλάβει, να θεμελιώσουμε ένα νέο κοινωνικό κράτος, προστατεύοντας τους κοινωνικά αδύναμους.

Με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης 10,3 δις ευρώ ανοίγει ένας δρόμος για την εκκίνηση μιας νέας αναπτυξιακής διαδικασίας σε δίκαιη και βιώσιμη κατεύθυνση και τη μείωση της ανεργίας.

 

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x