Πέμπτη , 4 Ιουλίου 2024
Αρχική / Εκδηλώσεις Ιωάννινα / Πεζοπορία στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου

Πεζοπορία στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου

ΠΙΝΔΟΣ -ΑΩΟΣΑΩΟΣ2ΠΙΝΔΟΣ- ΑΩΟΣ

 Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, για έκτη συνεχή χρονιά,η ετήσια πεζοπορική διαδρομή που διοργανώνει ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώουκαι Πίνδου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και στόχο ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για το ιδιαίτερο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον τηςπροστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Οι δηλώσεις συμμετοχής για την φετινή διαδρομή ξεπέρασαν κατά πολύ τις προσδοκίες του Φορέα Διαχείρισης. Συνολικά συμμετείχαν στην πεζοπορία 140 άτομα όλων των ηλικιών με τον μικρότερο να είναι 5 ετών και τον μεγαλύτερο να έχει ξεπεράσει το ενενηκοστό έτος της ηλικίας του. Η φετινή διαδρομή συνολικού μήκους 5χλμ. ξεκίνησε από την Γέφυρα του Παπίγκου μετά τον οικισμό της Αρίστης και ύστερα από πεζοπορία δυόμιση ωρών κατέληξε στο Γεφύρι του Βοϊδομάτη στην Κλειδωνιά.

Όπως τόνισε,πριν την έναρξη της διαδρομής, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Δρ. Γεώργιος Μαλλίνης οι έννοιες άνθρωπος και φυσικό περιβάλλον είναι αλληλένδετες, άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους  γεγονός που αποδεικνύεται από την αρμονική συνύπαρξη τους στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου και συγκεκριμένα στην περιοχή του φαραγγιού του Βοϊδομάτη  εδώ και 16.000 χρόνια.Ο κ. Μαλλίνης υπογράμμισε ότι είναι υποχρέωση όλων η διατήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος γενικότερα καθώς αυτό θα αποτελέσει κληρονομιά για τις επόμενες γενιές.

Οι πεζοπόροι απόλαυσαν μια υπέροχη διαδρομή κατά μήκος του ποταμού ανάμεσα σε διάφορα είδη παραποτάμιας βλάστησης όπως πλατάνια, σκλήθρα και ιτιές έχοντας παράλληλα την ευκαιρία να ενημερωθούν για την ιστορία, την γεωλογία, τα είδη βλάστησης και πανίδα της περιοχής.

Στο τέρμα της διαδρομής, ο Φορέας Διαχείρισης προσέφερε στους συμμετέχοντες,  λουκούμι στο κτίριο που σύντομα αναμένεται να λειτουργήσει ως Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου ενώ ο Δήμαρχος Ζαγορίου κ. Βασίλειος Σπύρου που συμμετείχε στην πεζοπορία επισήμανε το σημαντικό ρόλο του Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδουστην προστασία και ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής.

Ο Φορέας Διαχείρισης ευχαριστεί θερμότατα τους μικρούς και μεγάλους φίλους του που συμμετείχαν στην πεζοπορία, την Εταιρεία Εμφιάλωσης Φυσικού Μεταλλικού Νερού «ΖΑΓΟΡΙ» ΧΗΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε. για την χορηγία των νερών, τους Δήμους Ζαγορίου και Κόνιτσας για την διάθεση των λεωφορείων τους, τους Σαμαρείτεςπου εθελοντικά πραγματοποίησαν την διαδρομή, τον Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/θμιαςΕκπ/σης Ιωαννίνων, τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και δεσμεύεται για την διοργάνωση αντίστοιχων εκδηλώσεων και στο μέλλον.

 

 

Δείτε Επίσης

Σκιοθέατρο του Αγάπιου Αγαπίου από τα Σωματεία του Εργατικού Κέντρου, τον Σύλλογο Γυναικών και τον Εμπορικό Σύλλογο Ιωαννίνων

Τα Σωματεία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων με το Σύλλογο Γυναικών Ιωαννίνων και τον Εμπορικό Σύλλογο ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x