Τετάρτη , 3 Ιουλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Περιφέρεια Ηπείρου: “Το εργοστάσιο ΑΣΑ λειτουργεί κανονικά”

Περιφέρεια Ηπείρου: “Το εργοστάσιο ΑΣΑ λειτουργεί κανονικά”

Ορισμένοι δεν έχουν καταλάβει ακόμη ότι διανύουμε τη θερινή περίοδο του 2019 και όχι την προεκλογική του 2018 και επιμένουν στην παραπληροφόρηση και στη δημιουργία ευφάνταστων σεναρίων με οδηγό τους την εμπάθεια κατά του Περιφερειάρχη και της Περιφερειακής Αρχής.

Τις τελευταίες ημέρες  «ανακαλύπτεται»  ζήτημα  με το  Εργοστάσιο Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) και  επιχειρείται να δοθεί η εντύπωση πως δήθεν δεν λειτουργεί, ενώ ακούγονται και φαιδρότητες του τύπου πως είναι σκόπιμη η  καθυστέρηση χρήσης των Σταθμών Μεταφόρτωσης ώστε να μεταφερθούν απορρίμματα από Λευκάδα και Κέρκυρα!

Το εργοστάσιο λειτουργεί κανονικά και στο αρχικό στάδιο  είναι αποσυνδεδεμένο από τη λειτουργία των ΣΜΑ: Υπάρχει πρόβλεψη και δέσμευση όλων των Δήμων από τη σύμβαση που έχουν συνυπογράψει (πολύ πριν τις εκλογές του Μαΐου), ούτως ώστε τα απορρίμματά τους  να τα μεταφέρουν, αντί στους ΧΥΤΑ στο Εργοστάσιο. Για τους απομακρυσμένους δήμους (Π.Ε. εκτός Ιωαννίνων)  έχει ληφθεί πρόνοια από την Περιφέρεια για το επιπλέον κόστος μεταφοράς,  ενώ ήδη καλύπτεται με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το κόστος μεταφοράς των υπολειμμάτων από το Εργοστάσιο στους ΧΥΤΥ.

Παρά ταύτα και ενώ όλοι γνωρίζουν και έχουν συναποδεχθεί τους όρους της σύμβασης, εν τούτοις υπάρχουν Δήμοι που δεν ανταποκρίνονται στην υποχρέωση  μεταφοράς των απορριμμάτων στο Εργοστάσιο, που επαναλαμβάνομαι  δεν  επηρεάζει τη λειτουργία του.   Η  τακτική αυτή- και πρέπει να γίνει σαφές προς όλους-  επιβαρύνει τους Δήμους διπλά, καθώς πληρώνουν τέλη για τη μεταφορά των απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ, αλλά  και επιβαρύνονται και  με το κόστος του  όγκου απορριμμάτων που υπολείπεται ώστε να καλυφθεί η κατώτατη εγγυημένη ποσότητα που πρέπει να μεταφέρεται στο Εργοστάσιο.

Η λειτουργία του εργοστασίου, ως προς την επεξεργασία των απορριμμάτων,  δεν επηρεάζεται από την ύπαρξη ή μη δικτύου  ύδρευσης, (το οποίο ανήκει στο Δήμο Δωδώνης) και το νερό  είναι αναγκαίο για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων, πυρασφάλεια κλπ.

Η λειτουργία των Σ.Μ.Α. έχει να αντιμετωπίσει δύο ζητήματα: Το ένα με την ηλεκτροδότηση, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει στύλους για τις συνδέσεις με το δίκτυο και το δεύτερο, με κενά που διαπιστώνονται στο νομοθετικό πλαίσιο, για τα οποία έχει επιληφθεί το Υπουργείο Εσωτερικών. Ζήτημα υπάρχει επίσης και με τη  συγκρότηση των ΦΟΔΣΑ.

Η λειτουργία του Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων, δεν ήταν και δεν είναι «εφεύρεση» της Περιφέρειας Ηπείρου. Είναι Κοινοτική Οδηγία και υποχρέωση για την προστασία του περιβάλλοντος. Η κατασκευή του μέσω ΣΔΙΤ- όπως συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας- είναι μονόδρομος ελλείψει επαρκών κοινοτικών και εθνικών πόρων.  Η Περιφέρεια Ηπείρου ήταν πρωτοπόρος στην κατασκευή του και χάρη στην ενεργό ανάμειξή της αποφεύχθηκαν πρόστιμα από την Ε.Ε. όπως έχει συμβεί και με την προηγηθείσα αποκατάσταση των ΧΑΔΑ.

Την τρέχουσα περίοδο, είναι  «θεματοφύλακας» της σύμβασης που έχει υπογραφεί με όρους  τους οποίους οι Δήμοι γνωρίζουν και πρέπει να εφαρμόζουν ανεξάρτητα των επικεφαλής τους. Άλλωστε τα απορρίμματα συνεχίζουν να συγκεντρώνονται και να μεταφέρονται στο Εργοστάσιο και στους ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ ασχέτως της αλλαγής Διοίκησης. Αυτούς τους όρους και τις υποχρεώσεις τους επεσήμανε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με δεδομένο πως η Περιφέρεια καλείται σε πρώτο στάδιο να «απολογηθεί» για καθυστερήσεις των δήμων. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.

Δείτε Επίσης

Τριήμερο δράσεων Αστρονομίας στα Ιωάννινα 11-13 Απριλίου 2024

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών και Δραστηριότητες για το ευρύ κοινό Ηράκλειο Κρήτης, 1η Απριλίου 2024. Το Ινστιτούτο ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x