Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024
Αρχική / Ενδιαφέρουσες Ιστορίες / “Πράσινο φως” με χρηματοδότηση 2.5 εκ. ευρώ για την πρόταση του Δήμου Ιωαννιτών ανάπλασης των πρώην στρατιωτικών φυλακών

“Πράσινο φως” με χρηματοδότηση 2.5 εκ. ευρώ για την πρόταση του Δήμου Ιωαννιτών ανάπλασης των πρώην στρατιωτικών φυλακών

FILE-20170223-1318SPLFZ7UFVZFEΑπό:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Από σκουπιδότοπος, ανοιχτό πάρκο πολιτισμού, αναψυχής και αθλητισμού-Εγκρίθηκε με χρηματοδότηση 2,5 εκατ ευρώ από το ΕΣΠΑ η πρόταση του Δήμου Ιωαννιτών για την ανάπλαση των πρώην στρατιωτικών φυλακών

 

“Πράσινο φως” με χρηματοδότηση  2.5 εκ. ευρώ πήρε η πρόταση του Δήμου Ιωαννιτών για τη μετατροπή της έκτασης 22 στρεμμάτων των παλιών στρατιωτικών φυλακών, από ένα χώρο εγκατάλειψης σε ένα ανοιχτό πάρκο πολιτισμού, αναψυχής και αθλητισμού.

Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων έχει θέσει ως κυρίαρχη πολιτική επιλογή την αναβάθμιση-ανάπλαση του παραλίμνιου μετώπου, γι’ αυτό και ήταν εμφανής η ικανοποίηση του Δημάρχου, Θωμά Μπέγκα και του Αντιδημάρχου, Θανάση Μανταλόβα, όταν ανακοίνωσαν σήμερα πως έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα στην υλοποίηση αυτού του στρατηγικού σχεδιασμού.

Ποιο συγκεκριμένα η Διαχειριστική Αρχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» ενέκρινε την πρόταση του Δήμου Ιωαννιτών: «Ενσωμάτωση χώρου παλαιών στρατιωτικών φυλακών στον αστικό ιστό ως κέντρο παροχής αστικών εξυπηρετήσεων» με προϋπολογισμό 2.5 εκ. ευρώ.

Από μια πληθώρα προτάσεων που υποβλήθηκαν από όλη την Ελλάδα στο τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου, σε μια ανταγωνιστική διαδικασία με βάση μια πολυκριτηριακή συγκριτική αξιολόγηση, η πρόταση που υποβλήθηκε τον Αύγουστο του 2016 από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού τη Διεύθυνση Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος και τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών, κατατάχθηκε στην 6η θέση και πήρε “πράσινο φως” για την υλοποίηση της.

Ως “πολύ σημαντική” χαρακτήρισε την  εξέλιξη αυτή ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, που υπενθύμισε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών διεκδίκησε και πέτυχε την παραχώρηση της εν λόγω έκτασης από το ελληνικό δημόσιο “κι απέδειξε ότι όταν δεν διεκδικείς απλά, άλλα έχεις μεθοδικό σχέδιο και τεκμηριωμένη πρόταση αξιοποίησης, τότε έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα”.

“Είναι πολύ σημαντικό το ότι ένας εμβληματικός χώρος αποκτά χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του και ‘κουμπώνει’ με τη στρατηγική μας για την αναβάθμιση του παραλίμνιου μετώπου και τη βιώσιμη ανάπτυξη”, είπε ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Θανάσης Μανταλόβας.

Για μια μεγάλη παραλίμνια έκταση που είχε μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, πλέον “ανοίγονται τελείως διαφορετικές προοπτικές”, όπως σημείωσε ο κ. Μανταλόβας και μίλησε για την μεγάλη ικανοποίηση της Δημοτικής Αρχής καθώς “μια κυρίαρχη πολιτική και στρατηγική μας επιλογή, η αναβάθμιση του παραλίμνιου μετώπου, αρχίζει σιγά σιγά να παίρνει σάρκα και οστά. Θέλουμε να φέρουμε τους κατοίκους και τους επισκέπτες πιο κοντά στη λίμνη”.  Κι όπως είπε χαρακτηριστικά “στις πολιτικές μας έχουμε πλέον ορατά αποτελέσματα”

Σκοπός της παρέμβασης αποτελεί η διατήρηση των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων του χώρου και η ανάδειξη αυτών φιλοξενώντας σε όλη τη διάρκεια του έτους περιοδικά εκθετήρια τοπικών προϊόντων και εργαστήρια δραστηριοτήτων. Ο μεγάλος ακάλυπτος χώρος της περιοχής επέμβασης θα οργανωθεί με προτεινόμενους νέους ανοιχτούς χώρους θεματικών κήπων με μόνιμες ή μη καλλιτεχνικές δημιουργίες – υπαίθριου σινεμά – ήπιων μορφών αθλητισμού και χώρων αναψυχής.

Για την βέλτιστη αξιοποίηση και προστασία του χώρου θα προκηρυχθεί «Πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός προσχεδίων». Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του πρώτου σταδίου που αφορά τον διαγωνισμό είναι 18 μήνες και το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου είναι  29 μήνες.

Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν στο ακίνητο των  Στρατιωτικών Φυλακών, συνολικής έκτασης 21.868  τετραγωνικών μέτρων, αφορούν μεταξύ άλλων:

  • Δράσεις ανάπλασης, αποκατάστασης και ανάδειξης ευαίσθητων οικοσυστημάτων
  • Παρεμβάσεις βελτίωσης της λειτουργικότητας του αστικού χώρου
  • Παρεμβάσεις για την ορθολογική διαχείριση του ελεύθερου δημόσιου χώρου
  • Δημιουργία μεγάλων χώρων πρασίνου

 

Πιο αναλυτικά το φυσικό αντικείμενο του έργου αναφέρεται σε:

  • Διατήρηση σημαντικού μέρους των υφιστάμενων παλαιών κτιριακών εγκαταστάσεων, έτσι ώστε να ενσωματωθούν οι απαραίτητοι χώροι για την ικανοποίηση των λειτουργικών εξυπηρετήσεων που αφορούν στους τελικούς χρήστες του πάρκου όπως α. Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για εκδηλώσεις, εκθέσεις, λειτουργία βιωματικών εργαστήριων δραστηριοτήτων (π.χ. εργαστήρια εκμάθησης ψαρέματος, κατασκευής παιδικών παιχνιδιών, ραδιοφωνικών εκπομπών, παιδικού –λογοτεχνικού βιβλίου, γκράφιτι-ζωγραφικής, μαγειρικής, εκμάθησης απόσταξης τσίπουρου, γλυπτικής και χαρακτικής κ.λπ.), β. Αναψυκτήριο, γ. Αποθηκευτικοί χώροι, δ. W.C. κοινού, W.C. ΑΜΕΑ, ε. info kiosk κ.λπ.
  • Διαμόρφωση επιφάνειας μεγέθους 4.000 -6.000 τ.μ., σε κατάλληλη θέση, για την πραγματοποίηση υπαίθριων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων – παραστάσεων μουσικών, θεατρικών, χορευτικών κ.λπ.
  • Ένταξη ήπιων μορφών αθλητικών δραστηριοτήτων όπως διαδρομές για ποδήλατο, τζόκινγκ, χρήση υπαίθριων οργάνων γυμναστικής κ.λπ. ή άλλες πιθανές εναλλακτικές αθλητικές δραστηριότητες.
  • Διαμόρφωση υπαίθριων χώρων στάσης, συγκέντρωσης, απομόνωσης, παιχνιδιού, πικνίκ, απόλαυσης θέας φυσικού τοπίου, προσωρινής ή μόνιμης έκθεσης καλλιτεχνικών έργων, βιωματικών εργαστηρίων κ.λπ.
  • Προσαρμογή του πάρκου στο γύρω τοπίο όχι διαταράσσοντας αλλά αφήνοντας το φυσικό τοπίο να διαδραματίσει τον πρωταρχικό ρόλο.
  • Οργανική σύνδεση του πάρκου με τον αστικό ιστό, το παραλίμνιο μέτωπο και τους πόλους έλξης ενδιαφέροντος και δράσεων(ΚΕΠΑΒΙ, πάρκο κυκλοφορικής αγωγής, κ.λπ.).

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments