Δευτέρα , 10 Ιουνίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Σημαντικά στοιχεία στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για την «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας»

Σημαντικά στοιχεία στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για την «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας»

Δεκάδες ελεύθεροι επαγγελματίες – μέλη του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων συμμετείχαν στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Επιμελητήριο, μαζί με τη Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδος – Πελοποννήσου – Ηπείρου & Ιονίων Νήσων, στο χώρο εκδηλώσεων της οδού Αραβαντινού.

Η εκδήλωση αφορούσε δύο χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ολόκληρης της χώρας, από το τρέχον ΕΣΠΑ και πιο συγκεκριμένα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑνΕΚ): πρόκειται για τις Δράσεις «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις» και «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας: Εμπόριο – Εστίαση – Εκπαίδευση». Διανύουμε την περίοδο υποβολής των προτάσεων για το πρώτο πρόγραμμα που θα είναι «ανοιχτό» ως την εξάντληση της παρεχόμενης χρηματοδότησης, ενώ το δεύτερο πρόγραμμα «ανοίγει» στις 27 Φεβρουαρίου και «κλείνει» στις 9/5/2019.

Η «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας» στοχεύει στην ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, προκειμένου να αναβαθμίσουν και να βελτιώσουν την ανταγωνιστική τους θέση στην εσωτερική και εξωτερική αγορά, επενδύοντας στον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού εξοπλισμού τους και στην πιστοποίηση των προϊόντων τους. Οι επιλέξιμοι Τομείς δραστηριότητας είναι άκρως ενδιαφέροντες για την τοπική μας οικονομία, καθώς περιλαμβάνουν την Αγροδιατροφή και Βιομηχανία Τροφίμων, την Ενέργεια, την Εφοδιαστική Αλυσίδα, το Περιβάλλον, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας, Υγεία, Υλικά – Κατασκευές κτλ.

Η Δράση αντίστοιχα, «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας», στοχεύει στην ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο, στην παροχή υπηρεσιών εστίασης και την παροχή υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης και κοινωνικής μέριμνας.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων τόνισε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του, την αναγκαιότητα προσαρμογής και τοποθέτησης των τοπικών προϊόντων στην ελληνική και τη διεθνή αγορά. «Χρειαζόμαστε ως οικονομία, περισσότερα, ανταγωνιστικότερα, υψηλότερης προστιθέμενης αξίας προϊόντα και υπηρεσίες. Χρειαζόμαστε επίσης, περισσότερο εξωστρεφείς και ανταγωνιστικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Η πολυπόθητη ανάπτυξη δεν περνά μόνο μέσα από τις μεγάλες επενδύσεις που θα έρθουν, αν όντως έρθουν ποτέ… στη χώρα μας. Καμία προσπάθεια μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας δε μπορεί να προχωρήσει ερήμην των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μήτσης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν και μίλησαν, η Διευθύντρια της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Μάγδα Πετροπούλου και τα στελέχη της Διαχειριστικής, Λουκάς Σπηλιόπουλος, Ιφιγένεια Τσούκα και Ηλίας Γεωργουλόπουλος.

Η κ. Πετροπούλου παρουσίασε γενικά στοιχεία και αριθμούς για τις χρηματοδοτικές Δράσεις του ΕΠΑνΕΚ.

Η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στο πλαίσιο του ΕΠΑνΕΚ, έχει αναλάβει τη διαχείριση των ακόλουθων δράσεων: Ενίσχυση Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας (Α΄ και Β΄ Κύκλος), Νεοφυής Επιχειρηματικότητα, Αναβάθμιση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, Ενίσχυση τουριστικών ΜΜΕ, Επιχειρούμε Έξω, Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός, Ίδρυση Τουριστικών ΜΜΕ, Ψηφιακό Βήμα και Ψηφιακό Άλμα και τα δύο παρουσιαζόμενα προγράμματα («Εργαλειοθήκη»).

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που παρουσίασε η κ. Πετροπούλου, μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στις Δράσεις του ΕΠΑνΕΚ, 795 επενδυτικά σχέδια από ολόκληρη την Ήπειρο, με συνολικό επιλέξιμο και επιχορηγούμενο προϋπολογισμό 134,5 εκατ. ευρώ και συνολική δημόσια δαπάνη 71,5 εκατ. ευρώ (Νομός Ιωαννίνων 391 επενδυτικά σχέδια, Νομός Πρέβεζας 188, Νομός Άρτας 77 και Νομός Θεσπρωτίας 139).

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments