Κυριακή , 30 Ιουνίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Στήριξη της ΚΕΔΕ στα αιτήματα του Δήμου Αρταίων

Στήριξη της ΚΕΔΕ στα αιτήματα του Δήμου Αρταίων

photo 2Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—Στήριξη της ΚΕΔΕ στα αιτήματα του Δήμου Αρταίων για μείωση διοδίων, δωρεάν ρεύμα από μεγάλα Υ/Η έργα, οδεύσεις οπτικών ινών και παραχωρήσεις δημοσίων εκτάσεων

Στην Άρτα συνεδρίασε χθες το απόγευμα το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Το Διοικητικό Συμβούλιο συνήλθε στην πόλη μετά από πρόταση του Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη και το «παρών» έδωσαν Δήμαρχοι της Άρτας, της Ηπείρου και από όλη τη χώρα.

Στην εισαγωγή του ο Δήμαρχος Αρταίων ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη και το Διοικητικό Συμβούλιο για την αποδοχή της πρόσκλησης για συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης στην Άρτα. Παράλληλα, υπογράμμισε τις πολύ δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για τους Δήμους, με τη χρηματοδότηση από το Κράτος να μειώνεται διαρκώς και τις αρμοδιότητες, αλλά και τις ανάγκες των πολιτών να αυξάνονται ραγδαία.

«Καλούμαστε να δουλέψουμε σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον και υπό αντίξοες συνθήκες να προγραμματίσουμε αναπτυξιακά έργα, καθώς και να λύσουμε χρόνιες παθογένειες. Το θετικό είναι πως η ΚΕΔΕ είναι ουσιαστικά μια οικογένεια . Το πρόβλημα του ενός Δήμου είναι πρόβλημα όλων. Αυτό έχω νιώσει και εγώ από την πρώτη στιγμή ως νέος Δήμαρχος. Το είδαμε και όταν έγινε η πλημμύρα στην Άρτα το Φεβρουάριο του 2015, η οποία μας στήριξε από την πρώτη στιγμή. Είναι τιμή και χαρά που φιλοξενούμε σήμερα τη συνεδρίαση του Δ.Σ και της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ, σε μια πολύ κρίσιμη χρονική στιγμή για το παρόν και το μέλλον της Αυτοδιοίκησης. Ευχαριστούμε την ΚΕΔΕ για την ομόφωνη στήριξη των πολύ σημαντικών αιτημάτων για το Δήμο μας».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ συζήτησε και στήριξε ομόφωνα μια σειρά αιτημάτων που έθεσε ο Δήμος Αρταίων τα οποία είναι:

  • Μείωση τιμής διοδίων σε Ιόνια Οδό, Εγνατία Οδό, Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και Ολύμπια Οδό.
  • Δωρεάν ρεύμα για τους δημότες των περιοχών εκείνων στις οποίες λειτουργούν μεγάλα Υδροηλεκτρικά έργα, όπως και στην Άρτα λόγω του Πουρναρίου Ι και ΙΙ. Αντίστοιχα για τα μικρά Υδροηλεκτρικά έργα και έργα ΑΠΕ, μικρότερα των 15 MW, έχει εκδοθεί σχετική Υπουργική Απόφαση το 2014.
  • Δημιουργία του κατάλληλου Νομικού Πλαισίου για την συνέχιση της απασχόλησης των Καθαριστριών στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αρταίων. Μάλιστα, στην συνεδρίαση παρέστησαν και εργαζόμενες, με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη να δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση της Ένωσης στο αίτημά τους.
  • Αναθεώρηση των κανόνων που διέπουν τις οδεύσεις των δικτύων οπτικών ινών στους δημοτικούς δρόμους, έτσι ώστε να γίνεται μια τομή επί της ασφάλτου με τη χρήση σπιράλ και να αποφεύγονται οι πολλαπλές εκσκαφές επί της ασφάλτου (όπως γίνεται σήμερα) που εστίες πρόκλησης ατυχημάτων για τους δημότες.
  • Απόδοση στους Δήμους των δημοσίων εκτάσεων που βρίσκονται στα διοικητικά τους όρια, προκειμένου να αξιοποιηθούν καλύτερα για τους δημότες τους.

Επιπλέον, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ θα αποφασίσει σε επόμενη συνεδρίασή του για δύο ακόμη θέματα, για τα οποία θα έχει πρώτα συνταχθεί ο ολοκληρωμένος φάκελος. Πρώτον, στο αίτημα των τριών  Δήμων της Ηπείρου, (Άρτας, Πρέβεζας, Ηγουμενίτσας) για την κατανομή κονδυλίων για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης από την Περιφέρεια Ηπείρου και δεύτερον για την πρωτοβουλία του Δήμου Αρταίων με άλλους Δήμους και φορείς για δημιουργία ενός Αναπτυξιακού Προγράμματος για τον Αμβρακικό, με στόχο την προστασία, προβολή και ανάδειξη του Κόλπου.

Τέλος, της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου προηγήθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ, την οποία επίσης είχε αιτηθεί ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης. Στη συνεδρίαση μίλησε ο Καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας με θέμα «Διαχείριση Πλημμυρικού Κινδύνου στον ελλαδικό χώρο. Η περίπτωση της Μάνδρας-Νέας Περάμου». Στη συνεδρίαση παρέστησαν και μέλη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αρταίων, έτσι ώστε να υπάρξει ανταλλαγή καλών πρακτικών και εμπειριών για την καλύτερη προετοιμασία εν όψει του χειμώνα.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x