Κυριακή , 4 Φεβρουαρίου 2024
Επικαιρότητα
Αρχική / ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ / Σταύρος Ελ. Καλογιάννης Πολιτικός Μηχανικός M.sp, Cert.–Η προωθούμενη από το Υπ. Περιβάλλοντος επέκταση του δικτύου “Natura 2000” σε ολόκληρη τη χώρα δημιουργεί νέα δεδομένα

Σταύρος Ελ. Καλογιάννης Πολιτικός Μηχανικός M.sp, Cert.–Η προωθούμενη από το Υπ. Περιβάλλοντος επέκταση του δικτύου “Natura 2000” σε ολόκληρη τη χώρα δημιουργεί νέα δεδομένα

kalogiannhsΑπό:Γιώργος Γκόντζος– Άρθρο του Σ.Καλογιάννη:Η προωθούμενη από το Υπ. Περιβάλλοντος επέκταση του δικτύου “Natura 2000” σε ολόκληρη τη χώρα δημιουργεί νέα δεδομένα

Νέα δεδομένα δημιουργούν στη χώρα οι προτεινόμενες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος νέες περιοχές προς ένταξη στο δίκτυο “Natura 2000”. Ειδικότερα, το Υπουργείο έχει καταλήξει σε πρόταση εκατό (100) νέων περιοχών σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι περιοχές αφορούν κυρίως Τόπους Κοινοτικής Σημασίας (συνολικά 68 ΤΚΣ), Ζώνες Ειδικής Προστασίας (συνολικά 32 ΖΕΠ), ενώ μία περιοχή προτείνεται ταυτόχρονα ως ΤΚΣ και ΖΕΠ. Ορισμένες περιοχές προτείνονται ως επεκτάσεις υφιστάμενων και ορισμένες ως νέες περιοχές.

Προκαλεί μεγάλη εντύπωση, αρχικά, το γεγονός ότι ενώ το Υπ. Περιβάλλοντος δεν έχει επιδείξει επί ενάμιση χρόνο κανένα ενδιαφέρον για τις προστατευταίες περιοχές του δικτύου “Natura 2000” (δεν έχει θεσμοθετήσει καμία νέα περιοχή, έχει εγκαταλείψει εντελώς τους Φορείς Διαχείρισης, κλπ), προωθεί την επέκτασή του!

Επισημαίνεται επίσης ότι έχει προηγηθεί, το 2011, μία μεγάλη επέκταση του δικτύου “Natura” σε ολόκληρη τη χώρα, με το Ν. 3937/2011 περί διατηρήσεως της βιοποικιλότητας.

Με τη νέα επέκταση, οι προτεινόμενες περιοχές στην Ήπειρο θα καλύπτουν πολύ μεγάλες εκτάσεις, κυρίως θαλάσσιες, και αφορούν:

  • τον κάτω ρου του Αράχθου ποταμού (αφορά επέκταση υφιστάμενης περιοχής),
  • την Καμπή Φιλιππιάδας (επέκταση υφιστάμενης περιοχής),
  • την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή μεταξύ νότιας Κέρκυρας, Παξών/Αντίπαξων μέχρι τον Άγιο Θωμά Πρέβεζας, έκτασης 1.300 τετραγωνικών χιλιομέτρων,
  • την επέκταση της θαλάσσιας περιοχής του Αμβρακικού κόλπου (300 τετρ. χλμ).

Οι δύο τελευταίες περιοχές αφορούν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας και κητωδών ειδών.

Προτάσεις επέκτασης των ορίων υφιστάμενων περιοχών έχουν κάνει και ορισμένοι Φορείς Διαχείρισης, όπως του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου για επέκταση των Ειδικών Ζωνών Διατήρησης (ΕΖΔ) σε Βάλια Κάλντα, κεντρικό Ζαγόρι, κλπ. Αυτές οι επεκτάσεις περιοχών και η ένταξη άλλων, όπως η νέα περιοχή στην πεδιάδα του Λούρου ποταμού, διαφαίνεται ότι παραπέμπονται προς μελλοντική επανεξέταση, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από την εφαρμογή προγραμμάτων παρακολούθησης.

Συμπερασματικά, σχεδόν το σύνολο των παράλιων εκτάσεων της Περιφέρειας Ηπείρου, νότια της Ηγουμενίτσας μέχρι την Πρέβεζα, ολόκληρος ο Αμβρακικός κόλπος και ένα νέο τμήμα χερσαίων εκτάσεων, θα καλύπτονται από τις νέες περιοχές του δικτύου “Natura 2000”.

Πρέπει να αναλυθούν με νηφαλιότητα οι περιορισμοί που θα ισχύσουν για μία σειρά έργων και δράσεων που χωροθετούνται ή αναπτύσσονται σ’ αυτές τις νέες περιοχές, αλλά και τα οφέλη και οι δυνατότητες που μπορεί να προκύψουν απ’ αυτές.

Σε κάθε περίπτωση όμως χρειάζεται τεκμηρίωση της αναγκαιότητας επέκτασης του δικτύου “Natura 2000”, δεδομένης μάλιστα της εγκατάλειψης του υφιστάμενου από τη συγκυβέρνηση Σύριζα – ΑΝΕΛ, ανάλυση των νέων δεδομένων και ενημέρωση σε βάθος των πολιτών από το Υπ. Περιβάλλοντος, πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.

Δείτε Επίσης

Σ.Ζαρπαλάς-Το πως θα κυβερνηθεί η χώρα μετά  τις βουλευτικές εκλογές, θα  το αποφασίσει ο ελληνικός λαός

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—Τις απόψεις τους για επίκαιρα και σοβαρά πολιτικά θέματα κατέθεσε ο Σωτήρης Ζαρπαλάς ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments