Σάββατο , 6 Ιουλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / Στον σχεδιασμό πιλοτικού συστήματος «ευφυούς στάθμευσης»         (e-parking) προχωράει ο Δήμος Ιωαννιτών

Στον σχεδιασμό πιλοτικού συστήματος «ευφυούς στάθμευσης»         (e-parking) προχωράει ο Δήμος Ιωαννιτών

IMG_3868Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—Στο σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός πιλοτικού συστήματος «ευφυούς στάθμευσης» (e-parking) στην πόλη των Ιωαννίνων, προχωράει ο Δήμος Ιωαννιτών , στο πλαίσιο του Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG MED 2014-2020.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Ιωαννιτών συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Έργο MOTIVATE MED, συγχρηματοδοτούμενο από το INTERREG MED με συνολικό προϋπολογισμό 1.927.608,75 €, έργο το οποίο υλοποιεί μαζί με άλλες πόλεις χωρών της Μεσογείου .

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Ιωαννίνων το 1ο εργαστήριο-workshop με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και πολιτών, όπου  παρουσιάστηκε το έργο και οι στόχοι του.

Κατά την παρουσίαση αναλύθηκαν τα εργαλεία που προσφέρει το  MOTIVATE προωθώντας ένα νέο τρόπο ανάπτυξης Σχεδίων Αστικής Βιώσιμης Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), ο οποίος βασίζεται στη χρήση σύγχρονων μέσων και τα οποία επιτρέπουν:

  • Στους Δήμους να καταγράφουν την πραγματική κινητικότητα και να προσαρμόζουν κατάλληλα τις υπηρεσίες και τον στρατηγικό τους σχεδιασμό
  • Στους μετακινούμενους (κατοίκους και τουρίστες) να αξιολογούν και να συνδιαμορφώνουν τις υπηρεσίες μεταφορών από κοινού με τις τοπικές αρχές και τους εμπλεκόμενους φορείς.
  • Την προώθηση εναλλακτικών, βιώσιμων μορφών κινητικότητας, ως μέσο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Όπως εξήγησε ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Θανάσης Μανταλόβας, “στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου MOTIVATE ο Δήμος Ιωαννιτών θα προχωρήσει στον σχεδιασμό και την εφαρμογή συστήματος «ευφυούς στάθμευσης» (e-parking) στην πόλη των Ιωαννίνων, ξεδιπλώνοντας μία ολοκληρωμένη μεθοδολογία και στρατηγική εφαρμογής του συμμετοχικού σχεδιασμού ολοκληρωμένων δράσεων κινητικότητας”.

Να σημειωθεί ότι αντίστοιχες, δράσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις πιλότους όπως η Ρόδος, η Λάρνακα, η Αλμάδα, η Σιένα και το Ντουμπρόβνικ με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας με πραγματικά δεδομένα.

Σύμφωνα με τον κ. Μανταλόβα, ο Δήμος Ιωαννιτών φιλοδοξεί μέσα από το πρόγραμμα να αναπτύξει κυρίως στο κέντρο της πόλης μια έξυπνη εφαρμογή που θα διευκολύνει τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Πιλοτικά σε πρώτη φάση και για 200 έως 300 θέσεις πάργκινκ, μέσω ενός συστήματος αισθητήρων και μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής θα μπορεί να γνωρίζει ο οδηγός ποιες θέσεις στάθμευσης είναι ελεύθερες και πού βρίσκονται, έτσι ώστε να περιορίζονται οι άσκοπες μετακινήσεις και να μειώνεται η κυκλοφοριακή επιβάρυνση.

Οι περιοχές της πιλοτικής εφαρμογής του  e-parking θα προκύψουν μέσα από τη διαδικασία της διαβούλευσης με φορείς και πολίτες.

 

“Ελπίζουμε μέχρι το τέλος Ιουνίου να είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε το έργο ανάπτυξης αυτής της έξυπνης  εφαρμογής και μέχρι το τέλος του έτους να είμαστε έτοιμοι να προβούμε στην εγκατάσταση του”, κατέληξε ο Αντιδήμαρχος, οριοθετώντας χρονικά τον προγραμματισμό του Δήμου Ιωαννιτών .

Δείτε Επίσης

Τριήμερο δράσεων Αστρονομίας στα Ιωάννινα 11-13 Απριλίου 2024

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών και Δραστηριότητες για το ευρύ κοινό Ηράκλειο Κρήτης, 1η Απριλίου 2024. Το Ινστιτούτο ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x