Παρασκευή , 12 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Στο πανελλήνιο συνέδριο Αιρετών Γυναικών εκπροσωπήθηκε ο Δήμος Ιωαννιτών

Στο πανελλήνιο συνέδριο Αιρετών Γυναικών εκπροσωπήθηκε ο Δήμος Ιωαννιτών

συνέδριο αιρετών γυναικών-FVTOΜε πολύ μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε, το Πανελλήνιο Συνέδριο Αιρετών Γυναικών με θέμα «Η Ισότητα στην Πόλη», που διοργανώθηκε στην Καβάλα από την ΚΕΔΕ και την Επιτροπή Ισότητας.

Στις εργασίες του Συνέδριου συμμετείχαν, εκπροσωπώντας το Δήμο Ιωαννιτών, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργος Παπαδιώτης, η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, Αρετή Τασούλα, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι , Βάσω Μέγα, Βούλα Τσίλη, Γωγώ Γιώτη και το μέλος του συμβουλίου της Δ.Ε. Ανατολής, Σιμέλα Μωϋσιάδου.

Στο συνέδριο αναπτύχθηκαν θέματα γύρω από συγκεκριμένες θεματικές ενότητες που σχετίζονται με την ισόρροπη συμμετοχή των ανδρών και των γυναικών στα όργανα λήψης αποφάσεων, τη βία κατά των γυναικών και την εμπορία ανθρώπων, την ισότητα των φύλων στις πολιτικές των Δήμων, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται μέσω της καθιέρωσης και της εφαρμογής της Ευρωπαικής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων.

Τα βασικά συμπεράσματα που εξήχθησαν από τη συζήτηση είναι τα εξής: -Με δεδομένο ότι η εκπροσώπηση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων- συμπεριλαμβανομένου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- είναι ακόμα πολύ χαμηλή, απαιτούνται επιπλέον μέτρα ενίσχυσης της γυναικείας συμμετοχικότητας.

Σε αυτή την κατεύθυνση η ΚΕΔΕ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της κ. Πατούλης, θα αναλάβει τη σύσταση και λειτουργία γραφείων ισότητας σε όλους τους Δήμους. – Σε ότι αφορά τα περιστατικά βίας και κακοποίησης κατά των γυναικών, υπογραμμίστηκε πως το μεγάλο στοίχημα είναι να σπάσει η σιωπή των γυναικών που υφίστανται βία προκειμένου να προχωρούν στην καταγγελία των περιστατικών. Σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίστηκε η ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης των ξενώνων φιλοξενίας των κακοποιημένων γυναικών και των συμβουλευτικών δομών των Δήμων. -Απαιτείται αναθεώρηση και ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νόμου περί ισότητας των φύλων.

Εν τω μεταξύ την τελευταία μέρα του συνεδρίου υπεγράφη από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και εκπροσώπους των Δήμων η Ευρωπαϊκή Χάρτα Ισότητας των Φύλων σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στη νέα πτέρυγα του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας, παρουσία της ευρωβουλευτού Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, της Γενικής Γραμματέως Ισότητας των Φύλων Φωτεινής Κούβελα, της Δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα, του Προέδρου ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης Ε.Λαμπάκη, Δημάρχων και εκπρόσωπων κομμάτων και Περιφερειών.

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments