Κυριακή , 12 Νοεμβρίου 2023
Επικαιρότητα
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Συνεργασία του Δήμου Ιωαννιτών με το Ίδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης» και τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

Συνεργασία του Δήμου Ιωαννιτών με το Ίδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης» και τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

Στη συνεργασία του Δήμου Ιωαννιτών και του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου, με το Ίδρυμα Ωνάση και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, αναφέρθηκαν σε σημερινή Συνέντευξη Τύπου, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, η Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος, Έφη Τσιότσιου και ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης Δήμου Ιωαννιτών, Κωνσταντίνος Γκόγκος.
Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος της Στέγης “Dancing to Connect” («Χορεύω άρα Επικοινωνώ» ) σε σχολεία του Δήμου Ιωαννιτών και την παράσταση που πραγματοποιείται σήμερα στις 7 μ.μ. στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου, όπου οι μαθητές θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Παράλληλα ειδική αναφορά έγινε στο γεγονός ότι φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια δράσης του Ιδρύματος Ωνάση.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σημαντική για το Δήμο η συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση
Στη σημασία που αποδίδει ο Δήμος Ιωαννιτών στη συνεργασία με το Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, καλωσορίζοντας στο Δημαρχείο τη Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος κ. Έφη Τσιότσιου.
«Είναι πολύ σημαντική η προσφορά του Ιδρύματος στην κοινωνία, τις επιστήμες, τα γράμματα και τις τέχνες, αλλά και στην προβολή και την ανάδειξη της Ελλάδας και του πολιτισμού της σε ολόκληρο τον κόσμο. Ειδικά σήμερα που το έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη, οι δράσεις που υλοποιεί συμβάλλουν στην εκπαιδευτική, την πολιτιστική και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και ως Δήμος ευελπιστούμε σε μια μακρά συνεργασία», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, ενώ αναφερόμενος στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, σημείωσε ότι «παράγει και προωθεί ό,τι πιο σημαντικό υπάρχει στο σύγχρονο πολιτισμό».
Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με το Ίδρυμα και τη Στέγη, «μια συνεργασία που ξεκίνησε φέτος και θα έχει προοπτική», όπως είπε, και ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Ιδρύματος Αντώνη Παπαδημητρίου και «την συμπατριώτισσά μας και φίλη» Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Εκτελεστική Υποδιευθύντρια της Στέγης, που «συνέβαλε τα μέγιστα γι’ αυτή τη συνεργασία».
Η συνεργασία ξεκίνησε από τον προηγούμενο Νοέμβριο με την ημερίδα «Τέχνες και Αυτισμός» που πραγματοποιήθηκε από την ομάδα της Στέγης, συνεχίστηκε το Φεβρουάριο με το «Εργαστήριο κίνησης για άτομα άνω των 65 ετών», σήμερα ολοκληρώνεται η δράση «Χορεύω άρα Επικοινωνώ» που ενθουσίασε τους μαθητές των 5 σχολείων που συμμετείχαν και συνοδεύτηκε από ένα σεμινάριο για εκπαιδευτικούς το οποίο συγκέντρωσε εκπαιδευτικούς από όλη την Ήπειρο και έδωσε πολύτιμα εργαλεία στους συμμετέχοντες, ενώ ακολουθεί το πρόγραμμα «Ο Καβάφης πάει Σχολείο» που θα υλοποιηθεί, πάλι από τους συνεργάτες της Στέγης, σε 6 σχολεία από τις 28 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου.
Ο κ. Μπέγκας ευχαριστήσουμε τη Διεύθυνση της Εκπαίδευσης και όλους τους εκπαιδευτικούς που συνέβαλαν στην υλοποίηση των προγραμμάτων.
«Η Δημοτική Αρχή επιθυμεί –και σε αυτή την κατεύθυνση διαβουλευόμαστε– η συνεργασία με τη Στέγη να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια και να διευρυνθεί συμπεριλαμβάνοντας και όσες εκδηλώσεις μπορούν να μεταφερθούν από τις Σκηνές της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, στις Σκηνές των Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου», είπε ο Δήμαρχος, τονίζοντας ότι «όλα αυτά θα ενισχύσουν την Πολιτιστική Στρατηγική του Δήμου μας».
Κατέληξε επισημαίνοντας πως το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών είναι παράλληλα κι ένας μεγάλος εκπαιδευτικός οργανισμός, με 2.500 σπουδαστές στα τμήματά του, τονίζοντας ότι «δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση των παιδιών και των εφήβων και είναι για εμάς πολύτιμη η συνεργασία με τη Στέγη γιατί μέσω αυτής ενισχύουμε και αυτό τον τομέα της δράσης μας».

Η δράση του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης»
Η Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος, Έφη Τσιότσιου, αναφέρθηκε στη σύσταση του Ιδρύματος Ωνάση, «ένα ομαδικό μοντέλο λειτουργίας επιχειρηματικού πλάνου, το οποίο τροφοδοτεί έναν κοινωφελή κι όχι φιλανθρωπικό οργανισμό», όπως είπε.
Ως γνωστόν το «Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης» συστάθηκε το 1975 σύμφωνα με την επιθυμία του Αριστοτέλη Ωνάση στο όνομα του γιου του και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τα κέρδη ενός αυτοτελούς και θεσμικά ανεξάρτητου Ιδρύματος με επιχειρηματικό χαρακτήρα, με το όνομα «Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης».
«Το κοινωφελές Ίδρυμα Ωνάση σχεδιάζει προγράμματα που έχουν άμεση σχέση με την ελληνική κοινωνία, όντας ένα ελληνοκεντρικό ίδρυμα που προάγει τον ελληνικό πολιτισμό σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, μέσω προγραμμάτων που οι κύριοι πυλώνες του είναι η παιδεία, ο πολιτισμός και η υγεία», υπογράμμισε η κ. Τσιότσιου.
Ανέφερε ότι αδιάλειπτα από το 1978 έως σήμερα το Ίδρυμα λειτουργεί πρόγραμμα χορήγησης υποτροφιών με απόλυτα διαφανή και αξιοκρατικά στοιχεία, ενώ ένα δεύτερο πρόγραμμα στηρίζει και βοηθάει τους ωφελούμενους επιστήμονες και στη μετέπειτα πορεία τους.
«Η παιδεία είναι πολύ σημαντική για το Ίδρυμα Ωνάση γιατί χτίζει ατομική και συλλογική συνείδηση. Το Ίδρυμα δημιουργεί προγράμματα- εργαλεία έτσι ώστε να οδηγήσουν στην ανάπτυξη», είπε η κ. Τσιότσιου, τονίζοντας ότι «το Ίδρυμα δεν είναι φιλανθρωπικό» γιατί η κοινωφέλεια που προάγει «σχετίζεται με τα εργαλεία και τις δυνατότητες που δίνονται στους νέους ανθρώπους, ώστε να αξιοποιήσουν τις ικανότητες τους και να είναι ενεργοί πολίτες στην κοινωνία».
Η Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Ωνάση έκανε συνοπτική παρουσίαση των ποικίλων προγραμμάτων που υλοποιεί το Ίδρυμα, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τα προγράμματα που υλοποιεί στην ελληνική περιφέρεια, καθώς όπως υποστήριξε, «αυτό που επιδιώκουμε είναι να είμαστε κοντά στις περιφερειακές πόλεις που έχουν να επιδείξουν αξιόλογο πολιτιστικό και εκπαιδευτικό έργο».

Μία πρωτόγνωρη εμπειρία
Αναφερόμενος στην υλοποίηση των προγραμμάτων της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και τη συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, ο πρόεδρός του, Κωνσταντίνος Γκόγκος, έκανε λόγο για μια «πρωτόγνωρη εμπειρία».
«Το Πνευματικό Κέντρο είναι πρωτίστως ένας εκπαιδευτικός οργανισμός με 2.500 μαθητές κατ’ έτος και επομένως η υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων, ο τρόπος προσέγγισης, η παροχή πρωτοβουλιών στους εκπαιδευτικούς, οι αναλύσεις των θεμάτων αποτελούν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για τους εκπαιδευτικούς και τα στελέχη του Πνευματικού Κέντρου», είπε ο κ. Γκόγκος, ευχαριστώντας γι’ αυτή τη συνεργασία.

Δείτε Επίσης

ΠΑΣ – Παναιτωλικός 3-2: Ανάσα με ανατροπή στην ανατροπή

Χρειάστηκε να περάσουν 3,5 μήνες για να επιστρέψει στις νίκες ο ΠΑΣ Γιάννινα. Έπειτα από ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments