Κυριακή , 14 Απριλίου 2024
Αρχική / Πολιτισμός / Την Κυριακή, 31/12, λίγο μετά τη 13:00 ελάτε στην παρέα του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ιωαννίνων, γύρω από τη «Μουσική Κερασιά»! Σας παρουσιάζουμε το παραδοσιακό δρώμενο των Μωμόγερων με προέλευση τον Πόντο! Συντονιστείτε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων, 98 και 7 ή στο www.dimotikoradiofono.gr. Με την Εβίτα Θεοχάρη

Την Κυριακή, 31/12, λίγο μετά τη 13:00 ελάτε στην παρέα του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ιωαννίνων, γύρω από τη «Μουσική Κερασιά»! Σας παρουσιάζουμε το παραδοσιακό δρώμενο των Μωμόγερων με προέλευση τον Πόντο! Συντονιστείτε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων, 98 και 7 ή στο www.dimotikoradiofono.gr. Με την Εβίτα Θεοχάρη

26176159_1738394992847256_1813238733_n

Από: Εβίτα Θεοχάρη

Κάθε Κυριακή, λίγο μετά τη 13:00 μέχρι και τις 14:00, σας καλωσορίζω στο εβδομαδιαίο μουσικό μας αντάμωμα… γύρω από τη «Μουσική Κερασιά»…

Στο χοροστάσι της καρδιάς μας ταξιδεύουμε όλοι μαζί παρέα στα μονοπάτια της …

ελληνικής, δημοτικής μουσικής παράδοσης

Πλούσια η ελληνική μουσικοχορευτική παράδοση, για την οποία γίνεται κάθε Κυριακή λόγος, συχνά και με τη βοήθεια των εκλεκτών προσκεκλημένων! Μουσικοί, τραγουδιστές, χοροδιδάσκαλοι, διοικητικά μέλη Πολιτιστικών Συλλόγων, Χορευτές, Συγγραφείς, Καλλιτέχνες και πολλοί άλλοι, άνθρωποι με αγάπη για την ελληνική μουσική και χορευτική παράδοση,  έρχονται στη «Μουσική Κερασιά» και μιλούν για αυτήν, για το λαϊκό πολιτισμό και φυσικά για το έργο τους… 

Μέσα από την εκπομπή, παρουσιάζονται και πολιτιστικές εκδηλώσεις, που λαμβάνουν χώρα στα Ιωάννινα, αλλά και σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα. 

Συντονιστείτε λοιπόν … 

στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων… – στους 98, 7 στα Fm – 

και στο www.dimotikoradiofono.gr 

 

Στην ερχόμενη εκπομπή, στις 31/12, προσκεκλημένοι μου στο στούντιο είναι ο Γιάννης Ευθυμιάδης, ενεργό μέλος της Αδελφότητας Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου, συντονιστής του δρώμενου των Μωμόγερων και ο πρωτοχορευτής και ο Ιωάννης Παντελίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Ιωαννίνων (Σ.Π.Φ.Ι.) και ένας από τους Μωμόγερους.

Το θέμα της συζήτησής μας, όπως καταλάβατε, θα είναι το πανάρχαιο αυτό χοροθεατρικό δρώμενο των Μωμόγερων, που αναβιώνει στην Ανατολή Ιωαννίνων από την Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου. Στην εκπομπή θα ακουστούν και οι σκοποί που συνοδεύουν την αναβίωση αυτή, με ποντιακή λύρα και αγγείο.

Για συνεχή χρονιά η αναπαράσταση του δρώμενου των Μωμόγερων θα λάβει χώρα στην Ανατολή στης 6 Ιανουαρίου 2018, ημέρα των Φώτων, μετά τις 10:00 μέχρι τις 16:00, οπότε θα συνεχίσει το γλέντι στην κεντρική πλατεία της Ανατολής με μουσική και χορό!

Οι ρίζες του δρώμενου των Μωμόγερων είναι από την περιοχή της Λιβεράς του Πόντου και τοποθετείται χρονολογικά στον 6ο αι. π.Χ. Κατά την παράδοση το δρώμενο παρουσιάζεται μέσα στο Δωδεακήμερο των Χριστουγέννων. Οι συμβολισμοί του δρώμενου είναι πολλοί. Ο βασικός συμβολισμός είναι η καλοτυχία για το νέο έτος.

Οι 12 Μωμόγεροι και οι 7 σατιρικές μορφές, λοιπόν, μας υπόσχονται μία γιορτή γεμάτη κέφι και χορό! Η διεξοδική  και μακροχρόνια μελέτη και προετοιμασία του δρώμενου αυτού από τους υπεύθυνους οδήγησαν στην άριστη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης!

Άλλη μία χρονιά η Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου προσκαλεί όλον τον κόσμο να παρευρεθεί στην εκδήλωση και να γλεντήσει μαζί τους με ευχές για Καλή Χρονιά!

Εύχομαι και εγώ καλές γιορτές και μία Καλή και δημιουργική Χρονιά για όλους μας!

Με το καλό να υποδεχτούμε το 2018!

 

Συντονιστείτε, λοιπόν, και αυτή την Κυριακή για μία ολόκληρη ώρα στην εκπομπή «Μουσική Κερασιά» !

Για να μαθαίνετε όλα τα νέα της εκπομπής – αφιερώματα, συνεντεύξεις – , τα πολιτιστικά δρώμενα σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα – εκδηλώσεις, σεμινάρια, γλέντια – … για να διαβάζετε άρθρα αναφορικά με την ελληνική μουσικοχορευτική παράδοση και φυσικά… για να ακούτε πολύ Ελληνική Δημοτική Μουσική… 

κάντε Like στη σελίδα της εκπομπής στο facebook: Μουσική Κερασιά!

Με χαρά περιμένω τα γραπτά σας μηνύματα με τα σχόλια και τις προτάσεις σας για την εκπομπή, όπως και τις αφιερώσεις σας στα αγαπημένα σας πρόσωπα! 

Δείτε Επίσης

Π.Μπαλοπούλου(“επέκεινα χώρα”)- “Πρόσκληση” για την ταινία ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ στη Βίτσα .Η ιστορία και οι στόχοι του Οργανισμού “επέκεινα χώρα”

Από:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo,gr)—Πρόσκληση για  να παρακολουθήσουν  την ταινία ” Αναπαράσταση”  του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στην Βίτσα Ζαγορίου, ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments