Πέμπτη , 11 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Τσίπρας: «Η Ελλάδα υποφέρει» – Ντάισελμπλουμ:«Δεν έχω την ίδια άποψη»

Τσίπρας: «Η Ελλάδα υποφέρει» – Ντάισελμπλουμ:«Δεν έχω την ίδια άποψη»

1a1Τον κ. Ντάισελμπλουμ υποδέχτηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Eurogroup είχε μία συζήτηση μισής ώρας με τον Έλληνα πρωθυπουργό να του παρουσιάζει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την έξοδο από το φαύλο κύκλο των μνημονιακών πολιτικών και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρας μας, χωρίς όμως να δημιουργηθούν νέα ελλείμματα και παράλληλα να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

Μόλις κάθισαν, οι δύο άνδρες έσπασαν τον πάγο ανταλλάσσοντας δύο κουβέντες για τον καιρό και επιτέθηκαν ο ένας στον άλλο. Ακολουθεί ένα τμήμα του διαλόγου που είχαν Ντάισελμπλουμ-Τσίπρας:

Τσίπρας: Τέσσερα χρόνια τώρα  η Ελλάδα εφαρμόζει ένα αποτυχημένο πρόγραμμα που έκανε το λαό μας να υποφέρει άδικα.
Ντάισελμπλουμ: Δεν έχω την ίδια άποψη
Τσίπρας: Τότε δείτε τους αριθμούς. Χρέος 180% του ΑΕΠ από 124%, 1,5 εκατ. Άνεργοι, 2,5 εκατ. Φτωχοί.
Ντάισελμπλουμ: Θα ζητήσετε παράταση προγράμματος;
Τσίπρας: Το πρόγραμμα αυτό απορρίφθηκε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Δεν έχω το δικαίωμα να την αγνοήσω. Κανείς δεν το έχει. Θεμελιώδης αρχή της Ενωμένης Ευρώπης είναι ο σεβασμός στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Ευρωπαίος αξιωματούχος «θα δώσει ένα μήνυμα διαπραγμάτευσης και καλής θέλησης για μια νέα αμοιβαία επωφελή συμφωνία». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «είναι δεδομένη η δέσμευση να μην εκτροχιαστεί ο πρωτογενώς ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, επαναλαμβάνοντας πως η βούληση της κυβέρνησης είναι για  ένα σχέδιο  αλλαγής πορείας, χωρίς όμως να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών».

«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα. Δεν θα ζήσουμε όμως και με διαρκή κοινωνικά ελλείμματα. Είμαστε επίσης δεσμευμένοι από την λαϊκή εντολή να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, το οποίο είναι εστιασμένο στην ανθρωπιστική κρίση, να επανεκκινήσουμε την οικονομία και να αποκαταστήσουμε την απασχόληση» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Εξέφρασε την ετοιμότητα να προχωρήσουν οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την αξιοπιστία του Δημοσίου, θα πατάξουν τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις, σημειώνοντας πως «σε αυτό το μέτωπο είμαστε έτοιμοι να ανταλλάξουμε ιδέες και τεχνογνωσία» και ζήτησε την στήριξη του Ευρωπαίου αξιωματούχου για να επιτευχθεί σταθερότητα και πρόοδος. Σημείωσε πως είναι ανάγκη να υπάρξει χρόνος και δημοσιονομικά περιθώρια για συνεργασία σε ένα σχέδιο που θα αποκαθιστά την εμπιστοσύνη, την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητά του, ότι, παρά το γεγονός της έκφρασης διαφορετικών απόψεων από τα κράτη-μέλη στο θέμα του χρέους θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του. «Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία. Αυτό θα είναι θετικό για την Ευρώπη και για εσάς προσωπικά» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

 

 

koolnews

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments