Τρίτη , 28 Σεπτεμβρίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Χ.Αδαμίδης (Επιτροπή Ιερισσού κατά της εξόρυξης)–Το σχέδιο είναι καταστροφικό όχι μόνο για την Χαλκιδική ,αλλά για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα

Χ.Αδαμίδης (Επιτροπή Ιερισσού κατά της εξόρυξης)–Το σχέδιο είναι καταστροφικό όχι μόνο για την Χαλκιδική ,αλλά για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα

ΚΑΚΚΑΒΟΣ - ΣΚΟΥΡΙΕΣ - ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ1453210873Από:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo.gr)— «Αυτή η επένδυση θα βλάψει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον…Από μία επένδυση περιμένεις να κερδίσεις κάτι..Όταν κερδίζεις λιγότερα και χάνεις πολύ περισσότερα, αυτή δεν είναι επένδυση, είναι αποεπένδυση… Η  χασούρα θα πάει στον τόπο και στους κατοίκους που θα μείνουν εδώ να υπομείνουν όλα όσα θα έχουν αφήσει αυτοί πίσω τους..».Ο Χρήστος Αδαμίδης από την Επιτροπή Ιερισσού κατά της εξόρυξης, μίλησε στην εκπομπή «ό,τι πεις εσύ» (Γιώργος Γκόντζος) στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων,καταθέτοντας απόψεις και στοιχεία για την επένδυση της Εταιρείας Eldorado Gold στην Χαλκιδική. Ανέφερε μεταξύ άλλων:

-Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριοτήτας.Και είπαμε ότι θα πρέπει να βαίνει μειούμενη ,και αυτό είναι λογικό ,γιατί σιγά –σιγά εξαντλούνται τα αποθέματα,και οι κάτοικοι που εξαρτούν παραδοσιακά την εργασία τους από τα μεταλλεία, να απεξαρτητοποιηθούν από την μονοκαλλιέργεια που τους έχουν επιβάλλει και να υπάρχει  η δυνατότητα με προγράμματα να ενταχθούν σε όλους τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας.

-Η Χαλκιδική είναι τρίτος τουριστικός προορισμός της Ελλάδας..Έχουν γίνει επενδύσεις σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια κ.λ.π. που είναι πολλά δις και όχι ένα δις που ευαγγελίζεται ότι θα επενδύσει η Eldorado..

-Οι εργαζόμενοι είναι 870…Άλλωστε ο ίδιος ο κύριος Μητσοτάκης είπε ότι είναι 1200.Όσο μεγαλώνει η αντιπαράθεση ανεβαίνει και ο αριθμός τους…Και αυτός ο αριθμός σύμφωνα με στοιχεία της Εταιρείας αφορά στο μάξιμουμ της λειτουργίας της .Οι υπόλοιποι  αναφέρονται σε εργασίες σε εργολάβους με συγκεκριμένο ορίζοντα εργασίας..

-Είναι προφανές ότι ο εργαζόμενος που θα χάσει την δουλειά του ,αγχώνεται, αντιδρά και έχει κάθε δίκιο να φωνάζει.Εμείς δεν παλεύουμε για να χάσουν την δουλειά τους αυτοί οι άνθρωποι.Εμείς παλεύουμε για να βρούν,ουσιαστικά ,δουλειά αυτοί οι άνθρωποι.Για να σωθεί το περιβάλλον στο οποίο ζούν..Όταν σε δέκα ,είκοσι χρόνια όταν θα έχουν έχουν τελειώσει τα αποθέματα ,και δεν θα υπάρχει και περιβάλλον, αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι τι θα σκάψουν τελικά;

-Το σχέδιο είναι καταστροφικό όχι μόνο για την Χαλκιδική ,αλλά για ολόκληρη τη  Βόρεια Ελλάδα.Μια τέτοια εξόρυξη γίνεται στον Καναδά,και το  κοντινότερο χωριό απέχει 3000 χιλιόμετρα…Εδώ μιλάμε για  μια ανοικτή εξόρυξη και σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων από αυτή υπάρχουν δέκα χωριά ,και σε πενήντα χιλιόμετρα μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη..

-Το μέγεθος της εξόρυξης σε μια μέρα λειτουργίας του  νέου μεταλλείου που θέλουν να κάνουν, θα είναι το ίδιο με το μέγεθος της εξόρυξης  λειτουργίας του παλιού μεταλλείου σ΄ένα χρόνο..

-Η μελέτη τους λέει ότι όταν θα υπάρξουν περίπου 130 εκατομμύρια τόνοι απόβλητα ,όταν θα φύγουν …Και όσον αφορά τον Κοκκινόλακκα με το μεταλλείο το οποίο συζητάμε τώρα ότι θέλει να δώσει προσωρινές άδειες ο κύριος Σταθάκης, είναι ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων,όπου επάνω σε ένα ενεργό σεισμικό ρήγμα , πήγαν και κάνανε ένα χώρο  Χώρο Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων, ακριβώς επάνω στο ρήγμα .Και εκεί θα βάλουνε 20 εκατομμύρια τόνους επικίνδυνων αποβλήτων που θα μείνουν για πάντα στην περιοχή..Αυτά περιέχουν 200.000 τόνους αρσενικού , που είναι αρκετοί για σκοτώσουν τον πληθυσμό της γης τρεις φορές..

-Δεν μπορούν να λειτουργήσουν με κανόνες..Αυτές οι εταιρείες δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε ένα οργανωμένο κράτος Αυτές οι εταιρείες θέλουν μπανανίες..

Ακούστε την συνέντευξη

Δείτε Επίσης

Κ.Νικολακόπουλος-Προέχει η δημόσια υγεία και όχι η ατομική μας επιθυμία.Η αριστερά είναι με την ζωή, δεν μπορεί να είναι με τον θάνατο.

Από:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo.gr)—–“Στην περίπτωση των μεταδοτικών ασθενειών δεν ισχύει το αυτεξούσιο του σώματος ,όπως αν έχουμε ...

Συμμετάσχετε στη συζήτηση

  Subscribe  
Notify of