Παρασκευή , 12 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Ένωση γονέων μαθητών δήμου Ιωαννιτών: Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων και του Ρατσισμού στην κοινωνία και την εκπαίδευση

Ένωση γονέων μαθητών δήμου Ιωαννιτών: Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων και του Ρατσισμού στην κοινωνία και την εκπαίδευση

Σε ανακοίνωση της Ένωσης γονέων μαθητών Δήμου Ιωαννιτών αναφέρονται τα εξής:

“Παρά τον διαρκή αγώνα των λαών όλου του κόσμου, εκατομμύρια άνθρωποι ζουν ως πρόσφυγες, διωγμένοι από την πατρίδα τους. Στη Ελλάδα φιλοξενούμε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες οι οποίοι διαβιούν στριμωγμένοι σε γκέτο ή αφημένοι στα χέρια διάφορων ΜΚΟ, χωρίς δικαίωμα να κατευθυνθούν στον τόπο που θέλουν και που πιθανόν να έχουν συγγενείς. Σε αυτό το τοπίο βρίσκουν έδαφος και αναπτύσσονται ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις, συχνά υπό τη σκέπη  ναζιστικών – εγκληματικών οργανώσεων, όπως ης ΧΑ.

Αποτελεί βασική αρχή όλων των γονέων, ότι τα παιδιά δεν διαχωρίζονται ανάλογα με την εθνικότητα, τη θρησκεία, τη γλώσσα. Όλα είναι παιδιά, έχουν τα ίδια δικαιώματα κι επομένως δεν μπορεί να καταδικάζονται στην απομόνωση και την γκετοποίηση. Πόσο μάλλον που δεν είναι θέληση δική τους και των οικογενειών τους να ζουν χωρίς σπίτι, περίθαλψη, μέσα στις λάσπες και τις ακαθαρσίες.

Καταδικάζουμε το αποτρόπαιο ρατσιστικό έγκλημα στη Ν. Ζηλανδία και τα κρούσματα επιθέσεων εναντίον προσφύγων στη χώρα μας. Καταδικάζουμε ιδιαίτερα τη θρασύδειλη επίθεση που δέχτηκαν πριν λίγες μέρες, παιδιά προσφύγων στην Κόνιτσα. Οι επιθέσεις σε αδύναμους είναι γνωστή τακτική των υπάνθρωπων οι οποίοι βγάζουν όλο το μίσος τους σε ανυπεράσπιστα παιδιά, σε θύματα του πολέμου. Με όσες ελληνικές σημαίες κι αν ντυθούν, με όσους σταυρούς και αν καλυφθούν δεν κρύβεται το αποτρόπαιο πρόσωπό τους. Ως Ένωση Γονέων Δήμου Ιωαννιτών καλούμε όλους τους γονείς να υπερασπιστούν το δικαίωμα των προσφύγων στη μόρφωση. Να υπερασπιστούν το δικαίωμα στη χαρά, το παιχνίδι, τα γράμματα και την ξενοιασιά που προσφέρει το σχολείο, πολύ περισσότερο σ’ αυτά το παιδιά που τα έχουν περισσότερο ανάγκη.

Ο πόλεμος σημαδεύει τα παιδιά. Από την τρυφερή αυτή ηλικία έχει καταγραφεί στη μνήμη τους ο ξεριζωμός, η καταστροφή, οι διώξεις, ο θάνατος των δικών τους ανθρώπων, οι κακουχίες να φτάσουν ως εδώ, αλλά και οι άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες που βιώνουν καθημερινά στα διάφορα hot spot με ευθύνη της κυβέρνησης και της ΕΕ. Συνθήκες και γεγονότα που δεν θα θέλαμε σε καμία περίπτωση να ζήσει κανένα παιδί, κανένας δικός μας άνθρωπος.

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού ας γίνει η αφορμή για να δυναμώσει μέσα στα σχολεία η πάλη ενάντια στις αιτίες που δημιουργούν και ενισχύουν το φασισμό, τον εθνικισμό, την ξενοφοβία και το ρατσισμό. Το καλύτερο μάθημα για τα παιδιά μας είναι η υποστήριξη των δικαιωμάτων των προσφύγων, ενάντια σε πολέμους που γεννούν την προσφυγιά.”

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments