Τετάρτη , 13 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Έργο 200.000 € στο Πράσινο Ταμείο για το Μονολίθι και τα Ποτιστικά

Έργο 200.000 € στο Πράσινο Ταμείο για το Μονολίθι και τα Ποτιστικά

agiakiriakipotistika2potistikaΑπό :Γιώργος Γκόντζος

 

Ένα σημαντικό έργο για τις Τ.Κ. Μονολιθίου και Ποτιστικών, προϋπολογισμού 200.000 €, εντάχθηκε στο Πράσινο Ταμείο, μετά από υποβολή σχετικής πρότασης από το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων. Η δημοπράτηση του έργου θα γίνει την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου.

Οι παρεμβάσεις και στους δύο οικισμούς αναδεικνύουν και αξιοποιούν κοινόχρηστους χώρους, οι οποίοι βρίσκονται σε εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον και είτε αποτελούν χώρους πρασίνου (όπως είναι η θέση Αγ. Κυριακής Μονολιθίου), είτε αποτελούν πλατείες οικισμών, σε τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται η ανάδειξη και αξιοποίηση του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος των οικισμών, προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.

Ειδικότερα θα γίνουν οι ακόλουθες παρεμβάσεις:

Α. ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΟΝΟΛΙΘΙΟΥ

α) Στην θέση «Παλιάμπελο» όπου βρίσκεται η εκκλησία της Αγ. Κυριακής. Η περιοχή αυτή, αποτελεί «μπαλκόνι» πάνω από τον Άραχθο και απέναντι από την οροσειρά των Τζουμέρκων. Εξαιρετικός χώρος για αναψυχή, με το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής, όπου γίνεται και το ετήσιο πανηγύρι στις 6 Ιουλίου και επίπεδο χώρο στα νότια αυτού με πολλά πλατύφυλλα δέντρα, σε δενδροστοιχίες αλλά και σε άλλους φυτευτικούς συνδέσμους, όπου ήδη χρησιμοποιείται καθημερινά, για ολιγόωρη αναψυχή.

Μετά τις «διευκολύνσεις» αναψυχής που προτείνονται, θα αξιοποιηθεί ο χώρος πρασίνου και θα δοθεί η δυνατότητα για προσφορά και άλλων ωφελειών, όπως για παράδειγμα, η περιβαλλοντική εκπαίδευση μαθητών, όσον αφορά το περιβάλλον της περιοχής (διαχείριση νερών, βλάστησης, προστατευομένων περιοχών, πτερωτών ειδών, κ.λ.π).

Συνοπτικά, προβλέπονται πέτρινα πεζούλια, πλακοστρωμένοι διάδρομοι, κιόσκια αναψυχής, παγκάκια κ.λ.π.

β) Στο κέντρο της συνοικίας Αγ. Γεωργίου («Μαχαλάς») του χωριού. Είναι γραφική υπερυψωμένη θέση στο κέντρο του οικισμού και αποτελεί χώρο συνάθροισης των κατοίκων. Εκεί βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου αλλά και το κτίριο του παλιού Δημοτικού Σχολείου.

Όλες οι παρεμβάσεις σέβονται την αρχιτεκτονική των υπαρχόντων κατασκευών στον χώρο και αναδεικνύουν:

– στην πρώτη θέση τον προαύλιο χώρο της εκκλησίας Αγ. Κυριακής και τον γειτνιάζοντα εκεί χώρο πρασίνου και

– στην δεύτερη θέση την πλατεία του οικισμού Αγ. Γεώργιος Μονολιθίου (Μαχαλάς) και τον δρόμο προσπέλασης σ’ αυτή από την παραδοσιακή «Βρύση Μαχαλά».

Συνοπτικά, προβλέπονται πλακόστρωση της πλατείας, κατασκευή πέτρινου περιμετρικού τοιχίου με κάγκελα, τοιχία κατά μήκος του δρόμου και φωτισμός με φωτιστικά παραδοσιακού τύπου υψηλής αισθητικής.

Β. ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΠΟΤΙΣΤΙΚΩΝ

Σκοπός της παρέμβασης στον οικισμό αυτό, είναι η ανάδειξη του κέντρου του οικισμού, το οποίο αποτελεί και το βασικό σημείο αναφοράς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.

Στον οικισμό αυτό, δεν έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια παρεμβάσεις με συνέπεια πολλές κατασκευές να απαιτούν συντήρηση λόγω της φθοράς του χρόνου, όπως για παράδειγμα το πλακόστρωτο της πλατείας η επίστεψη των πεζουλιών με χονδρόπλακες, κ.ά. Με την ευκαιρία αυτή, ενοποιούνται το σχολείο, με την πλατεία και την εκκλησία του Αγ. Νικολάου κατασκευάζοντας νέο τσιμεντοστρωμένο δρόμο, με την προσθήκη παραδοσιακών φωτιστικών κ.λ.π.

 

Δείτε Επίσης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: “ΣΤΗΣ ΤΖΑΜΑΛΑΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΡΙΞΕ ΚΑΘΕ «ΜΑΣΚΑΡΑ»”

Στη φωτιά της Τζαμάλας με μουσική, χορό και μπόλικο τσίπουρο, κρασί και φασολάδα οι εργαζόμενοι ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments