Παρασκευή , 12 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Έφυγε από τη ζωή ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι

Έφυγε από τη ζωή ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι

Ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, ο πολυβραβευμένος Ιταλός σκηνοθέτης κλασσικών πλέον κινηματογραφικών αριστουργημάτων, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών. Εδώ και χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Γεννήθηκε στην Πάρμα της τότε φασιστικής Ιταλίας στις 16 Μαρτίου του 1940. Ο πατέρας του ήταν ο ποιητής Τζοζέπε Μπερτολούτσι. Στην αρχή ο Μπερτολούτσι ήθελε να γίνει ποιητής, όπως ο πατέρας του, όμως μετέπειτα αναθεώρησε. Διακρίθηκε με αρκετά βραβεία λογοτεχνίας πριν αποφασίσει ότι ήθελε να ακολουθήσει κινηματογραφική πορεία.

Πρώτη του δουλειά, ως βοηθός σκηνοθέτης, στο «Accattone» του Πιερ Πάολο Παζολίνι, το 1961. Εναν χρόνο αργότερα, ο Παζολίνι θα του εμπιστευόταν ένα σενάριό του για να γυρίσει την πρώτη του ταινία: Σε ηλικία 21 ετών ο Μπερτολούτσι θα καθόταν στην καρέκλα του σκηνοθέτη για το «La Commare Secca» (στην Ελλάδα προβλήθηκε με τον τίτλο «Βίαιος Θάνατος»).

Από εκεί ξεκίνησε μια αληθινή εποποιία που οδήγησε τον Μπερτολούτσι αλλεπάλληλες φορές στα Οσκαρ, καθιερώνοντάς τον ως σκηνοθέτη-αναφοράς για τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο και όχι μόνον. Ήταν τρόπον τινά, εκείνος που, μολονότι μαρξιστής, μπόρεσε να γεφυρώσει το χάσμα που υπήρχε ανάμεσα στο Χόλιγουντ και στο σινεμά των προκατόχων του όπως ο Παζολίνι ή ο Φελίνι.

Θεωρείται ένας από τους πιο αξιόλογους Ιταλούς σκηνοθέτες της δεκαετίας του ’70. Ήταν διεθνώς γνωστός στον κινηματογραφικό κόσμο κυρίως για τις ταινίες: «Το Τελευταίο Ταγκό στο Παρίσι» (1972) «Ο Κονφορμιστής» (1970), «Κάποτε στη Δύση» (1968), «Ο Μικρός Βούδας» (1993), «Τσάι στη Σαχάρα» (1990) κα. είχε βραβευθεί με τον «Τιμητικό Χρυσό Φοίνικα» στο φεστιβάλ Καννών, το 2011, ενώ είχε κερδίσει το 1988 Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας και διασκευασμένου σεναρίου για την ταινία «Ο τελευταίος αυτοκράτορας».

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments