Παρασκευή , 12 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Ήπειρος: Ευεργετική διέξοδος η ανωτατοποίηση των ΤΕΙ

Ήπειρος: Ευεργετική διέξοδος η ανωτατοποίηση των ΤΕΙ

Τα περισσότερα Τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου μπορούν να σταθούν και ως πανεπιστημιακά αν αλλάξει η πολιτική της κυβέρνησης υπέρ της ενοποίησης των δύο πυλώνων της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Τη βεβαιότητα πως η σχεδιαζόμενη αλλαγή που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για το ΤΕΙ Ηπείρου εκφράζει η διοίκηση του ιδρύματος.

Παρά την ανησυχία που εκδηλώνεται μετά την συνάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας με τους προέδρους των ΤΕΙ για το ενδεχόμενο να μπει λουκέτο στην τεχνολογική εκπαίδευση, εκείνοι που γνωρίζουν καλύτερα τα πράγματα και τις προθέσεις του υπουργείου είναι περισσότερο καθησυχαστικοί.

Έτσι και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου Ευρ. Γλαβάς, τόνισε πως κανείς δεν πρέπει να εκπλήσσεται από τις προθέσεις του υπουργείου, οι οποίες περιλαμβάνονται στο κυνβερνητικό πρόγραμμα και προβλέπουν την ενοποίηση των δύο πυλώνων της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε έναν.
teiipeirou35Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα πως δεν είναι η πρώτη φορά πως σε περιφερειακό επίπεδο στην Ήπειρο το θέμα της ενοποίησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ, έρχεται στο προσκήνιο.
Έχουν κατατεθεί μάλιστα και στο πρόσφατο παρελθόν αντίστοιχες σκέψεις, κάποιες από τις οποίες εμφανίστηκαν και με την εφαρμογή του σχεδίου “Αθηνά”.
“Η προτεινόμενη αλλαγή είναι πολύ μεγαλύτερηα από το σχέδιο “Αθηνά”.
Σε γρφειοκρατικό επίπεδο η αρχή λογικά θα είναι δύσκολη, όμως μετά το πρώτο διάστημα πιστεύω πως η αλλαγή θα οδηγήσει σε πολύ θετικότερα αποτελέσματα”, σημείωσε αρχικά ο κ. Γλαβάς.
“Για την Ήπειρο πάντως πιστεύω ότι είναι πολυτέλεια δύο Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και πιο λογικό να υπάρχει ένα”, πρόσθεσε.
Ποιά τμήματα κινδυνεύουν
Σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές δεν πρόκειται να γίνουν άμεσα αλλά σε βάθος χρόνου τουλάχιστον 2 ετών.
Επίσης, δεν θα πρέπει κανείς σπουδαστής του ΤΕΙ να ανησυχεί, αφού οι σπουδές θα ολοκληρωθούν κανονικά, με τις όποιες αποφάσεις ληφθούν να τυγχάνουν και της έγκρισης της επιτροπής που θα συγκροτήσουν τα ΤΕΙ και η οποία θα συμμετέχει στη διαβούλευση.
Μία πρώτη εκτίμηση πάντως για τα τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου που πληρούν τις προϋποθέσεις ανωτατοποίησής τους, έκανε ο κ. Γλαβάς.
“Στο ΤΕΙ Ηπείρου όλα τα τμήματα μπορούν να μετεξελιχθούν σε πανεπιστημιακά, ιδιαίτερα όμως κάποια που είναι μοναδικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα, όπως το Ξένων Γλωσσών Διοίκησης και Εμπορίου, το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής αλλά και το Γεωπονικό.
Ενδεχομένως το μεγαλύτερο πρόβλημα να αντιμετωπίσουν το Τμήμα Πληροφορικής ή το Τμήμα Λογιστικής, καθώς υπάρχουν πανεπιστημιακές σχολές που καλύπτουν τα αντικείμενα αυτά”, σημείωσε ο πρόεδρος του ΤΕΙ.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Από την Ελευθερία

Δείτε Επίσης

ΠΑΣ – Παναιτωλικός 3-2: Ανάσα με ανατροπή στην ανατροπή

Χρειάστηκε να περάσουν 3,5 μήνες για να επιστρέψει στις νίκες ο ΠΑΣ Γιάννινα. Έπειτα από ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments