Κυριακή , 24 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Νέα των Δήμων / Αδελφοποίηση του Δήμου Πάργας με το Δήμο Hunedoara της Ρουμανίας

Αδελφοποίηση του Δήμου Πάργας με το Δήμο Hunedoara της Ρουμανίας

image001image006image007Από:Γιώργος Γκόντζος–Με επιτυχία και σε κλίμα θερμής φιλοξενίας,  πραγματοποιήθηκε η τελική φάση της αδελφοποίησης του Δήμου Πάργας με το Δήμο Hunedoara  της Ρουμανίας,  με την επίσημη τελετή υπογραφής του Συμφώνου Συνεργασίας, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Απριλίου 2016, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της Hunedoara.
Η επίσημη τελετή  ξεκίνησε με τις ομιλίες των δύο Δημάρχων και συνεχίστηκε με την ανάγνωση και την υπογραφή του Συμφώνου και την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων ως επισφράγιση και επιβεβαίωση της φιλίας και της αλληλεγγύης ανάμεσα στους δύο Δήμους. Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους η τοπική  πολιτική ηγεσία, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και απλοί πολίτες.

Ο Δήμαρχος της Hunedoara  Viorel Arion, στην ομιλία του, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση, αναφέρθηκε στις  σχέσεις που συνδέουν τις δύο χώρες και στη σημασία της αδελφοποίησης, η οποία θα φέρει κοντά τις τοπικές κοινωνίες μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και της δημιουργίας άρρηκτων σχέσεων  συνεργασίας. Επισήμανε τέλος  τη μεγάλη ανάγκη συνεργασίας των δύο Δήμων ώστε να δημιουργηθούν μακροχρόνια τα καλύτερα αποτελέσματα  για τους κατοίκους και των δύο περιοχών.

Από τη πλευρά του, ο Δήμαρχος Πάργας Αντώνης Νάστας,  αφού ευχαρίστησε για την θερμή φιλοξενία  τόνισε  τους στόχους της συγκεκριμένης αδελφοποίησης:  «Υπογράφουμε σήμερα το Σύμφωνο Συνεργασίας- Αδελφοποίησης, μεταξύ των  κατοίκων και των Δήμων  μας, έχοντας τη θέληση να βρεθούμε πιο κοντά και να αναδείξουμε το σημαντικό ρόλο των τοπικών μας κοινωνιών στη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης. Με κοινές πρωτοβουλίες σε κοινωνικό  και οικονομικό επίπεδο. Με  κοινές δράσεις και με τη συνεργασία μας στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, του περιβάλλοντος, της γεωργίας, της  διοίκησης και της τοπικής ανάπτυξης. Το καθήκον μας αυτό γίνεται πιο  επιτακτικό επειδή όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ανάπτυξη των Δήμων μας  και η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των πολιτών μας, είναι κυρίως δική μας υπόθεση. Γνωρίζουμε ταυτόχρονα ότι αυτός ο φιλόδοξος στόχος έχει να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες, ανισότητες, πολιτισμικές διαφορές και σε ορισμένες περιπτώσεις διαφορετική ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Η εμπειρία όμως δείχνει ότι ο θεσμός των  αδελφοποιήσεων ρίχνει σύνορα».

Σε συνεντεύξεις του σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ο κ. Νάστας μεταξύ άλλων ανέφερε  ότι στη δύσκολη συγκυρία που βιώνει η Ελλάδα αλλά και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες λόγω της οικονομικής κρίσης και του προσφυγικού προβλήματος, είναι ανάγκη οι φορείς της Αυτοδιοίκησης να συντονίσουν ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές τους προκειμένου να υλοποιηθούν προγράμματα στήριξης όλων όσων θίγονται από αυτή την κατάσταση. Επισήμανε επίσης ότι ο Δήμος Πάργας  μέσα από το θεσμό της  αδελφοποίησης και σε συνεργασία με τον Δήμο της Hunedoara θα οργανώσει εκστρατεία τουριστικής προβολής του στη Ρουμανία για  την προσέλκυση επισκεπτών.
Η αποστολή του Δήμου Πάργας  αποτελούνταν από τον Δήμαρχο Αντώνη Νάστα, τον αντιδήμαρχο  Νικόλαο Κασκάνη, την ειδικό συνεργάτη Δήμητρα Παππά,  τον προϊστάμενο της Οικονομικής Υπηρεσίας Μιχάλη Κώτση, τον προϊστάμενο του Αυτοτελούς Γραφείου Προγραμματισμού Θωμά Μπόχτη και τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Κορώνης Θεόδωρο Γκρέκο.

Η  αποστολή μαζί με αντίστοιχη αντιπροσωπεία του Δήμου  Hunedoara επισκέφθηκαν μεταξύ άλλων, το  νεοσύστατο Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων , το οποίο και εγκαινιάστηκε την  ημέρα  επίσκεψης της αποστολής,  το  Νοσοκομείο του Δήμου που ανακαινίστηκε και επεκτάθηκε σε κτηριακές υποδομές,  το πρωτοποριακό   Βιομηχανικό Πάρκο που αποτελεί κέντρο επενδύσεων σε ολόκληρο το Δήμο, καθώς και αρκετά  αρχαιολογικά και πολιτιστικά αξιοθέατα που προσελκύουν πλήθος επισκεπτών από όλη την Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος  της Hunedoara  έχει πληθυσμό περίπου 65.000 κατοίκων και  βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Ρουμανίας. Η οικονομία της περιοχής στηρίζεται κυρίως  στην  αναπτυγμένη βιομηχανία  όπως   η χαλυβουργία, στον τουρισμό και τον αγροτοκτηνοτροφικό  τομέα. Ο Δήμος έχει αναπτύξει ένα σημαντικό δίκτυο  δομών κοινωνικής πρόνοιας ενώ έχει δραστηριοποιηθεί με πρωτοποριακό τρόπο στην προσέλκυση επενδύσεων.

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

Ν.Τσόλης-Σημαντική η συμβολή του αθλητισμού στην κοινωνικοποίηση των προσφύγων

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])— Στην  σημασία του  αθλητισμού  στην κοινωνικοποίηση  των  προσφύγων ,και  στις  δικές  του  ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments