Κυριακή , 24 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Αλ. Καχριμάνης: Την Κυριακή οι Θεσπρωτοί και όλοι οι Ηπειρώτες επιβραβεύουν το έργο της Περιφερειακής Αρχής
sdr

Αλ. Καχριμάνης: Την Κυριακή οι Θεσπρωτοί και όλοι οι Ηπειρώτες επιβραβεύουν το έργο της Περιφερειακής Αρχής

Το έργο της Περιφερειακής Αρχής αναγνωρίζεται και επιδοκιμάζεται σε όλη την Ήπειρο και την Κυριακή, οι Ηπειρώτες δίνουν καθαρή εντολή συνέχειας στον νυν και εκ νέου υποψήφιο Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη και στην παράταξή του «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου».
Το μήνυμα αυτό βγήκε και από την περιοδεία και ομιλία που πραγματοποίησε την Τετάρτη στην Ηγουμενίτσα ο Περιφερειάρχης, ο οποίος παρουσίασε ενδεικτικά στοιχεία των έργων και των δράσεων που έχουν υλοποιηθεί, ως και αυτών που έχουν ήδη προγραμματιστεί. «Το έργο μας- είπε ο κ. Καχριμάνης- αναγνωρίζεται εντός και εκτός Ελλάδος. Κάνει υπερήφανους τους Ηπειρώτες. Αποδεικνύει πως με συνεργασία μπορούμε να έχουμε μόνο επιτυχίες», τόνισε, προσθέτοντας πως ο, τι έχει επιτευχθεί σε καίρια ζητήματα έγινε χάρη στη συνεργασία που υπήρχε με τους Δήμους, το Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ, τα νοσοκομεία, τους επαγγελματίες, τους αγρότες. Μια νέα εποχή έχει ανατείλει ήδη για τη Θεσπρωτία», πρόσθεσε.
Ο νυν και εκ νέου υποψήφιος Περιφερειάρχης κάλεσε τους Ηπειρώτες να δώσουν το παρών τους στην εκλογική διαδικασία και να στηρίξουν με την ψήφο τους την «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη»: «Πειραματισμοί και ακροβασίες δεν χωρούν. Γιατί τότε ναι, το ρολόι θα γυρίσει πίσω. Η Ήπειρος θα βαδίσει σε αχαρτογράφητα νερά. Σας ζητάμε εντολή αυτοδιοίκησης. Καθαρή νίκη από αυτή την Κυριακή. Μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς εμπόδια μπροστά.. Μόνο έτσι θα πάει η Ήπειρος, η Θεσπρωτία ακόμη ψηλότερα», κατέληξε.

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ ΓΙΑ
ΕΡΓΑ/ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Είχαμε θέσει σε προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος. Το είπαμε, το κάναμε πράξη:
• Με τη συνδρομή μας, κατασκευάζονται οι αποχετεύσεις και οι βιολογικοί καθαρισμοί στο παράκτιο μέτωπο, στην Παραμυθιά, ενώ ολοκληρώθηκε στους Φιλιάτες.
• Λύθηκαν τα ζητήματα με τη διαχείριση των απορριμμάτων.
• Κατασκευάσαμε το Εργοστάσιο Επεξεργασίας και αναβαθμίσαμε το ΧΥΤΑ Καρβουναρίου σε ΧΥΤΥ.
Είχαμε δεσμευτεί για ουσιαστικές βελτιώσεις των οδικών υποδομών: Το κάνουμε πράξη:
– Έχουμε ήδη ανάδοχο για την είσοδο της Ηγουμενίτσας, έργο με προϋπολογισμό 12, 7 εκ. ευρώ.
– Έγιναν εκτεταμένες παρεμβάσεις βελτίωσης του επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου στην ακριτική περιοχή Φιλιατών.
– Μόνο για τη βελτίωση του δρόμου Σαγιάδα- Αετός- σύνορα έχουμε υλοποιήσει έργα άνω του 1,3 εκ. ευρώ.
– Κατασκευάζεται ήδη η οδική σύνδεση Εγνατίας με Σούλι, με προϋπολογισμό 3,5 εκ. ευρώ. Έργο αναπτυξιακό που θα δώσει νέα προοπτική για τον ιστορικό τόπο, στον τουρισμό, στην κτηνοτροφία μας.
– Αναβαθμίζουμε με τρεις κόμβους, διαπλατύνσεις, ηλεκτροφωτισμό την παραλιακή ζώνη Πλαταριά- Σύβοτα. Έργα που ξεπερνούν τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ, είναι ώριμα, έχουν δημοπρατηθεί και έχουν ανάδοχο.
– Προχωρούμε μελέτη για τη βελτίωση της Ε.Ο. Ηγουμενίτσας- Πλαταριάς. Αναμένεται η εκπόνηση και της μελέτης για τη σύνδεση με το Μαυρομάτι, που έχει αναλάβει η ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.
– Ολοκληρώσαμε το διαγωνισμό για τον κόμβο Παραμυθιά- Αεροδρόμιο, έργο ύψους 515.000 ευρώ.
-Προχωρούμε σε αναβάθμιση του οδοφωτισμού με νέους λαμπτήρες LED.
– Χρηματοδοτήσαμε το Δήμο Ηγουμενίτσας με 500.000 ευρώ για την επέκταση του δικτύου πεζών και ποδηλάτων στο βόρειο τμήμα της πόλης.
– Διαθέσαμε σημαντικά ποσά για αποκαταστάσεις ζημιών σε οδικές και αγροτικές υποδομές.
Είχαμε υποσχεθεί να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των δομών υγείας. Το κάναμε πράξη:
• Αποκαταστήσαμε και παραδώσαμε σε λειτουργία το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας. Το συνδέσαμε με την Εθνική Οδό, αλλά και με το δίκτυο αποχέτευσης.
• Αποκαταστήσαμε τη λειτουργικότητα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ και έτσι τους θερινούς μήνες καλύπτεται η παραλιακή ζώνη.
Είχαμε πει πως η προστασία των μνημείων, βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα. Το αποδείξαμε:
• Συνδράμαμε στη συντήρηση- ανάδειξη ιστορικών μνημείων όπως των Ι.Μ. Γηρομερίου, Καμίτσανης, Μίχλας, Πετουσίου. Της οικίας Mπούση και πηγαδιών στο Σούλι. Προχωράμε στην αποκατάσταση των Ι.Ν. Αγίας Κυριακής Αυλότοπου, Αγίας Μαρίνας και πολλών άλλων.
• Αποκαταστήσαμε τη σύνδεση με τον αρχαιολογικό χώρο Δημοκάστρου, με ένα ποσό της τάξης των 470.000 ευρώ.
• Κορωνίδα για την Περιφέρεια, είναι η Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα. Ξεχωριστό κεφάλαιο σε αυτή καταλαμβάνουν τα Γίτανα.
• Με την αύξηση της επισκεψιμότητας και τη συμμετοχή στο πρόγραμμα τοπικών επιχειρήσεων, θα δοθεί αναπτυξιακή ώθηση σε μια περιοχή που σήμερα χρειάζεται στήριξη.
Αν δεν υπάρχει πρωτογενής τομέας, δεν υπάρχει μέλλον για την Ήπειρο, ήταν και είναι το «πιστεύω» μας. Και αυτό το υποστηρίζουμε με το έργο, τις πρωτοβουλίες μας:
– Συνδράμαμε οικονομικά τους ΤΟΕΒ ώστε να μπορούν να λειτουργούν τα αντλιοστάσια και τα δίκτυά τους.
– Στη Θεσπρωτία υπάρχει οξύ πρόβλημα με τον ΤΟΕΒ Παραμυθιάς. Ορίσαμε προσωρινή διοίκηση και προσπαθούμε να ρυθμίσουμε τις μεγάλες οφειλές προς τη ΔΕΗ.

Προτείναμε ως ιδανική λύση χαμηλότοκο δάνειο από την Τράπεζα Παρακαταθηκών και Δανείων. Περιμένουμε την ανταπόκριση του Υπ. Οικονομικών.

– Προχωρήσαμε σε εκτεταμένες παρεμβάσεις για βελτιώσεις αγροτικών δρόμων και προσβάσεων προς αγροκτηνοτροφικές μονάδες. Τους θερινούς μήνες μεταφέραμε ακόμη και νερό στα βοσκοτόπια.
– Κανένας αγρότης μας, δεν αισθάνεται μόνος, αποκλεισμένος, αβοήθητος.
– Είμαστε δίπλα στους ιχθυοκαλλιεργητές, σε αυτό τον δυναμικό εξαγωγικό κλάδο της Ηπείρου.
– Είχαμε δώσει σκληρή μάχη για να μην εγκατασταθεί κοντά η μονάδα ασφαλτικών.

– Κάναμε όμως και κάτι πιο πρακτικό: Βελτιώσαμε και επεκτείναμε την οδική πρόσβαση προς όλες τις μονάδες με έργα άνω των 2,5 εκ. ευρώ.
Προχωράμε παράλληλα και τα μεγάλα έργα υποδομών στον αγροτικό τομέα:
– Βρήκαμε μισό και προβληματικό το αρδευτικό Μαργαριτίου. Εξασφαλίσαμε επιπλέον 2,4 εκ. ευρώ, το τελειώσαμε και σήμερα προχωράει ο αναδασμός.
– Την περασμένη εβδομάδα δημοπρατήσαμε με 150.000 ευρώ τη μελέτη για τον αναδασμό στην Ελαία Φιλιατών και βάζουμε μπροστά και για τους Σπαθαραίους.
– Μόνο έτσι μπορεί να γίνει πράξη η παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσπρωτίας. Να παραχθούν νέα προϊόντα με ταυτότητα Θεσπρωτική.
Αναλάβαμε και εκτελέσαμε πλήθος αντιπλημμυρικών έργων, πολύ πριν μας δοθεί από πέρυσι το καλοκαίρι η αρμοδιότητα με τον «Κλεισθένη». Ρίξαμε το κύριο βάρος στον Καλαμά, που επιβαρύνεται και από τα ξηρά πλατάνια που έχουν προσβληθεί από το μεταχρωματικό έλκος.
Στρατηγική μας επιλογή, είναι η προώθηση του τουρισμού: Το κάνουμε πράξη κάθε μέρα.
Αναζητούμε νέες στοχευμένες αγορές. Προβάλλουμε την Ήπειρο ως ενιαία, με φιλοσοφία μας τον τουρισμό των δώδεκα μηνών το χρόνο.
Τα παράλια, τα μνημεία, το φυσικό περιβάλλον της Θεσπρωτίας έχουν την τιμητική τους.

Βελτιώνουμε και δημιουργούμε νέες τουριστικές υποδομές, όπως το καταδυτικό πάρκο στα Σύβοτα, η ανάδειξη και άλλων ιστορικών και φυσιολατρικών χώρων.
Το αποτέλεσμα μας δικαιώνει. Η αύξηση των επισκεπτών είναι εντυπωσιακή.
Για τη νέα περιφερειακή περίοδο, έχουμε θέσει σε προτεραιότητα την προώθηση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας των ηπειρωτικών επιχειρήσεων.
Έχουμε κάνει τα πρώτα βήματα: Ανοίξαμε νέες αγορές. Προϊόντα της Θεσπρωτίας, με τη συνδρομή της Περιφέρειας, άρχισαν να γίνονται γνωστά και να κατακτούν καταναλωτές σε Ευρώπη, Αφρική, Ασία.
Η προσπάθεια αυτή θα ενταθεί. Στόχος μας είναι η παραγωγή νέων προϊόντων, η ενεργοποίηση περισσότερων επιχειρήσεων για εξαγωγές.
Δίπλα μας, στα βουνά της Θεσπρωτίας υπάρχει αναξιοποίητος πλούτος τον οποίο λεηλατούν οι γείτονές μας. Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Αυτά είναι στο σχεδιασμό μας να τα αξιοποιήσουμε παραγωγικά.
Ένα από τα τρία κέντρα καινοτομίας που ετοιμάζουμε έχει ακριβώς αυτό το σκοπό.
Έχουμε και μια ακόμη εκκρεμότητα να λύσουμε: Τον Εμπορευματικό Σταθμό.
Σταδιακά οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες εξαλείφονται.
Αυτό επιτυγχάνεται και με τη χρηματοδότηση των δήμων της Θεσπρωτίας, τους οποίους συνδράμαμε για έργα καθημερινότητας, αλλά και για μεγαλύτερα, όπως υδρεύσεις, ηλεκτροφωτισμούς, βελτίωση αθλητικών χώρων και δημοτικών δικτύων.
Στο διάστημα αυτό, εκτός των μεγάλων έργων, στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, υλοποιήσαμε ή χρηματοδοτήσαμε πάνω από 600 μικρά και μεσαίας τάξης έργα που ξεπερνούν τα 20 εκ. ευρώ.
Η διέλευση των αγωγών φυσικού αερίου θα προσδώσουν στη Θεσπρωτία μεγάλη δυναμική ανάπτυξης.
Στα επόμενα δύο χρόνια, η πόλη της Ηγουμενίτσας θα είναι η πρώτη που θα αρχίσει να αποκτά δίκτυο φυσικού αερίου. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τη ΔΕΠΑ για τις περαιτέρω ενέργειες που πρέπει να γίνουν.
Μια νέα εποχή έχει ανατείλει ήδη για τη Θεσπρωτία.
Υπάρχουν βέβαια και ανοικτά ζητήματα, που τα περισσότερα εξαρτώνται από τις κυβερνητικές πολιτικές.
Ένα από αυτά η ανεργία: Με τον πόνο των ανέργων δεν έχει κανένας το δικαίωμα να παίζει.
Η πολιτική χαράσσεται και υλοποιείται από την Κυβέρνηση και τον ΟΑΕΔ. Η μείωσή της, απαιτεί σταθερό οικονομικό- φορολογικό πλαίσιο, φιλικό κλίμα προς τις επενδύσεις.
Από την πλευρά μας, συμβάλλουμε σε μέγιστο απόλυτο βαθμό, σε ο, τι έχουμε την αρμοδιότητα και τον σχεδιασμό. Με έργα, με κοινωνικά προγράμματα.
Στο ΕΣΠΑ έχουμε σχεδιάσει και προκηρύσσουμε αμέσως μετά τις εκλογές επιδοτούμενο πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για νέους επιστήμονες.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments