Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Ανακοίνωση του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σχετική με την ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ του Ιδρύματος

Ανακοίνωση του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σχετική με την ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ του Ιδρύματος

main-entranceΑπό: Γιώργος Γκόντζος

Ανακοίνωση εκδόθηκε από το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σχετική με την ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ του Ιδρύματος

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Με έκπληξη αλλά και με αισθήματα θλίψης και βαθειάς απογοήτευσης, γίναμε μάρτυρες, όπως και όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα, της βίαιης παρεμπόδισης της θεσμοθετημένης Εξωτερικής Αξιολόγησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από μια μικρή ομάδα φοιτητών. Έτσι, η ομάδα των αξιολογητών, αποτελούμενη από διακεκριμένους καθηγητές μεγάλων Πανεπιστημίων του εξωτερικού, αναγκάστηκε να συνεδριάσει εκτός των πανεπιστημιακών χώρων.

Για ακόμα μια φορά, μια μικρή μειοψηφία φοιτητών παρακώλυσε μια ακαδημαϊκή δραστηριότητα και, μάλιστα, τόσο σημαντική για τη λειτουργία και την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου.

Η αξιολόγηση του Πανεπιστημίου μας, όπως και όλων των Πανεπιστημίων, συνιστά εξαιρετικά σημαντική διαδικασία που μόνο θετικά έχει να προσφέρει. Αναδεικνύει τα ισχυρά σημεία του Ιδρύματος, αλλά και καταδεικνύει τομείς βελτίωσης σε ακαδημαϊκό και διοικητικό επίπεδο.  Αποτελεί τον οδικό χάρτη για τα διοικητικά όργανα και την πολιτεία για την στρατηγική ανάπτυξης του Ιδρύματος. Ενθαρρύνει όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να εντείνουν την προσπάθειά τους ώστε να επιτύχουν  την επιδιωκόμενη αριστεία.

Όμως για μια ακόμη φορά η τυπική και η ουσιαστική διαδικασία αξιολόγησης δεν πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Πανεπιστημίου, ως όφειλε, αλλά κατέληξε να συνεδριάζει στο υπόγειο ξενοδοχείου της πόλης.

Το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συναντήθηκε με την ομάδα των αξιολογητών και αφού τους ενεχείρισε  τον τόμο πεπραγμένων του, αποχώρησε από τη διαδικασία αξιολόγησης, διατυπώνοντας ταυτόχρονα τις ακόλουθες ενστάσεις:

–    Το ακαδημαϊκό ήθος και η αξιοπρέπεια δεν συνάδουν με διαδικασίες αξιολόγησης που διεξάγονται κάτω από συνθήκες απειλών και προπηλακισμών.

–    Η αξιολόγηση αφορά το Πανεπιστήμιο και τις δομές του και, επομένως, δεν πρέπει  να πραγματοποιείται εκτός των χώρων του, στους οποίους δραστηριοποιείται το σύνολο του επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού.

–    Το Συμβούλιο λειτουργεί ως συλλογικό Όργανο. Οι συνθήκες στο υπόγειο του ξενοδοχείου δεν παρέχουν τη δυνατότητα συμμετοχής των εξωτερικών μελών του.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να ζητήσουμε συγγνώμη από τους διαπρεπείς επιστήμονες που μετέχουν στην επιτροπή αξιολόγησης, γιατί για μια ακόμα φορά, μια μικρή μειοψηφία φοιτητών παρακώλυσε και προξένησε δυσλειτουργίες στη ομαλή διεκπεραίωση του αξιολογικού έργου της.

Ο Πρόεδρος & Τα Μέλη

του Συμβουλίου

του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments