Δευτέρα , 25 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Αναφορά του Γ.Στέφου με θέμα «Επαναφορά του εξάωρου ωραρίου εργασίας στο προσωπικό των Παιδαγωγών Προσχολικής ηλικίας των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών»-Η ανακοίνωση του Συλλόγου Νηπιαγωγών και Βρεφονηπιοκόμων Ηπείρου.

Αναφορά του Γ.Στέφου με θέμα «Επαναφορά του εξάωρου ωραρίου εργασίας στο προσωπικό των Παιδαγωγών Προσχολικής ηλικίας των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών»-Η ανακοίνωση του Συλλόγου Νηπιαγωγών και Βρεφονηπιοκόμων Ηπείρου.

stefos-picture-11

Από:Γιώργος Γκόντζος

Ο Βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Στέφος κατέθεσε ως αναφορά προς τους  κ. κ. Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων την ανακοίνωση του Συλλόγου Νηπιαγωγών και Βρεφονηπιοκόμων Ηπείρου που αφορά  την ψήφιση του άρθρου 41 του Ν.3979/201, δηλαδή την αύξηση ωραρίου εργασίας στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε 40 ώρες εβδομαδιαίως, στην οποία προχώρησαν οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, καταπατώντας εργασιακά δικαιώματα χρόνων.

Η εφαρμογή του οκτάωρου ωραρίου εργασίας προστέθηκε σε ένα σύνολο προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Παιδικοί Σταθμοί, όπως ακατάλληλες κτιριακές υποδομές, έλλειψη πόρων, και υπεράριθμα παιδιά, συμβάλλοντας στην υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Θεωρείται αναγκαίο λοιπόν να δοθεί άμεσα μια λύση σε αυτό το ζήτημα που δεν αφορά μόνο τους/τις εργαζόμενους/ες, αλλά και την συνολικότερη υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Η  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ    

ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ

                                 

Τέσσερα χρόνια μετά την ψήφιση του άρθρου 41 του Ν.3979/2011 (αύξηση ωραρίου εργασίας στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε 40 ώρες εβδομαδιαίως)  συνεχίζουμε  να εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας καθώς η αύξηση αυτή του ωραρίου, ειδικότερα στο παιδαγωγικό προσωπικό των Παιδικών Σταθμών από τις 30 ώρες στις 40 εβδομαδιαίως , είναι αντιεκπαιδευτική, και αντίθετη με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου του Π.Δ/τος 588/1988 (ΦΕΚ 284, τ.Α΄) περί καθορισμού του ωραρίου λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών και του ωραρίου εργασίας των λειτουργών στις έξι (6) ημερησίως για πενθήμερη εργασία, των Παιδικών Σταθμών. Έχει δημιουργήσει πλήθος αρνητικών επιπτώσεων στην ποιότητα παροχών προς το παιδί και την οικογένεια.

Η εφαρμογή του οχταώρου εργασίας σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες που υφίστανται σήμερα στον χώρο των Παιδικών Σταθμών, όπως έλλειψη πόρων, ακατάλληλες κτηριακές υποδομές, υπεράριθμα παιδιά, έχουν οδηγήσει σε υποβάθμιση της ποιότητας παροχών προς το παιδί και την οικογένεια

Είναι για μας κατανοητό πως πολλοί αιρετοί αδυνατούν ή δεν επιθυμούν να αντιληφθούν λόγους παιδαγωγικού περιεχομένου και ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών που στηρίζονται σε εμπεριστατωμένες και έγκυρες διεθνείς μελέτες, που αφορούν στην Προσχολική Αγωγή, καθώς μοναδικός στόχος με την αύξηση του ωραρίου το 2011, ήταν η κατάργηση του Δημόσιου και Παιδαγωγικού χαρακτήρα των Δημοτικών Βρεφικών και Παιδικών Σταθμών και την μετατροπή τους σε «παρκινγκ» και μελλοντικά σε «αποθήκες» παιδιών. Παιδιά, που στη σημερινή εποχή απαιτούν από όλους τους ενήλικες, πόσο μάλλον από τους Παιδαγωγούς τους, δημιουργικές ώρες προσφοράς και όχι φύλαξη και απασχόληση ρουτίνας και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να πειραματίζεται.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι από την εφαρμογή του οκταώρου εργασίας, εξαιρέθηκαν όλοι οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το τεχνικό προσωπικό των Δήμων, οι παιδαγωγοί του Παιδικού Σταθμού της Βουλής και του Υπουργείου Παιδείας, δημιουργώντας έτσι παιδαγωγούς «δύο ταχυτήτων.

Είναι σαφές ότι λόγω της ιδιαιτερότητας του παιδαγωγικού λειτουργήματος είναι αναγκαία η επαναφορά του εξαώρου ωραρίου εργασίας, η οποία όχι μόνο δεν θα διαταράξει την εύρυθμη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών, αφού ούτως ή άλλως οι παιδαγωγοί εργάζονταν και εργάζονται σε βάρδιες που καλύπτουν όλο το ωράριο λειτουργίας των Δημοτικών. Παιδικών Σταθμών, αλλά αντίθετα θα διασφαλίσει τον παιδαγωγικό τους χαρακτήρα και θα συντελέσει στην αναβάθμιση της προσχολικής αγωγής γενικότερα

Σας καλούμε να αναλάβετε συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία , ώστε να αποκαταστήσει το ωράριο εργασίας . Είναι βέβαιο ότι θα ανακουφίσει τους παιδαγωγούς και θα αποτελέσει δικαίωση για τον κλάδο μας.

 

                          ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                        Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΠΑΝΟΥ Ε.                                                               ΘΑΝΟΥ Φ.

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments