Πέμπτη , 11 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Αντιπαράθεση των παρατάξεων “Ενωτική Παρέμβαση Εργαζομένων” και “Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών” για τις εκλογές Υπηρεσιακού Συμβουλίου

Αντιπαράθεση των παρατάξεων “Ενωτική Παρέμβαση Εργαζομένων” και “Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών” για τις εκλογές Υπηρεσιακού Συμβουλίου

ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑΑπό:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Με ανακοινώσεις τους δύο παρατάξεις στον χώρο της Υγείας στα Γιάννινα η “Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών” (Π.Α.ΜΕ) και η  “Ενωτική Παρέμβαση Εργαζομένων” (ΣΥΡΙΖΑ),διατυπώνουν τις θέσεις τους για την ακύρωση εκλογών Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Ακολουθούν οι δύο ανακοινώσεις:

 Η ανακοίνωση της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ   ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ   ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
               Η ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΠΓΝΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕ
                                                              ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
     Την Τετάρτη 22/11 στο ΓΝΙ Χ/κώστα και  την Παρασκευή  24/11 στο Γ.Ν. ΦΙΛΙΑΤΩΝ πραγματοποιήθηκαν  οι εκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων εργαζομένων στο κοινό Υπηρεσιακό Συμβούλιο των Νοσοκομείων   Ιωαννίνων και των Φιλιατών και ακολουθούσε η εκλογική διαδικασία στο ΠΓΝΙ στις 29/11
         Στις 22/11 κατά την διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, μία ώρα περίπου πριν κλείσουν οι κάλπες στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα κι ενώ το σύνολο σχεδόν των συναδέλφων  που προσήλθαν είχαν ψηφίσει  (κι ενώ πριν ακόμα την έναρξη της ψηφοφορίας υπήρχαν εκπρόσωποι όλων των ψηφοδελτίων  στο χώρο που διεξαγόταν η ψηφοφορία για να ελέγξουν και να διαπιστώσουν τυχόν λάθη και παραλείψεις), οι εκπρόσωποι του ψηφοδελτίου που στηρίζει η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ , διαπίστωσαν  ότι έλειπε από το ψηφοδέλτιο τους η επικεφαλής του ψηφοδελτίου! Και προχώρησαν σε ένσταση κατά της διαδικασίας των εκλογών στην εφορευτική επιτροπή!!
        Η κεντρική εφορευτική επιτροπή συνεδρίασε μία ημέρα μετά την κατάθεση της ένστασης και απεφάνθη στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, ότι δεν έχει παραβιαστεί η εκλογική διαδικασία.
       Την ίδια ημέρα κατόπιν εντολής του Διοικητή κλήθηκαν οι επικεφαλείς των ψηφοδελτίων και τους ζητήθηκε συναίνεση για αποδοχή παράνομης ακύρωσης των εκλογών από τον διοικητή Όταν αυτό δεν έγινε αποδεκτό, την επόμενη ημέρα Παρασκευή στις 14.30  και ενώ ολοκληρωνόταν η εκλογική διαδικασία στο Γ.Ν. Φιλιατών ο  διοικητής του ΠΠΝΙ χωρίς καμιά αρμοδιότητα,  δρώντας ως… εκλογοδίκης αποφάσισε όχι απλά την ακύρωση των εκλογών αλλά  την… μερική ακύρωση αυτών , μόνο για τους μόνιμους εργαζόμενους!!!! προχωρώντας σε μια ωμή παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία και μάλιστα με τον τρόπο και στην έκταση που επιλεκτικά αποφάσισε. Υλοποίησε κατά την εκτίμησή μας, μια ειλημμένη απόφαση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ όπως ακριβώς την προπαγάνδιζαν στο Χ/κώστα οι εκπρόσωποι του ψηφοδελτίου πριν καν καταθέσουν την ένσταση.
Οφείλουμε να επισημάνουμε  τα παρακάτω:
•    Όντως είναι άδικο ότι δεν περιλήφθηκε η υποψήφια στο ψηφοδέλτιο. Όμως  αυτό δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για μια απόφαση έξω από κάθε αρμοδιότητα και λογική όταν μάλιστα εξαντλήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες  διαδικασίες. .Δεν υπάρχει προηγούμενο ακύρωσης εκλογών  με το συγκεκριμένο τρόπο.
•    Το λάθος έγινε από το γραφείο διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού όμως υπήρχε ευθύνη ελέγχου και από τους εκπροσώπους και υποψηφίους του ψηφοδελτίου. Εκπρόσωπος του ψηφοδελτίου της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ είχε πάρει  5  ημέρες πριν το ψηφοδέλτιο στα χέρια του από το γραφείο προσωπικού  όπως και οι άλλες παρατάξεις. Είχαν  επίσης ευθύνη να ελέγξουν τα ψηφοδέλτια πριν το άνοιγμα της κάλπης
•    Με δεδομένο ότι δικαίωμα ακύρωσης εκλογών, από τη στιγμή που η διαδικασία έχει ξεκινήσει, έχει μόνο το Εκλογοδικείο, ο Διοικητής διακινδυνεύει μέσω της πιθανής δικαστικής προσβολής των επόμενων εκλογών στις 15 Δεκέμβρη, να κριθεί παράνομη η σύνθεση του νέου υπηρεσιακού, και κατά συνέπεια όσες αποφάσεις έχουν ληφθεί
•    Με την απόφαση αυτή η Διοίκηση του ΠΓΝΙ αγνόησε 500 ψηφίσαντες και 45 υποψηφίους και  δεν έλαβε καν υπόψη τις εφορευτικές επιτροπές.
•    Το 2015 στις προηγούμενες εκλογές για το κοινό υπηρεσιακό δεν καταμετρήθηκαν 40 έγκυρα εμπρόθεσμα ψηφοδέλτια που στάλθηκαν με επιστολική ψήφο από το Γ.Ν.Φιλιατών- που ήταν πανεύκολο και απλό – καθώς δεν τα πρόσεξε!!! ο πρόεδρος της εφορευτική επιτροπή στο ταχυδρομείο , με πραγματική βέβαια  αιτία ότι αυτό  θα άλλαζε το αποτέλεσμα!!!
                        Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ  πρωτοστάτησε σε αυτό, λέγοντας ότι πρέπει να τηρηθεί το γράμμα του νόμου, και έτσι βγήκε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στο υπηρεσιακό και ο Πρόεδρος της τότε εφορευτικής πήρε «δυσμενή μετάθεση» για το Κέντρο Υγείας Δελβινακίου!!!
         Στην συνεδρίαση του ΔΣ του σωματείου του ΠΓΝΙ, την  Τρίτη  28-11 το πρωί και ενώ τα μέλη του είχαν ενημέρωση από την Παρασκευή για την απόφαση ακύρωσης , δεν υπήρξε  απαρτία!!! και δεν υπήρξε απόφαση !!!
         Αυτή η απόφαση δεν είναι ατομικό καπρίτσιο της Διοίκησης του ΠΓΝΙ. Είναι υλοποίηση της  γραμμής της κυβέρνησης που παρουσίασε κατά την επίσκεψη του στο ΠΓΝΙ ο υπουργός Πολάκης, ότι δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να εμποδίσει το έργο της κυβέρνησης. Ότι από την στιγμή που μέχρι το επίπεδο των διοικητών όλη η ιεραρχία στο Υπουργείο Υγείας είναι ελεγμένα έντιμοι, κάθε πράξη τους είναι αυτόματα φιλολαϊκή και όποιος αντιδρά  είναι ύποπτο κατάλοιπο του φαύλου παρελθόντος .
          Είναι πλέον πολλά τα παραδείγματα ωμών παρεμβάσεων των διοικητών ενάντια στην συνδικαλιστική δράση, με πρόσφατη την  αναγγελία μήνυσης του διοικητή του ΠΓΝΙ σε όποιον συνδικαλιστή «δυσφημίζει»  το Ε.Σ.Υ.  είτε έχει είτε δεν έχει τεκμήρια και αποδείξεις. Αναγγελία μήνυσης που έμεινε αναπάντητη από το σύλλογο του ΠΓΝΙ!!! Είναι συνέχεια της μεταφοράς αρμοδιοτήτων της οικονομικής υπηρεσίας στους προϊσταμένους νοσηλευτές, συνέχεια της προσπάθειας επιβολής της μέτρησης της βαρύτητας των κλινικών με παραβίαση της πραγματικότητας του νοσοκομείου, συνέχεια της απόλυσης εργολαβικών εργαζομένων και της πρόσληψης ελαστικά εργαζομένων συμβασιούχων για ένα χρόνο .
Εμείς συμμετέχουμε στις εκλογές αυτές, χωρίς αυταπάτες, εξηγώντας στους εργαζόμενους ότι τα ΥΣ δεν υπηρετούν τον εργαζόμενο στα Νοσοκομεία και τις ανάγκες του. Πως είναι χώρος ενσωμάτωσης , ρουσφετιού,  εκκολαπτήρια του στρώματος της εργατικής αριστοκρατίας στον κλάδο και στο κίνημα. Πως με τις νέες αντιδραστικές αλλαγές  στη Δημόσια διοίκηση τα Υ.Σ. λειτουργούν  ως θεσμοί υλοποίησης των κατευθύνσεων της ΕΕ, του Νοσοκομείου επιχείρηση.  Πως οι υγειονομικοί μπορούμε να υπερασπίσουμε και να διευρύνουμε τα δικαιώματα μας μέσα από μαζικό ,ταξικά προσανατολισμένο κίνημα μέσα από την αλλαγή των συσχετισμών στο σωματείο και την ΠΟΕΔΗΝ, αξιοποιώντας την ύπαρξη αγωνιστών εκπροσώπων και στο Υ.Σ.
           Η απόφαση ακύρωσης των εκλογών επιβεβαιώνει τις παραπάνω εκτιμήσεις μας. Στο παραμύθι της δίκαιης ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ η αστική τους δημοκρατία  και οι θεσμοί τους γίνονται λάστιχο κατά το πώς τους βολεύει!
         Η «δίκαιη» ανάπτυξη της κυβέρνησης  προϋποθέτει εργοδοτική τρομοκρατία  και κρατική  καταστολή. Γι αυτό συλλαμβάνουν εργαζόμενους από τα σπίτια τους  επειδή διεκδικούν να πληρωθούνε για πάνω από ένα χρόνο τα χρωστούμενα και να επαναπροσληφθούν, όπως έγινε με τους εργαζόμενους στον πρώην Καρυπίδη.  Είναι ένα προμήνυμα των μέτρων για το χτύπημα της απεργίας και της συνδικαλιστικής δράσης μπροστά στην 3η αξιολόγηση.
         Η «δίκαιη» ανάπτυξη τους προϋποθέτει εργαζόμενους επικουρικούς απλήρωτους, εργαζόμενους λάστιχο χωρίς δικαιώματα, με μπλοκάκι, εργαζόμενους νοικιασμένους, από τον ΟΑΕΔ. Προϋποθέτει νέους μειωμένους  προϋπολογισμούς,… συμπεριλαμβάνοντας σ΄ αυτούς και τα παγκάρι της εκκλησίας των Νοσοκομείων.
         Συνάδελφοι η 3η αξιολόγηση θα φέρει νέα μεγαλύτερη επίθεση στα δικαιώματα μας, όταν μάλιστα τα ήδη ψηφισμένα μέτρα θα φέρουν νέες μειώσεις στους μισθούς μας. Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Να οργανώσουμε την πανελλαδική ΑΠΕΡΓΙΑ στις 14 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
       Να απομονώσουμε στα σωματεία μας όσους βάζουν εμπόδια στην λειτουργία τους. Τον παλιό ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚΕ (κι ας είναι με το μανδύα του ανεξαρτήτου) και νέο κυβερνητικό κι εργοδοτικό συνδικαλισμό.
         Στις εκλογικές διαδικασίες των σωματείων για ΔΣ και αντιπροσώπους στην ΠΟΕΔΗΝ να δυναμώσουμε  τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΠΑΜΕ.”

  Η Ανακοίνωση της Ενωτικής Παρέμβασης Εργαζομένων – Απάντηση στο ΠΑΜΕ, για την επαναπροκήρυξη  των εκλογών του Κοινού Υπηρεσιακού  Συμβουλίου 6ης ΥΠΕ

Όπως είναι γνωστό με απόφαση της διοίκησης του ΠΓΝΙ  ορίστηκαν οι εκλογές για το κοινό Υπηρεσιακό Συμβούλιο της 6ης ΥΠΕ, αρχής γενομένης στις 22-11-17 στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα. Κατά την διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας διαπιστώθηκε ότι από το ψηφοδέλτιο της παράταξης μας (Ενωτική Παρέμβαση Εργαζομένων) έλειπε το όνομα της εκπροσώπου της παράταξης, αν και είχε νομίμως κατατεθεί και αναρτηθεί στους σχετικούς πίνακες και έγινε ένσταση στην εφορευτική επιτροπή. Επομένως είχαμε μπροστά μας μια εκλογική διαδικασία παράτυπη, σε γνώση της εφορευτικής επιτροπής και του γραφείου προσωπικού του ΠΓΝΙ, που ακόμη και αν συνεχιζόταν θα προσβάλλονταν στα δικαστήρια. Με ανακοίνωσή μας, την επόμενη ημέρα, καλέσαμε τις άλλες παρατάξεις να τοποθετηθούν στο πρόβλημα που προέκυψε και δηλώσαμε ότι απέχουμε από τη συνέχεια των εκλογών, αλλά ουδείς ανταποκρίθηκε. Μετά από δύο ημέρες συνεχίστηκαν οι εκλογές στο ΓΝ-ΚΥ Φιλιατών,  με την εφορευτική επιτροπή να απαντάει, κατά τη διάρκεια των εκεί εκλογών, στην ένστασή μας και να δηλώνει αναρμόδια. Η συνέχεια είναι γνωστή καθώς η διοίκηση του ΠΓΝΙ, με έγγραφό της ακύρωσε τις εκλογές και “λύθηκε η σιωπή” με την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ…

Και κάπου εκεί αρχίζουν οι αποκαλύψεις….

Από την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για την ακύρωση της εκλογικής διαδικασίας, αποδεικνύεται περίτρανα ότι δυστυχώς οι επαγγελματίες συνδικαλιστές του χώρου αυτού δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και ότι κατοικούν πράγματι σε ένα άλλο σύμπαν που τους νοηματοδοτεί και τους επιτρέπει έτσι να υπάρχουν. Αναπαρήγαγαν κλισέ και αντιλήψεις ενός ξεπερασμένου μοντέλου ανάλυσης και έκφρασης, στο οποίο δεν υπάρχει χώρος για την  διαλεκτική και την επιστημονική ανάλυση, στοχεύοντας αποκλειστικά στο κοινό τους. Ο ορθός λόγος εξέλειψε. Δυστυχώς στα αντανακλαστικά τους δεν υπήρξε χώρος πέρα από το «αυτό ξέρω..αυτό κάνω» με αποτέλεσμα να συντάσσονται με ότι πιο συντηρητικό και ακραίο. Κρίμα, γιατί αυτό δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά και τις αξίες της  δεδομένου πως:

  • Η αριστερά ποτέ δεν έλεγε μισές αλήθειες
  • O λόγος της ήταν ντόμπρος
  • Κοίταζε το δάσος και όχι το δέντρο
  • Είχε πάντα αξίες και στόχους
  • Είχε θέση στα πράγματα και όχι μια στείρα αντίθεση

Αφιερώνει μια μόλις αράδα στο αυτονόητο, ότι δηλαδή η όλη εκλογική διαδικασία δεν ήταν νομιμοποιημένη δεδομένου ότι από το ψηφοδέλτιο μας έλειπε το όνομα της εκπροσώπου της παράταξης, χρησιμοποιώντας μάλιστα το επίθετο … «άδικο»  και στήνει ένα ολόκληρο μύθευμα, όπου εκεί υπάρχει πλέον χώρος συνδιαλλαγής της παράταξης μας με την διοίκηση “μιας και  όλα ήταν… στημένα!”, μεταθέτει τις ευθύνες για την εκλογική διαδικασία στους ίδιους τους υποψηφίους των παρατάξεων (ας πρόσεχαν), συνδέει τον Πολάκη με τους εργαζόμενους του Καρυπίδη (Market in), τον προ διετίας πρόεδρο εφορευτικής επιτροπής με την …βαρύτητα των κλινικών και τις καθαρίστριες με την 3η  αξιολόγηση. Παρέλειψαν τις ευθύνες μας για την κλιματική αλλαγή, αλλά νομίζω ότι θα το δούμε σύντομα και αυτό. Βεβαίως,  η ελπίδα απέναντι σε όλον αυτόν τον Αρμαγεδώνα βρίσκεται στην ψήφιση των αγωνιστών υποψηφίων του ΠΑΜΕ στις επερχόμενες εκλογές της ΠΟΕΔΗΝ…, που ευκαιρίας δοθείσης κηρύσσουν και την έναρξη του προεκλογικού τους αγώνα!

Εντάξει.! Καταλάβαμε…..

 

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments