Κυριακή , 24 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Απάντηση του υπουργού Π.Σκουρλέτη σε ερώτηση του Γ.Στέφου με θέματην Ολοκλήρωση του Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών και τη συνέχιση λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

Απάντηση του υπουργού Π.Σκουρλέτη σε ερώτηση του Γ.Στέφου με θέματην Ολοκλήρωση του Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών και τη συνέχιση λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

images Από:Γιώργος Γκόντζος

Στις 22 Οκτωβρίου κατέθεσε ερώτηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ του Ν. Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτη, με θέμα την Ολοκλήρωση του Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών και τη συνέχιση λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), την οποία συνυπέγραψαν 63 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ερώτηση που κατατέθηκε ρωτάται ο Υπουργός αν προτίθεται να υιοθετήσει και να εφαρμόσει τις προτάσεις του Ομόφωνου Πορίσματος του Εθνικού Διαλόγου άμεσα ώστε να μην χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος για το Εθνικό Σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών. Προτείνεται επίσης στον Υπουργό Π. Σκουρλέτη να προβεί σε άμεση κατάργηση του άρθρου 8 Ν. 4109/2013 για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις Φ.Δ.Π.Π. καθώς και στην διατήρηση και την ενίσχυση των Φ.Δ.Π.Π. ως Νομικά Πρόσωπα υπαγόμενα σαφώς στην ευθύνη και εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τέλος, προτείνεται να διατηρηθεί το υφιστάμενο προσωπικό των Φ.Δ.Π.Π. ως τακτικό καλύπτοντας παράλληλα τις λειτουργικές δαπάνες των Φ.Δ.Π.Π. από τον τακτικό Προϋπολογισμό, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία τους και μετά τις 31-12-2015.

Ο αναπληρωτής Yπουργός Τσιρώνης Ιωάννης στην απάντησή του τόνισε μεταξύ άλλων πως είναι πράγματι γεγονός πως η χώρα μας έχει την πρωτοτυπία να έχει 28 Φορείς Διαχείρισης οι οποίοι δεν καλύπτουν ούτε το 30% των προστατευόμενων περιοχών και οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους φορείς πληρώνονταν διαλειμματικά από προγράμματα ΕΣΠΑ.

Το νέο νομοσχέδιο που θα βγει για τους Φορείς θα έχει τους εξής πυλώνες:

  • Το υπουργείο θα έχει την διαχείριση όλης της Ελλάδας και όχι μόνο επιλεγμένων περιοχών.
  • Η χωροθέτηση θα γίνεται με επιστημονικά και όχι με οικονομικά κριτήρια.
  • Οι Φορείς Διαχείρισης θα αποκτήσουν ισχύ αναφορικά με τον έλεγχο και την πιστοποίηση παραβάσεων που σήμερα δεν έχουν καμία δικαιοδοσία.
  • Το προστατευμένο αντικείμενο δεν θα κρίνεται από ένα διοικητικό συμβούλιο τοπικών φορέων.

Επίσης ο αναπληρωτής Υπουργός Τσιρώνης Ιωάννης ανέφερε πως έχουν ήδη εγκριθεί από το Πράσινο Ταμείο 5 εκατομμύρια, για την κάλυψη των αναγκών των Φορέων, τα οποία είναι μια προσωρινή λύση καθώς εκτιμά πως το θέμα θα έχει λήξει στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους με το νέο νομοσχέδιο.

Ακόμη είναι σκέψη του Υπουργείου να υπάρχει εμπορική δραστηριότητα στους Φορείς Διαχείρισης, κάτι που γίνεται και στους αρχαιολογικούς χώρους, και τα έσοδα να πηγαίνουν κατευθείαν στον Φορέα.

 

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

Την παρέμβαση Μέτσολα για την άδικη κράτηση Μπελέρη, ζήτησε ο Μ. Κεφαλογιάννης

Για τη συνάντηση που είχε στις φυλακές των Τιράνων με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Χειμάρρας, Φρέντη ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments