Σάββατο , 13 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Αρχίζει το Σάββατο 19 Αυγούστου το 8ο Συμπόσιο Γλυπτικής στο Ελληνικό

Αρχίζει το Σάββατο 19 Αυγούστου το 8ο Συμπόσιο Γλυπτικής στο Ελληνικό

b_450_300_16777215_00_images_mouseia_mouseio_papagianni_exoΑπό:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—Το 8ο Συμπόσιο Γλυπτικής στο «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεόδωρος Παπαγιάννης» διοργανώνει στο Ελληνικό ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων μαζί με το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεόδωρος Παπαγιάννης» και τον Όμιλο Φίλων του Μουσείου, από το Σάββατο 19 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου.

Στο Συμπόσιο την φετινή χρονιά θα συμμετέχουν, εκτός από τον ιδρυτή του Μουσείου και ομότιμο καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Θεόδωρο Παπαγιάννη, οι καλλιτέχνες Βασίλης Παπασάικας, Άρης Κατσιλάκης, Έργις Χρυσικός, Σπύρος Λισγάρας και Fattos Shulli. Οι καλλιτέχνες ήδη βρίσκονται στον χώρο του Ελληνικού και προετοιμάζουν τα έργα τους, τα οποία θα προστεθούν σε εκείνα που έχουν τοποθετηθεί και κοσμούν τόσο στην αυλή του Μουσείου, όσο και στον δρόμο που οδηγεί στη Μονή Τσούκας.
«Η διοργάνωση αυτών των Συμποσίων είναι όχι μόνο ένα τεράστιο καλλιτεχνικό γεγονός για τον δήμο μας και για ολόκληρη την περιοχή των Ιωαννίνων αλλά έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αυτού του μοναδικού υπαίθριου μουσείου γλυπτικής, που ξεκινά από τα όρια της επαρχιακής οδού και φτάνει μέχρι το Μοναστήρι της Τσούκας. Θέλω να ευχαριστήσω τον καθηγητή Θ. Παπαγιάννη και όλους τους καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν και θα παραδώσουν τα έργα τους ώστε όλοι να τα χαιρόμαστε, πρωτίστως οι κάτοικοι του Ελληνικού και ευρύτερα των Ιωαννίνων αλλά και οι επισκέπτες», σημείωσε ο δήμαρχος Γιάννης Σεντελές, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Θεόδωρο Παπαγιάννη, ενόψει της έναρξης του Συμποσίου. Τόνισε ότι η διαδικασία του Συμποσίου είναι συμμετοχική και οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν τους καλλιτέχνες επί τω έργω και να συνομιλήσουν μαζί τους, προκειμένου να αποκομίσουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία.
«Γίνεται μια εξαιρετική προσπάθεια, πιθανόν να μην εκτιμάται στο βαθμό που πρέπει, αλλά αφήνει έργο και αφήνει έργο αιώνιο. Το Μουσείο αυτό γίνεται σιγά-σιγά μια εστία πολιτισμού και αυτό το αναγνωρίζουν οι πάντες. Εγώ θα συνεχίσω να συμβάλλω όσο μπορώ και αυτό που προσπαθούμε είναι το Μουσείο να επεκτείνει τη δράση του προς όλες τις κατευθύνσεις», σημείωσε ο κ. Παπαγιάννης.

Παράλληλες εκδηλώσεις
Στο πλαίσιο του 8ου Συμπόσιο Γλυπτικής στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» στο Ελληνικό έχουν προγραμματιστεί παράλληλες εκδηλώσεις.
Το Σάββατο 19 Αυγούστου, στις 8.30 το βράδυ, θα γίνει η προβολή του ωριαίου ντοκιμαντέρ του ηπειρώτη σκηνοθέτη Νίκου Παπακώστα με τίτλο «Τα μάρμαρά μας» και την επόμενη μέρα, Κυριακή 20 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ, έχει προγραμματιστεί συναυλία με έργα του συνθέτη Μάνου Χατζηδάκι, με τους Κώστα Λεοντάρη (βιολί), Αναστασία Σταύρου (πιάνο) και Όλγα Μπαλωμένου (φωνή).
Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται την Τετάρτη 23 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ, με δημοτική βραδιά με τον Γιώργο Πατσούρα και την κομπανία του. Το Σάββατο 26 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ, θα παρουσιαστεί θεατρική παράσταση από την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα «Εξαύδα», με το θεατρικό έργο «Ωχ τα νεφρά μου», του Μπάμπη Τσικληρόπουλου.
Την Κυριακή 27 Αυγούστου, την ίδια ώρα, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη του αρχιτέκτονα και ιστορικού της τέχνης Κωστή Καζαμιάκη, με θέμα «Τέχνη και Δημοκρατία», ενώ την Τετάρτη, 30 Αυγούστου, στις 8:00 το βράδυ, θεατρική παράσταση της θεατρολόγου Σοφίας Μπλέτσου, με ερασιτέχνες ηθοποιούς από το Ελληνικό.
Το Σάββατο, 2 Σεπτεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ, θα φιλοξενηθεί η θεατρική παράσταση «Οι Έλληνες» του Κ. Μακρυγιάννη, από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ, με δημοτική ζυγιά των Δ. Ξαξίρη και Γ. Μακρίδη και της παρέας τους.
Όλες οι εκδηλώσεις θα γίνουν με τη συνεργασία και υποστήριξη του Ομίλου Φίλων του Μουσείου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελληνικού, της ποδοσφαιρικής ομάδας «Αναγέννηση» Ελληνικού και της Αδελφότητας Συγχωριανών Αθήνας «Η Τσούκα».
Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments