Κυριακή , 24 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ενδιαφέρουσες Ιστορίες / Αρχαία Δωδώνη, σε εξέλιξη τα έργα. “Ναυαρχίδα” στις Πολιτιστικές Διαδρομές-Επίσκεψη του προέδρου του σωματείου “Διάζωμα” ,Σταύρου Μπένου

Αρχαία Δωδώνη, σε εξέλιξη τα έργα. “Ναυαρχίδα” στις Πολιτιστικές Διαδρομές-Επίσκεψη του προέδρου του σωματείου “Διάζωμα” ,Σταύρου Μπένου

dodoni d2Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης επισκέφθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του σωματείου “Διάζωμα” Σταύρος Μπένος και συνεργάτες του, όπου ενημερώθηκε για την πορεία των έργων από τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κωνσταντίνο Σουέρεφ, αρχαιολόγους και συντηρητές που εργάζονται ήδη στο μνημείο.

Συνάμα είχε συνεργασία με τον Δήμαρχο Δωδώνης Χρήστο Ντακαλέτση ο οποίος τον ενημέρωσε για το σύνολο των έργων και των δράσεων που υλοποιεί και προγραμματίζει ο Δήμος στην ευρύτερη περιοχή.

Στόχος είναι την ερχόμενη άνοιξη να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τα έργα αναστήλωσης στον αρχαιολογικό χώρο, ενώ στην παρούσα φάση ολοκληρώθηκαν παρεμβάσεις όπως ο βιολογικός καθαρισμός και η συμπλήρωση της αντιπυρικής προστασίας ενώ γίνονται εργασίες συντήρησης στη Δυτική Στοά και στις βαθμίδες των κερκίδων του θεάτρου.

Η αρχαία Δωδώνη αποτελεί την “ναυαρχίδα” στο πρόγραμμα των Πολιτιστικών Διαδρομών που περιλαμβάνει πέντε αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου και όπως σημείωσε ο κ.Σ. Μπένος αποτελεί μία παγκόσμια καινοτομία.

“Το πρόγραμμα στηρίζεται σε μια νέα φιλοσοφία. Στη σύνδεση των μνημείων με την σύγχρονη εποχή και την καθημερινότητα των ανθρώπων. Θα μας δώσει την δυνατότητα έτσι να σμίξουν δύο μεγάλοι πολιτισμοί, ο πολιτισμός του αρχαίου κόσμου και τα μνημεία της φύσης με τον σύγχρονο πολιτισμό και την αγροδιατροφή. Αυτό είναι παγκοσμίως κάτι καινοτομικό”, υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο κ. Μπένος.

Τα έργα που εκτελούνται σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο και όσα προγραμματίζονται για το προσεχές διάστημα, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ παρουσίασαν ο Προιστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κωνσταντίνος Σουέρεφ και η αρχαιολόγος Παρασκευή Γιούνη.

“Η εμπειρία και η τεχνογνωσία που διαθέτουν από την πρώτη φάση αποτελούν τα σημαντικότερα εφόδια ώστε να αναπτυχθεί γρήγορα το έργο” τόνισε ο κ. Σουέρεφ, υπογραμμίζοντας ότι η ιδέα της δικτύωσης των αρχαιολογικών χώρων μπορεί να δώσει μία ολιστική εικόνα της Ηπείρου και να αποτελέσει εφαλτήριο για πολλές άλλες δράσεις.

Ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης ευχαρίστησε τον Σταύρο Μπένο για την συνεργασία σημειώνοντας ότι το Διάζωμα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των πέντε αρχαιολογικών χώρων της Ηπείρου.

“Το έργο που γίνεται αποδεικνύει ότι η Δωδώνη ποτέ δεν εγκαταλείφθηκε και μεις, ως Δήμος, νιώθουμε την ευθύνη να συνδράμουμε με δράσεις στην ανάδειξη του χώρου και της ευρύτερης περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό εκπονήσαμε μελέτη για την ανάπλαση στις εισόδους των τοπικών κοινοτήτων Μαντείου και Δωδώνης, δίπλα  στον αρχαιολογικό χώρο, εντάξαμε στο διασυνοριακό πρόγραμμα         Interreg την δημιουργία Μουσείου Εικονικής Πραγματικότητας και θεσμοθετήσαμε το Φεστιβάλ Δωδώνης, το οποίο θα είναι αναβαθμισμένο το ερχόμενο καλοκαίρι. Εκτιμούμε δε ότι η δημιουργία και η λειτουργία αρχαιολογικού μουσείου στη Δωδώνη, πάγιο αίτημα του Δήμου μας, θα συνδράμει στην περαιτέρω ανάδειξη του χώρου. Το διεκδικούμε και πιστεύω ότι θα το πετύχουμε”, τόνισε ο Δήμαρχος στις δηλώσεις του.

 

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments