Τρίτη , 16 Απριλίου 2024
Αρχική / Ενδιαφέρουσες Ιστορίες / Αφιέρωμα στην Κύπρο στην εκπομπή “Εκτός των τειχών”

Αφιέρωμα στην Κύπρο στην εκπομπή “Εκτός των τειχών”

palikaridis__articleΑπό:Γιώργος Γκόντζος–Την Τρίτη 22 Νοεμβρίου ,12.00-13.00 ,με αφορμή τις εξελίξεις στο Κυπριακό στην εβδομαδιαία εκπομπή “Εκτός των τειχών”(Γιώργος Γκόντζος) στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων ,ένα αφιέρωμα στην Κύπρο.Περιλαμβάνει:

Α) Λαϊκά τραγούδια με ευθεία αναφορά ή αλληγορική στην Κύπρο από την δεκαετία 1955-1965

  1. Η Κύπρος είναι Ελληνική -Σ.Καζαντίδης
  2. Κύπρος βασανισμένη-Ρ.Ντάλια
  3. Ως πότε θα ΄μαι σκλάβα-Γ.Λύδια (“Η ώρα κοντοζύγωσε θ΄ανοίξουν τα φτερά μου, να βρώ την λευτεριά μου”)
  4. Η Κύπρος λευτερώθηκε -Μ.Αγγελόπουλος
  5. Μάνα και κόρη-(Διάλογος)-Κ.Γκρέϋ,Π.Πάνου(“Μ΄αγαπάς και σ΄αγαπάω και στον ΟΗΕ το ξέρουν κι όμως ζούμε χωρισμένες ,κι οι καρδιές μας υποφέρουν”)
  6. Η Κύπρος-Λ. Μπουρνέλης
  7. Τρεις πατριώτες Κύπριοι–Σ.Μπενέτας(Για τους Ι.Πατάτσο ,Α.Ζάκο ,Χ.Μιχαήλ που απαγχονίστηκαν μαζί με τους Μ.Καραολή,Α.Δημητρίου-Ο Αλμπέρ Καμύ έχει γράψει προς τιμή τους το διήγημα “Το Ελληνόπουλο”)
  8. Κύπρος  μου όμορφο νησί-Κ.Αντωνίου

Β)Ο Γιαννιώτης ηθοποιός και σκηνοθέτης  Γιώργος Νάκος διαβάζει στο στούντιο,το ποίημα  «Αποχαιρετισμός» του Γιάννη Ρίτσου για τον  Γρηγόρη Αυξεντίου(Θα ακουστεί επίσης ο ποιητής σε ένα απόσπασμα από την απαγγελία που έκανε ο ίδιος του ποιήματός του) και το ποίημα “Θα πάρω μιάν ανηφοριά”  του Ευαγόρα Παλληκαρίδη-(Στις 5 Δεκεμβρίου 1955 μια μέρα πριν αρχίσει η δίκη του με την κατηγορία για συμμετοχή σε “οχλαχωγίες” , δηλώνει στον πατέρα του, ότι προκειμένου να βρεθεί στην φυλακή,θα ανέβει στο βουνό να συνεχίσει τον αγώνα…
Στην συνέχεια πηγαίνει στο σχολείο του κι αφήνει πάνω στην έδρα, το περίφημο τραγούδι του αποχαιρετισμού, προς τους
συμμαθητές και τους καθηγητές του, τονίζοντας τον λόγο της φυγής του…
Όταν αργότερα συλλαμβάνεται ,στον δικαστή που του ανακοίνωσε την καταδίκη του, είπε: “Ξέρω ότι θα με κρεμάσετε. Ό,τι έκαμα, το έκαμα ως Έλλην Κύπριος που αγωνίζεται για την Ελευθερία του”.)

Γ)Δυο μουσικά ντοκουμέντα από ελληνικές ταινίες .Από την ταινία “Οι δυο μάγκες του Πειραιά”-Νίκος Φέρμας, Πέτρος Γιαννακός- ο συνθέτης Μπάμπης Μπακάλης ακούγεται σε λαϊκό κέντρο της εποχής να προσλογίζει το τραγούδι του “Η Κύπρος είναι Ελληνική” με την Γιώτα Λύδια στην πρώτη εκτέλεση, και από την  ταινία “Μπροστά στην αγχόνη”, ο Γιώργος Ζωγράφος ακούγεται να ερμηνεύει σε μουσική Νίκου Μαμαγκάκη το τραγούδι “Θα πάρω μια ανηφοριά”.

Δ)Την έκκληση του ποιητή Ναζίμ Χικμέτ προς τους Τούρκους της Κύπρου “να συνταχθούν εναντίον της βρετανικής αποικιοκρατίας”.

Καλή ακρόαση από www.dimotikoradiofono.gr

Δείτε Επίσης

Σ.Σούρλας-Η απόπειρα να αξιολογηθεί  η ψήφος  μεγάλης  ομάδας πολιτών  με ψυχιατρικούς όρους ,είναι μια,εγκληματικού τύπου, πρακτική

  Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])—   Ποια είναι τα  αίτια, ποιες οι ερμηνείες  για  το φαινόμενο που ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments