Σάββατο , 23 Μαρτίου 2024
Αρχική / Πολιτισμός / Αύριο Κυριακή στη 13:00 ανταμώνουμε ξανά στο χοροστάσι της καρδιάς μας, γύρω… από τη “Μουσική Κερασιά”! Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων, 98 & 7 ή www.dimotikoradiofono.gr

Αύριο Κυριακή στη 13:00 ανταμώνουμε ξανά στο χοροστάσι της καρδιάς μας, γύρω… από τη “Μουσική Κερασιά”! Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων, 98 & 7 ή www.dimotikoradiofono.gr

Από: Εβίτα Θεοχάρη

Κάθε Κυριακή, από τη 13:00 μέχρι και τις 14:00,

σας καλωσορίζω στο εβδομαδιαίο μουσικό μας αντάμωμα…

γύρω από τη «Μουσική Κερασιά,

στο χοροστάσι της καρδιάς μας…

Παλιά δημοτικά τραγούδια,

αλλά και νέες δημιουργίες… στα χνάρια των προηγούμενων,

όπως και διασκευές δημοτικών τραγουδιών

είναι τα μελωδικά κεράσματα αυτής της εκπομπής…

… μιας εκπομπής μουσικής και λόγου! 

Αντικείμενα συζήτησης οι ελληνικές μουσικές και χορευτικές παραδόσεις,

ο λαϊκός και ο σύγχρονος πολιτισμός κ.λπ.

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι

φιλοξενούνται συχνά στη «Μουσική Κερασιά»

και μας παρουσιάζουν το έργο τους! 

Στην επιμέλεια και παρουσίαση της εκπομπής είναι η Εβίτα Θεοχάρη!

 

Συντονιστείτε …

στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων  στους 98, 7 στα fm– 

και διαδικτυακά στο: www.dimotikoradiofono.gr 

 

Το 10ο Σεμινάριο Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών “Θεόδωρος Φίνος”, που διοργανώνει ο Χορευτικός Όμιλος της Αδελφότητας του Μεγάλου Περιστερίου “Λάκμος”, θα λάβει χώρα το Σάββατο 26 Ιανουαρίου στα Ιωάννινα. Από τις 9:30 – 18:30 θα διδαχθούν παραδοσιακοί χοροί από τις περιοχές της “Χώρας Μετζόβου” στην Ήπειρο (Μέτσοβο, Ανήλιο, Μηλιά, Παναγία – Κουτσούφλιανη) από την Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, κα. Μαριλένα Τζαλονίκου και από το νησί των Κυκλάδων, την Κύθνο, από τον Καθηγητή Φυσικής Αγωγής, κο. Βασίλη Καρφή.

Την ίδια μέρα, το βράδυ, στις 21:00, θα ακολουθήσει γλέντι με παραδοσιακές κομπανίες. Για τις Κυκλάδες  θα είναι η κομπανία του Νίκου Οικονομίδη (βιολί, τραγούδι), μαζί με την Κυριακή Σπανού (τραγούδι), τον Παναγιώτη Βέργο (σαντούρι) και τον Αργύρη Ψαθά (λαούτο). Η παραδοσιακή μουσική της Ηπείρου θα εκπροσωπηθεί από την κομπανία του Αποστόλη Μετσοβίτη (κλαρίνο), μαζί με τον Στέργιο Μπάο (τραγούδι, λαούτο), τον Μιχάλη Παιξομάτη (λαούτο) και τον Παναγιώτη Γκαούτσο (νταούλι). Μαζί τους θα τραγουδήσει ο Θάνος Κώτσης και θα παίξει κρουστά ο Γιάννης Ρούντας.

 

Με αφορμή, λοιπόν, το 10ο Σεμινάριο Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών “Θεόδωρος Φίνος” φιλοξενούνται στην εκπομπή δύο ξεχωριστοί προσκεκλημένοι. Στο πρώτο ημίωρο ο πρόεδρος του Δ.Σ. του διοργανωτή Χορευτικού Ομίλου, κος Κωνσταντίνος Γκούμας, παρουσιάζει τη δράση τους και προσκαλεί όλον τον κόσμο να παρευρεθεί. Τονίζει ότι με σεβασμό στην παράδοση και μεράκι άρχισαν τη διοργάνωση των Σεμιναρίων με σκοπό να γνωρίσει ο χορευτής παραδοσιακών χορών καλύτερα τις μουσικοχορευτικές παραδόσεις της Ελλάδος. Πρόκειται για μία πρωτοπορία του ¨Λάκμου”, ως ο πρώτος Σύλλογος, που ξεκίνησε τη διοργάνωση τέτοιου είδους Σεμιναρίων. Ο κος Γκούμας υποστηρίζει, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας της εποχής και ως υπέρμαχος των συνεργασιών, μία από κοινού μελλοντική παρόμοια και εμπλουτισμένη δράση μαζί με τους υπόλοιπους Συλλόγους της περιοχής των Ιωαννίνων. Απευθύνει μάλιστα, μέσω της “Μουσικής Κερασιάς“, ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους Συλλόγους, ώστε η επόμενη χρονιά να τους βρει συνδιοργανωτές του νέου Σεμιναρίου Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών.

Στο δεύτερο ημίωρο, ο δεξιοτέχνης του βιολιού, κος Νίκος Οικονομίδης, μιλά για την καλλιτεχνική του πορεία στην παραδοσιακή μουσική, την παραδοσιακή μουσική γενικά και την εξέλιξη της παράδοσης στον τομέα της παραδοσιακής μουσικής. Σύμφωνα με τα λόγια του, “[…] ο κόσμος δε βιώνει πια, όπως παλιά, τη μουσική, που ήταν εύκολα […].”. Αγωνιά, λοιπόν, για το μέλλον της παραδοσιακής μουσικής και του χορού, τονίζοντας της αναγκαιότητα να αναγνωριστεί αυτό το είδος της μουσικής από το κράτος, να συγκεντρωθεί όλο το υλικό και ως θεωρία να διδάσκεται σε Σχολή. Επισημαίνει πως ο ίδιος εργάζεται με τον δικό του τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση.

Παράλληλα με τις συνεντεύξεις θα ακούσουμε τραγούδια και οργανικούς σκοπούς

από το Μέτσοβο και από τις Κυκλάδες!

 

Συντονιστείτε…

 

 

 Αναζητήστε τη σελίδα της εκπομπής στο facebook

Μουσική Κερασιά, με την Εβίτα Θεοχάρη

Περιμένω με χαρά τα γραπτά σας μηνύματα με τα σχόλια και τις προτάσεις για την εκπομπή, καθώς και αφιερώσεις σε αγαπημένα σας πρόσωπα!!! 

Εκεί ενημερώνεστε για τα νέα της εκπομπής, τις πολιτιστικές δράσεις, που λαβαίνουν χώρα σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα – εκδηλώσεις, σεμινάρια, γλέντια –, διαβάζετε άρθρα αναφορικά με την ελληνική δημοτική μουσική, τη χορευτική μας παράδοση, τον ελληνικό πολιτισμό γενικότερα…

και φυσικά… ακούτε πολύ παραδοσιακή μουσική!

Δείτε Επίσης

Π.Μπαλοπούλου(“επέκεινα χώρα”)- “Πρόσκληση” για την ταινία ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ στη Βίτσα .Η ιστορία και οι στόχοι του Οργανισμού “επέκεινα χώρα”

Από:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo,gr)—Πρόσκληση για  να παρακολουθήσουν  την ταινία ” Αναπαράσταση”  του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στην Βίτσα Ζαγορίου, ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments