Παρασκευή , 12 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Βαράνε τα νταούλια των αγορών! Άνοιξε το χορό η Standard & Poor’s, απειλεί να μας υποβαθμίσει και η Moody’s

Βαράνε τα νταούλια των αγορών! Άνοιξε το χορό η Standard & Poor’s, απειλεί να μας υποβαθμίσει και η Moody’s

1a1Παιχνίδια εντυπώσεων, κινήσεις για επίδειξη δύναμης και στη μέση η ελληνική οικονομία να βάλλεται από παντού. Μερικά 24ωρα πριν από τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και ενώ το μπρα ντε φερ ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές έχει ξεκινήσει, δυο διεθνείς οίκοι στέλνουν το δικό τους μήνυμα.

Πρώτη η Standard & Poor’s, που υποβάθμισε την ελληνική οικονομία κατά μία βαθμίδα και δεύτερη η Moody’s που δεν μας υποβάθμισε αλλά απειλεί να το κάνει και μάλιστα άμεσα!

Η Moody’s απειλεί να υποβαθμίσει το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας λόγω της «μεγάλης αβεβαιότητας» γύρω από τις συνομιλίες μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών της. Το μήνυμα είναι σαφέστατο και ίδιο με εκείνο που έστειλε και η αμερικανική κυβέρνηση μέσω της… πρεσβείας της στην Αθήνα: Βρείτε τα με τους δανειστές.

Η Ελλάδα τοποθετείται τώρα «υπό αναθεώρηση για υποβάθμιση», ανακοίνωσε ο Moody’s. «Ο κύριος λόγος είναι ο υψηλός βαθμός αβεβαιότητας για την έκβαση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της» ανακοίνωσε ο Moody’s.

«Το αποτέλεσμα της συζήτησης θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ικανότητα της Ελλάδα να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης και ρευστότητας επηρεάζοντας την ικανότητα εξυπηρέτησης των τίτλων της» αναφέρει επίσης ο Moody’s.

Τον περασμένο Αύγουστο, ο συγκεκριμένος οίκος αξιολόγησης είχε αύξησε τη βαθμολογία της χώρας κατά δύο βαθμίδες επικαλούμενος «βελτίωση» της δημοσιονομικής της κατάστασης.

Η υποβάθμιση από τη Standard & Poor’s

Σε υποβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου κατά μία βαθμίδα, σε Β- από Β, προχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής ο οίκος Standard & Poor’s. Παράλληλα, διατηρεί την αρνητική προοπτική (credit watch negative), υποδηλώνοντας ότι ενδέχεται να προχωρήσει και σε νέα κίνηση.

Ο οίκος σημειώνει ότι οι περιορισμοί ρευστότητας έχουν «στενέψει» τα περιθώρια που έχει η νέα κυβέρνηση για να προχωρήσει σε συμφωνία με τους πιστωτές για ένα πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την ανάλυση του οίκου αξιολόγησης, εάν καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο οι διαπραγματεύσεις μπορεί να οδηγηθεί η Ελλάδα σε εκροή καταθέσεων με το χειρότερο σενάριο να επιβληθεί περιορισμός στη διακίνηση κεφαλαίων, απώλεια της πρόσβασης της χώρας στους έκτακτους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς και πιθανή έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Ο οίκος αναφέρεται και στην απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση, κάτι που σημαίνει πως η ευθύνη χρηματοδότησης πηγαίνει πλέον στην Τράπεζα της Ελλάδας μέσω του ELA.

«Ο χρόνος που διαθέτει η νέα ελληνική κυβέρνηση για να καταλήξει σε μια συμφωνία με τους πιστωτές της όσον αφορά την αναχρηματοδότηση του χρέους της έχει μειωθεί λόγω των περιορισμών ρευστότητας» που αντιμετωπίζει η Αθήνα, ανέφερε ο S&P στην ανακοίνωσή του.

Ο οίκος επικαλέστηκε τις «αβεβαιότητες όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα και την επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας», ενώ έκανε λόγο περί κινδύνου «επιτάχυνσης της απόσυρσης των αποταμιεύσεων από τις τράπεζες, της μείωσης των επενδύσεων και της εξασθένισης των φορολογικών εσόδων» της Ελλάδας.

«Κατά την άποψή μας, εάν οι συζητήσεις με τους πιστωτές παραταθούν, αυτό μπορεί να αυξήσει τις πιέσεις στην χρηματοοικονομική σταθερότητα», πρόσθεσε ο οίκος.

Η προσεχής αξιολόγηση του ελληνικού μακροπρόθεσμου κρατικού αξιόχρεου αναμένεται να γίνει την 13η Μαρτίου, διευκρίνισε ο οίκος.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

newsit

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments