Δευτέρα , 25 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Βαρουφάκης: Θέλουμε νέο συμβόλαιο με την Ευρώπη και όχι «Σαν ναρκομανείς να περιμένουμε την επόμενη δόση…»

Βαρουφάκης: Θέλουμε νέο συμβόλαιο με την Ευρώπη και όχι «Σαν ναρκομανείς να περιμένουμε την επόμενη δόση…»

1a11– Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση συμπλήρωσε ο Σαπέν
– Βαρουφάκης: Θέλουμε νέο συμβόλαιο με την Ευρώπη – Θα επισκεφθώ όσες περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις μπορώ

Μετά την συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Οικονομικων Ελλάδας και Γαλλίας, στο Παρίσι, ακολούθησε κοινή συνέντευξη τύπου, στην οποία φάνηκε πως υπάρχει μία κοινή γραμμή μεταξύ Αθήνας και Παρισίου.

Αρχικά τον λόγο πήρε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, ο οποίος τόνισε:

«Όταν μια χώρα έχει χρέος ύψους 175% του ΑΕΠ, αυτό είναι κάτι επώδυνο. Οι Έλληνες ανησυχούν για το βάρος αυτό και ψάχνουν τρόπους ώστε να είναι λιγότερο επαχθές το βάρος αυτό».

Στη συνέχεια ο Μισέλ Σαπέν αναφέρθηκε στο «καυτό» ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Συγκεκριμένα είπε πως το χρέος είναι ένα σημαντικό θέμα, αλλά παραμένει ένα θέμα μεταξύ και άλλων σημαντικών ζητημάτων, η συζήτηση των οποίων θα μπορούσε να αποτελέσει ένα νέο συμβόλαιο που θα εξετάζει τις αμοιβαίες υποχρεώσεις και την έκφραση από την Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν.

Στο χέρι της Ελλάδας

Στην συνέχεια, ο Μισέλ Σαπέν έριξε το… μπαλάκι στην ελληνική πλευρά, λέγοντας πως τώρα άπτεται στην ελληνική κυβέρνηση στο προσεχές μέλλον να μπορέσει με όσο το δυνατόν πιο ήρεμο τρόπο να πάρει ανάσα.

Μισέλ Σαπέν: «Η Γαλλία θα συνδράμει την Ελλάδα»

Τόνισε πως πρόκειται για μία κυβέρνηση μόλις 8 ημερών, η οποία πρέπει να βρει την δέσμη εργαλείων για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και να γίνει νέο συμβόλαιο.

«Έχω εμπιστοσύνη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα φέρει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και πως ο διάλογος θα εγκαθιδρυθεί με το σύνολο των θεσμών για να ξαναβρεί η Ελλάδα το δρόμο της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Βαρουφάκης: Θέλουμε νέο συμβόλαιο

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε τον Γάλλο ομόλογό του για τα θερμά του λόγια και δήλωσε ευτυχής που βρίσκεταισ το Παρίσι.

Βαρουφάκης: «Ο Γαλλικός Διαφωτισμός αποτελεί κομμάτι και του δικού μας  Διαφωτισμού»

«Είχα την ευκαιρία να πω στον Μισέλ Σαπέν τα σχέδια για την αναμόρφωση και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν με προσήλωση και αποτελεσματικότητα, ούτως ώστε να δοθεί τέλος στον κύκλο πιέσεων εξαιτίας του χρέους και στην διαδικασία που κατέστρεψε την Ευρώπη από το 2010 και μετά», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

Ακολούθως, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ δήλωσε πως ο Γάλλος ομόλογός του ήθελε να υπάρχει ενότητα, ενώ αμέσως μετά έκανε γνωστή την πρόθεσή του να επισκεφθεί και άλλους ευρωπαίους εταίρους «οι οποίοι είναι αναγκαίοι για την αλλαγή σελίδας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Θα πάω όπου μπορώ. Μπρατισλάβα, Βερολίνο, Μαδρίτη και σε όσο το δυνατόν περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις».

Μάλιστα τόνισε πως θέλει να επισκεφθεί και την Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα στην Φρανκφούρτη, ενώ γνωστοποίησε πως η ελληνική πλευρά έχει ξεκινήσει ήδη επαφές και με το ΔΝΤ, ενώ είπε χαρακτηριστικά πως περιμένει με ανυπομονησία την συνάντησή του με την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Αν δουλέψουμε όλοι μαζί η επιτυχία είναι δεδομένη», συμπλήρωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης
 

 

newsit

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments